Gönderen Konu: Komşu Komşunun Külüne 1 - 2  (Okunma sayısı 70 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5584
Komşu Komşunun Külüne 1 - 2
« : Haziran 21, 2022, 07:30:54 ÖÖ »
Komşu Komşunun Külüne  1

"Komşu komşunun külüne muhtaç" diye söyleriz. Öncelikle ‘kül’ nedir ona bir bakalım mı? Külün kelime anlamı iyice yanmış şeylerden artakalan, toz durumunda maddedir. Gözümüzde canlanan hâliyle kül yanıp sönmüş bir odunun, bir kömürün, bir mangal kömürünün tozudur.

Tabii ki Allah göstermesin bir yangın sonrası geriye bir şey kalmadığında da “yanmış kül olmuş” deriz.

Eskiden insanlar gerek ısınma ihtiyaçlarını gerek ısıtma ve pişirme ihtiyaçlarını odun, kömür, türü yakacaklarla karşılardı. Odun yakarlardı, kömür yakarlardı. Bir de mangal kömürü var ki şimdilerde piknik yapanların kullandığı mangal için kullanılan kömürden çok salonlarda, sohbet odalarında kullanılan mangallarda yanan yakılan kömüre denirdi.

Mangallar konaklarda önemli bir aksesuardı… İlk sırada gümüş mangallar daha sonra pirinç mangallar gelirdi.

Mangallar mutlaka kapaklı olurdu. Eski İstanbul hanımları ve genç kızları mangal konusunda eğitimli olurlardı. Ateşten anlamaları gerekirdi. Sobayı kolaylıkla yakabilmeleri gerekirdi. Kor veya diğer adıyla köz saklamasını bilmeleri gerekirdi. Tabii ki mangalda yemek-kahve yapabilmek de bu bilgilerin içinde bulunurdu…

İşte o dönemlere işaret edilerek söylenen bir sözdü aslında "Komşu komşunun külüne muhtaç…" Bir komşuda mangalda veya sobada yakılacaklar yanmış sönmüş ise komşudan gidip köz istemek âdeti vardı… Bir köz tavası veya köz küreği ateş alıp gelindiğinde kendi sobasındaki odunu veya kömürü tutuşturmak kolay olurdu…

Bu sebeple komşuların birbirine köz ihtiyacı olurdu… Komşunun birbirine yardımlaşmasında en basit en küçük en masrafsız olan bu yardımlaşma bile aslında çok önemliydi… Komşunun birbirine muhtaçlığı elbette ki saymakla bitmez… En başta can güvenliğinde “imdat” çığlığına ilk komşu yetişecektir… Hastalandığında hastana ilk komşu yetişecektir. Vefat olduğunda senin cenazene ilk komşu yetişecektir… Komşu dertleşmek için, arkadaşlık için, gece gündüz güven duyulacak bir yapı olduğu için çok önemlidir…

Semanur Çalışkan.

Komşu Komşunun Külüne  2

Komşuluğun önemini anlatmak için büyük örnekler verilebileceği hâlde atalarımız en önemsiz olanı örnek vermiş. Komşunun komşuya hiç akla gelmedik en küçük ihtiyaçlarda bile lazım olduğuna vurgu yapmış komşu komşunun külüne muhtaç derken…

İyi komşu her zaman önem kazanmıştır. Bu sebeple ‘ev alma komşu al’ denilerek komşunun öneminin yaşanacak mekândan daha önemli olduğuna dikkat çekilmiştir...

Televizyonlarda dinleyip gazetelerde okuduğumuz nice haberlerde komşular arasında yaşanan yürek sızlatan acı olaylar olduğu gibi komşusu sayesinde hayatta kalan, komşusu sayesinde kurtulan ve bizlere ‘çok şükür’ dedirten olaylar da komşuluğun ve iyi komşunun ne kadar önemli olduğunu göstermez mi?

Bütün bu gerçeklerden sonra bir de günümüz şehir hayatında artık neredeyse yok olmaya yüz tutmuş komşuluklara da dikkat çekmek gerekiyor. Yine aynı şekilde günümüzde televizyon ve gazete haberlerinde vefat eden apartmandaki bir yalnız kimsenin bir hafta on gün sonra ortaya çıkan koku sebebiyle polise haber verildiğinde anlaşıldığını, bir evde cenaze varken alt veya üst katta eğlencenin devam ettiğini vb. öğreniyoruz.

Eskiden komşuda cenaze olduğunda düğünler bile ertelenirdi. Ama şehir hayatı insanları kocaman birer kibrit kutusu gibi dairelere hapsederek neredeyse bir köyü bir apartmana tıkıştırmış iken ne enteresandır ki bu insanların birbirlerine olan komşuluk mesafelerini sanki başka şehirlerde yaşayanlar gibi birbirinden uzaklaştırmış durumda…

Bir sitenin kocaman apartmanında 40-50 daire olmasına rağmen bu insanlar bırakın komşuluk ilişkilerini birbirlerine asansörde görse bile selam vermeden sadece kendi dairelerine gider-gelir durumdadır. Hatta dışarıda bir vesileyle karşılaştıklarında aynı apartmanda yaşadığından habersiz binlerce insan vardır…

O sebeple günümüzde birçok insan kalabalıklar arasında yalnızlığı yaşamaya mahkûmdur. Ve komşuluklar bir acil durumda itfaiyeye, ambulansa, polise vb. haber vermek üzere gündemden silinip gitmektedir.

Semanur Çalışkan.

RADYO DİNEME LİNKİMİZ.

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41