www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET iSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => SAĞLIK PİSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM => Sağlık => Konuyu başlatan: fanidunya - Nisan 26, 2018, 09:50:48 ÖS

Başlık: KANSIZLIK VE DEMİR EKSİKLİĞİ
Gönderen: fanidunya - Nisan 26, 2018, 09:50:48 ÖS
KANSIZLIK VE DEMİR EKSİKLİĞİ

Kansızlık, kandaki kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen maddenin veya her ikisinin azalması durumudur. Toplumda kansızlık olarak bilinen anemi günümüzde sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Basit bir hastalık olarak nitelendirilmeyip altında yatan sebepler araştırılmalıdır. Başta mide ve bağırsak kanserleri olmak üzere önemli hastalıkların belirtisi olabilmekte. Kansızlığın %90 oranında en sık görülen nedeni demir eksikliğidir. Kadınlar ve çocuklar en fazla etkilenenler arasındadır.

Kansızlığın ilk göze çarpan belirtisi solukluluktur. Özellikle dudaklar, göz kapaklarının iç kısmı ve avuç içlerinde kendini belli eder. Halsizlik, dikkat dağınıklılığı, üşüme, baş dönmesi, iştahsızlık, kabızlık, saç dökülmesi gibi belirtiler görülmekte. Eğer hastalık çok ilerlemiş bir durumda ise sıradan bir aktivite durumunda bile nefes almada güçlük, çarpıntı, çabuk yorulma görülür. Bazı hastalarda toprak yada kil gibi yiyecek olmayan maddelere karşı yeme isteği vardır.

Bu hastalığın nedenleri arasında sağlıklı ve dengeli beslenilmemesi sonucu gereksinim duyulan maddelerin yeterli oranda alınmaması, yeterli miktarda kan yapılmamasına yol açar. Diğer bir sebep kan yıkımlarındaki artıştır. Sağlıklı bir insanda kan yapım ve yıkım sistemlerinde bir denge vardır. Kan yapımında kullanılan element ve vitaminler yeterli olmazsa yapım yıkım dengesi bozulur ve böylelikle kansızlık gelişir. Kan kayıpları da kansızlığın bir diğer nedenidir.

Kansızlığın tedavisinde beslenme çok önemlidir. Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyveler(kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru şeftali, dut) yeşil yapraklı sebzeler bol tüketilmelidir. C vitamini demirin bağırsaklardaki emilimini artırdığı için yeterli oranda alınmalıdır. Keçiboynuzu pekmezi, arı poleni ve bal da tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Beyin, kemik iliği ve suyu kan yapımını kolaylaştırdığı için faydalıdır. Ay çekirdeği, fıstık, ceviz, badem demir bakımından zengin gıdalar arasındadır. Vücudun demir emilimini azaltan çay, kahve, sigara ve koladan uzak durmak gerekir. Çay ve kahve tüketimi yemeklerden hemen sonra olmamalıdır. Çünkü bu durum demir emilimini engellemekte ve yemeklerden alınan demiri etkisiz hale getirmektedir. Süt ve kepekte demir emilimini azaltan besinler arasındadır.

İleri kansızlık durumlarında ilaç tedavisini uygulanır. Doktor gözetimindeki ilaç tedavisin de iyileşme uzun zaman alabilir. Demir hapı alanların gün içerisinde yoğurt tüketmeleri faydalıdır. Çünkü yoğurtta bulunan laktik asit demirin vücutta depolanmasını kolaylaştırır.

Vücudumuzda mükemmel bir işleyiş söz konusudur. Vücudun herhangi bir organında yaşanan problem kansızlığa yol açarak belirti verebilmekte. Yani kansızlık bir problemin sonucu olabilmekte. Örneğin hormonal bir bozukluk, vücutta mevcut gizli bir kanser, böbrek bozuklukları kansızlık ve kan değerlerinde değişimlere yol açabilmekte. Bu nedenle tedavide kansızlığın çeşiti ve altta yatan hastalıklarla ilgili olmalıdır. Örneğin demir eksikliğinde yapılan tedavi hastaya sadece demir vitamini vermekle olmalıdır. Demir eksikliğinin tekrarlamaması ve demir eksikliğinin neden olduğu hastalığın ilerlememesi amacıyla altta yatan nedenler araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.