Gönderen Konu: SAĞLIKLI BİR BEYİN İÇİN ALTIN KURALLAR  (Okunma sayısı 214 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
SAĞLIKLI BİR BEYİN İÇİN ALTIN KURALLAR
« : Ağustos 24, 2019, 11:41:06 ÖS »
SAĞLIKLI BİR BEYİN İÇİN ALTIN KURALLAR

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Tüm vücudu kumanda eden beynimizin sağlığının anne karnından itibaren yaşam boyu koruyup geliştirilmesi büyük önem taşır. Tüketilen besinlerden, uyku düzenine; gün içindeki etkinliklerden, spora hatta içten bir gülümsemeye kadar birçok nokta beyin sağlığına etki eder.

Beyin gelişimi anne karnında başladığı için anne adaylarının özellikle folik asit içeriği yüksek olacak şekilde düzenli beslenmesi önem taşımaktadır.

Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda B vitamini yeni hücreler üretilmesine ve var olan hücrelerin yapısının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Balık: Beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışması, hafızayı güçlendirerek daha hızlı düşünmeyi sağlamak için Omega 3 bakımından zengin olan balığın belirli aralıklarla mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.

Kaju ve yer fıstığı: Beyinde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan gerilemeyi yavaşlatmak için; E vitamini bakımından zengin ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu tüketilmelidir.

Üzüm ve çilek: Dopamin salgılanmasını sağlayan üzüm, problem çözme yeteneğini artırırken yüksek oranda antioksidan içeren çilek, yaban mersini gibi meyveler ile domates, havuç gibi sebzeler belleği geliştirerek beyni korumaktadır.

Türk kahvesinden vazgeçmeyin

Kültürümüzde önemli bir yeri olan Türk kahvesi, beynin çalışmasını motive eden uyarıcıların en önemlilerindendir. Kahvenin içinde bulunan ve beyinde uyarıcı görev yapan kafeinin yorgunluğu azaltıcı etkisinin yanında konsantrasyon ve uyanıklığı yükselten özelliği de bulunmaktadır.  Ara öğün gibi değerlendirilen Türk kahvesi yapılış, sunuş ve tüketimi bakımından fabrikasyon olarak nitelendirilen diğer kahvelerden farklılıklar içermektedir. Bir ritüel eşliğinde tüketilen Türk kahvesi, yarattığı fiziksel etkilerinin yanı sıra gün içinde hoş bir mola verilmesine olanak sağlayarak beynin dinlenmiş vaziyette tekrar motive olması konusunda da etki göstermektedir.

Hayatınızda özel anları artırın

Türk kahvesinin tüketiminde olduğu gibi kişinin hayatında özel anlara zaman ayırması, vücudun birçok hormon salgılamasına zemin hazırlamaktadır. Dinlenen müzik, sevilen bir arkadaşla zaman geçirilmesi, spor hatta zevkle tüketilen bir yemek bile mutluluk sağlayan birçok hormonun salgılanmasını harekete geçiriyor. Beyin sağlığı için oldukça önemli olan bu hormonlar insanın duygu sistemini kontrol eden ve hafıza için hayati öneme sahip olan limbik sistemi uyararak harekete geçirmektedir.

Beyninize 4 mevsimi yaşatın

Gelişen teknoloji ile birlikte özellikle büyük şehirlerde büyük bir elektro manyetik çöplük oluşmaktadır. Algılamayı etkileyen elektromanyetik alan, uyaran kirliliğine neden olarak beyinde aşırı yüklenmeye yol açmaktadır. Odaklanma problemi, dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi birçok soruna neden olan elektromanyetik alanlar beynin dinlenmesine ve kendini yenilemesine izin vermemektedir. Beynin kendisini en fazla yenilediği zaman dilimi olan uyku anında elektro manyetik etki yapabilecek cep telefonu, televizyon gibi ürünlerin kişinin yakınında olmaması gerekmektedir.  Kaliteli bir uyku ile bir ilkbahar havasında güne başlayan beynin mevsimlere benzetilirse gün içinde 4 mevsimi de yaşaması gerekmektedir.

Uyku düzeniniz tarlakuşu gibi olsun

Beynin gün içinde 4 mevsimi yaşamasının yanında gece ve gündüzü de biyoritme uygun saatlerde gerçekleştirmesi önemlidir. Tarlakuşu örneğinde olduğu gibi kişi gibi erken yatıp güne erken başlandığı zaman vücudun salgıladığı steroit, melatonin gibi hormonlardan en üst seviyede faydalanmaktadır. Erken kalkıp uygun besinlerle yapılan kahvaltının ardından salgılanan hormonlar sayesinde beyin; enerjik, algısı yüksek, ne ekilirse verim alınacak bir toprak gibi güne başlamaktadır. Doldur boşalt ritmiyle hareket eden beynin en iyi temizlendiği ve kendini yenilediği uyku saatlerini kaliteli hale getirmek hayati önem taşımaktadır.

Beyninizin yükünü kahkaha ile hafifletin

Dilimize yerleşen “Bir kahkaha bir kalem pirzola” deyimi aslında gerçeği yansıtmaktadır. İçten bir kahkaha beyne oksijen gitmesini kolaylaştırırken tansiyonun dengede tutulmasına ve hormonların düzenlenmesine zemin hazırlamaktadır. Gülme esnasında, beyindeki alt kranial sinirler koordineline olarak çalışarak, endorfin salgısının yükselmesine ve pozitif uyarıcıların devreye girmesine olanak sağlamaktadır. Omurga sağlığında olduğu gibi 45 dakika çalışıp 15 dakika dinlenme esasına beyin sağlığı için de uyulması gerekmektedir. Gün içinde gülmek, bir arkadaşla sohbet etmek veya kahve gibi ritüellerle beyindeki yükü azaltarak es verdirilmesi gerekmektedir.

Tek başınıza bulmaca çözdüğünüz kadar sosyal aktivitelere de ağırlık verin
Bulmaca çözmenin beyin sağlığı ve hafıza için önemli olduğu bilinmektedir. Ancak gün içinde gerçekleştirilen sosyal aktiviteler hafızaya bulmaca çözmekten çok daha iyi gelmektedir. Kişinin tek başına oturup saatlerce bulmaca çözmesi yerine bir bulmaca çözdükten sonra sokağa çıkarak sosyal ortama girmesi, arkadaşlarıyla zaman geçirmesi veya aile ziyaretlerine gitmesi beyin sağlığı bakımından önemlidir.

Beyninizi sporla güçlendirin

Kalp damar, diyabet, tansiyon gibi hastalıkların kontrol altında tutulmasında önemli rol oynayan düzenli egzersiz ve spor, beyinde de olumlu etkiler yapmaktadır. Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonunun salgılanmasını artıran spor, insani ilişkilerde daha yapıcı hareket etmeyi sağlarken mutluluk eşiğinin yükselmesine zemin hazırlamaktadır. Demans, Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklardan kaçınmak için düzenli egzersizin hayatın bir parçası haline getirilmelidir. Uygun şekilde tamamlanan bir sportif aktivitenin zemininde becerikli şekilde tamamlanmış bir zihinsel aktivitenin bulunduğu unutulmamalıdır.

Sağlık ve Yaşam dergisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Prof. Dr. İlhan Elmacı.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Uzmanı.

 


* BENZER KONULAR

En Büyük Gücümüz Birlik ve Beraberlik Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:23:32 ÖÖ]


Nikâhın Önemi Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:18:26 ÖÖ]


Kur'ân-ı Kerim'de Nikâh Kavramı Gönderen: türkiyem
[Dün, 09:12:39 ÖÖ]


Hadis-i Şeriflerde Nikâh Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:54:54 ÖÖ]


Nikah Gönderen: türkiyem
[Dün, 08:42:21 ÖÖ]


Bilginin Hayata Taşınması - Ahlak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:55:39 ÖÖ]


Yolumuz İslam Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:51:31 ÖÖ]


Ramazan Ayında Ruhumuzu Özgürleştirmek 2 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:43:10 ÖÖ]


Ramazân Ayının Kur’ân-ı Kerîmle Münâsebeti Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:32:57 ÖÖ]


Allah Cömertliği Sever Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:25:55 ÖÖ]


Gazaba Uğramış ve Delealete Düşmüş Olanlardan Olmamak Gönderen: gurbetciyim
[Mart 17, 2024, 10:05:51 ÖS]


Mühim Olan Sevmek Değil Sevilmektir Gönderen: gurbetciyim
[Mart 17, 2024, 09:58:45 ÖS]


Ödünç Alma Meseleleri Gönderen: gurbetciyim
[Mart 17, 2024, 09:53:34 ÖS]


Toplumu Kirleten günah Riyakarlık - GÖSTERİŞ Gönderen: gurbetciyim
[Mart 17, 2024, 09:49:38 ÖS]


Kazalara Belellara Sabredenler Gönderen: gurbetciyim
[Mart 17, 2024, 09:39:10 ÖS]


HAC İÇİN GEREKLİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINCA HAZIRLANAN KİTAPLAR. Gönderen: fanidunya NET
[Mart 17, 2024, 03:57:07 ÖS]


Ramazan Ayımız Takva Yolculuğumuz Olsun Gönderen: fanidunya NET
[Mart 17, 2024, 08:44:59 ÖÖ]


Çanakkale Ruhu Gönderen: fanidunya NET
[Mart 17, 2024, 08:34:10 ÖÖ]


Çocukları Terbiyede Önemli Hususlar Gönderen: fanidunya NET
[Mart 17, 2024, 08:15:22 ÖÖ]


Anneler Cennetin Kapısıdır Gönderen: fanidunya NET
[Mart 17, 2024, 08:05:32 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41