www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET iSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => İSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => İslamda Aile => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Kasım 14, 2022, 09:17:54 ÖÖ

Başlık: Zamanın Doğru Kullanmanın Aileye Şifhası
Gönderen: fanidunya NET - Kasım 14, 2022, 09:17:54 ÖÖ
Zamanın Doğru Kullanmanın Aileye Şifhası

Zaman akıp ömür eksilirken kaçırdığımız her ne varsa sebebinin öncelik sıralamasında yanılmamız olduğunu görürüz. Hayattaki en kıymetli sermayemiz zaman; hem sonsuz gibi hem her an tükenebilir, hem mutlak hem muğlak, depolanamaz, yerine konamaz, satın alınamaz, çoğaltılamaz bir kaynak.

Zamanı öldüren şey ertelemektir; ertelemek ise önceliği daha önemli olan şeyleri, önceliği daha az önemli olan şeylerin arkasına bırakmaktır.

Ertelediğimiz her görevin bedelini fazlasıyla ödemek zorunda kaldığımız malum; bir sınava zamanında çalışmamak, bir ödevi verilen sürede tamamlamamak, faturaların ödeme tarihini geçirmek, bir hastalığın teşhisini geciktirmek… Bunlar arasında belki de bedeli en ağır olan hayat yanılgımız, ailemiz ve yakın ilişkilerimiz için yapılması gerekenlerin ertelenmesidir. Çünkü bu bedeli tek başımıza değil, diğer aile bireyleriyle birlikte ödemek zorunda kalırız.

Evliliğimizi inşa ederken, yürütürken, çocuklarımızı yetiştirirken kurulması gereken bağların kurulamaması, onarılması gereken ilişkilerin onarılamaması, yaşanacak güzelliklerin kaçırılması telafisi zor, bedeli ağır kayıplardır. Tersten okuyacak olursak; eşimizle sağlam ve doyurucu, çocuklarımızla güvenli ve sağlıklı ilişkilerin kurulabilmesi, aile olmaya dair görevlerin yerine getirilebilmesi için elzem olan şeylerden biri de zamanı doğru ve etkili kullanabilmek, hayatı dengeli bir şekilde organize edebilmektir.

Eşlerimiz ve çocuklarımızla içten konuşmak/dinlemek, yakınlık ve muhabbet içeren bir temasta bulunmak, onları bir konuda takdir etmek, bir şey için teşekkür etmek, ihtiyacımız olanı söylemek ve onların ihtiyacına kulak vermek için zaman ayırmakla yükümlüyüz. Bunları günü gününe yapanlar aile bağlarını güçlendirirken erteleyenler gittikçe ödenemez hâle gelen bir borcun altına girer.

Hayatı Kendimizin ve Ailemizin Lehine Çevirecek Zaman Yönetimi Önerileri

İyi bir planlayıcı olmak: Günü, haftayı, ayı, yılı düzenli olarak planlamak. Her haftanın ya da ayın belli bir zamanında, düzenli olarak, kâğıt kalem ya da dijital uygulamalar kullanarak plan yapmak. Planımızı iş ve toplantılarımız, ev işlerimiz, ödev ya da derslerimiz, randevularımız, çekirdek ailemiz ve geniş ailemiz için kategorilere ayırabiliriz.

İşleri önem sırasına koymak: Zaman planlamasıyla ilgili geliştirilmiş pek çok teknik bulunmakta, önem sıralaması yaparken bu tekniklerden biri olan “Eisenhower matrisi”ni kullanabiliriz. Bu teknik, işlerimizi dört ana gruba ayırarak organize etmemizi sağlar. Önemli ve acil işleri hemen yapmak, önemli olmayan ama acil olan işleri başka birine devretmek, önemli ama acil olmayan işleri yapacağın zamana karar vermek ve hem önemli hem de aciliyeti olmayan işleri yapmamak.

İnsan yaşamı, insan varlığının dört boyutu içinde yapılandırılmıştır: Bedenimiz ve sağlığımız, başarı ve performansımız, bağlantı ve ilişkilerimiz, maneviyat ve anlam dünyamız. Zamanımızı ve enerjimizi bu dördü arasında olabildiğince dengeli dağıtmak.

Mükemmeliyetçi bir yaklaşımla hayatı ertelemekten vazgeçmek: Örneğin, bilmem ne kadar parayı biriktirdikten sonra çok güzel bir tatil yapmayı beklemek yerine bugün yaşadığımız yere yakın bir yerde birkaç gün hatta birkaç saat dinlenmeyi bilmek. Uzun uzun sohbet edebilmek için hafta sonu tatilini beklemek yerine her gün minik sohbetleri hayatımızın parçası hâline getirmek.

Gün ve haftamız için kendimize bir enerji eğrisi çizmek. Kendimiz için günün ve haftanın en iyi ve en verimli geçen zamanını tespit edip bu verimli dilimi öncelik sırası yüksek işler için kullanmak.

Aniden meydana gelen değişiklikler için bir B planı bulundurmak, gerektiğinde planları esnetebilmek.

İşlerimizi kolaylaştırıp bize zaman kazandırması için teknolojiyi kullanmak.

Ekran kullanımı, sesli ya da görüntülü telefon görüşmeleri, sohbet uygulamaları

nda yazışma ve sosyal medya ile geçirdiğimiz süreyi gerçekçi ve sürdürülebilir şekilde sınırlamak. Aylarca mobil cihazlarınızın başında zaman öldürdükten sonra suçluluk duygusuyla birkaç günlük “dijital detoks” uygulamak yerine her gün belirlediğimiz sürelere sadık kalmak, zamanı yönetmek açısından çok daha yararlı.

Aile meseleleri henüz krize dönmemişken düzenli aile toplantıları ile çözüm üretmek, bireysel programlarımız ile aile programlarımızı birbirine uyumlu hâle getirmek.

Çekirdek ailemiz, köken ailemiz, sosyal etkinliklerimiz için “bize ait” rutinler oluşturmak; hepsi için zamanı dengeli bir şekilde paylaştırmak.
Gönül almak için kırgınlığı, hediyeleşmek için özel günleri, yardım etmek için diğerinin tükenmesini beklememek.

Herhangi bir işi, görevi ya da daha geniş bir değerlendirmeyle hayatı ertelemenin nedenlerinin çok sayıda bileşenden kaynaklı oluştuğunu göz önünde bulundurduğumuzda kendimiz ve ailemiz için duygusal, bilişsel ve davranışsal tedbirler geliştirmemiz gerektiğini görürüz. Genel geçer bazı önerilerden bahsettik, bunlardan hiç olmazsa bir maddeyi hemen hayatınıza geçirmeyi deneyin sonra yavaş yavaş kolaydan zora doğru tüm maddeleri hayatınıza geçirmeye çalışın ve bunu ailenizden başlamak üzere yakın çevrenizle paylaşın.

Zaman öldürenler değirmende kendi ömrünü öğütürken zamanı doğru kullanmanın şifasıyla anlam bulanlar; kendilerini, ailelerini ve beraberinde toplumu iyileştirecektir.

F. Betül Yılmaz Eminsoy.

Aile Danışmanı

RADYO DİNLEME LİNKİMİZ
www.fanidunya.net