www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET GENEL => MÜBAREK GÜNLER, AYLAR, GECEELR => Ramazan ve Mübarek Günler ve Geceler => Konuyu başlatan: fanidunya - Nisan 07, 2020, 09:57:42 ÖS

Başlık: Berat Tam Bir Muhasebe Gecesi
Gönderen: fanidunya - Nisan 07, 2020, 09:57:42 ÖS
Berat  Tam Bir  Muhasebe  Gecesi

Bismillâhirrahmânirrahîm;

ALLAH; kullarının tefekkür etmesi, en doğru yola yönelmesi, affa uğraması ve arınması için o kadar güzel fırsatlar vermiş ki! Recep, Şaban, Ramazan ayları sanki mübarek geceler geçidi şeklinde.

Ramazan ayında Kur’an’ın yeryüzünü şereflendirmesi sebebiyle, gecesi ve gündüzü olarak her saniyesi feyiz ve bereket yüklü. Dikkat ederseniz, bu büyüklük ve kutsiyet Kur’an-ı Kerim’den geliyor. İnsanlığın Kur’an’a yönelmesi vurgulanıyor. İşte, bu akşam da Şaban ayının 15. gecesi olarak Berat Kandili’ni ihya edeceğiz. Berat, “berâet” kelimesinin kısaltılmışı. “Suç, ceza, borç, hastalık, günah gibi ağırlıklardan ‘arınma” anlamında. İslâmî terim olarak “günahlardan kurtuluş gecesi” de diyebiliriz.

Allah, Kur’ân-ı Kerîm’i “Mübarek bir gecede indirdik” (Duhan, 3) buyurur. Bazı tefsirler Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan toplu olarak dünya semasına indirilmesinin, Berat Gecesi’nde meydana geldiğini açıklar. Kur’an’ın bölümler halinde yeryüzünü şereflendirmeye başlaması ise, Ramazan ayındaki Kadir Gecesi’nde gerçekleşti.

Buna göre, hem Ramazan ayı; hem de Berat Gecesi büyüklük ve şerefini Kur’an’dan alıyor.

Berat Gecesi tam anlamıyla bir muhasebe gecesidir. Allah Resulü (S.A.V.), “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz” (Tirmizi) buyurur. Nasıl ki, kâr ve zararını bilmeyen, yıllık hesabını yapmayan bir ticaret ehli piyasada tutunamaz, iflâs ederse; bu durum manevî hayatımız için de böyledir. Hesabımızı, kitabımızı iyi yapacak; istikametten ayrılmayacak; dünya imtihanını yüz akıyla vermeye çalışacağız.

KENDİMİZLE YÜZLEŞELİM

BERAT Gecesi’ni günahlardan arınma fırsatı olarak değerlendirelim. Hele, üzerimizde salgın halindeki virüs (mikrop) musibeti varken! Bugün evden çıkamayanlar; çarşıda, pazarda gezemeyenler için tefekküre en elverişli zaman dilimi! Geçtiğimiz senenin Berat Gecesi’nden bu yana yaptıklarımızı gözümüzün önüne getirelim! İyiliklerimizi, günahlarımızı hatırlayalım! Hayır ve iyiliklerimizi artırmak için önümüzdeki 1 seneyi planlayalım!

Geride bıraktığımız 1 senede yapmaya gücümüz yettiği halde, yapmadığımız iyilikler var mı?  Meselâ aile fertlerimiz, anne babalarımız, akrabalarımız, komşularımız, yakın arkadaşlarımızla iletişimimiz nasıl? Onlara karşı görevlerimizi Allah’ın emri olduğu hassasiyeti içinde yapabiliyor muyuz?

Allah, dinini yaşama, tebliğ etme, yayma görevini biz Müslümanlara verdi. Yeryüzünde kendisine temsilci yaptı. Cihat görevini yükledi. Kur’an’daki 500’den fazla ayet cihatla ilgili. Fıkıh kitapları cihadın hedefini anlatırken; “İslâm’ın öğrenilmesini, yaşanılır hale getirilmesini, gelecek nesillere aktarılmasını, İslâm’daki iyilik ve güzelliklerin gayrimüslimlere de tanıtılmasını amaçlar” ifadesini kullanır. Peki, “en büyük kazanç” (Saff, 12) olarak tanıtılan cihat görevini ne ölçüde yapabiliyoruz?

Allah, biz müminleri “dinde birbirinin kardeşi” olarak tanıtır ve “öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin” (Hucurât, 12) görevini yükler. Efendimiz (S.A.V.) ise; “Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir.

Ona zulmetmez. Onu yardımsız bırakmaz. Onu düşmana teslim etmez” (Buharî) buyruğuyla bizlere görevimizi hatırlatır. Bin bir sıkıntı içinde yaşayan Türkiye ve dünya Müslümanlarına karşı görevlerimizi yapma konusunda hangi noktadayız?

RAHMET DERYASI

BERAT; af, merhamet, rahmet ve arınma gecesidir. Feyiz ve bereketinden azami derecede faydalanmaya çalışalım. Geçmişteki gafletimizden pişman olalım, tevbe edelim. Meselâ; Arakan, Doğu Türkistan, Filistin, Yemen, Irak, Suriye, Keşmir gibi İslâm beldelerinde, el uzatmamızı bekleyen Müslümanların dertleriyle dertlenmemişsek, bunun üzüntüsünü hissedelim. Yerimizin Müslümanların yanı ve onların sıkıntılarının giderilmesi olduğunun şuuruna varalım!

Günahlarımızın pişmanlığını duyarsak işte Efendimizin (S.A.V.) müjdesi: “Şaban’ın 15. gecesinin gündüzünü de oruçlu geçirin. O gece Allah-u Tealâ buyurur ki; af isteyen yok mu, affedeyim; rızık isteyen yok mu, rızık vereyim; dertli olan yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Bu hal sabaha kadar devam eder.” (İbni Mâce)

Berat, “hüküm” gecesidir. Ameller, görevli meleklerce âlemlerin Rabbi’ne arz edilir. 1 senelik eceller, rızıklar, olacak bütün işlerle ilgili hüküm verilip takdir edildiği gecedir. Muhasebe yapma, şuurlanma, Rabbimiz karşısındaki acizliğimizi idrak etme gecesi.

Bu sebeple, Berat Gecesi’nde.