www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET GENEL => MÜBAREK GÜNLER, AYLAR, GECEELR => Ramazan ve Mübarek Günler ve Geceler => Konuyu başlatan: fanidunya - Haziran 10, 2018, 01:37:35 ÖÖ

Başlık: KADİR GECESİNİN KIYMETİNİ BİLELİM
Gönderen: fanidunya - Haziran 10, 2018, 01:37:35 ÖÖ
KADİR GECESİNİN KIYMETİNİ BİLELİM

Önümüzdeki Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece inşallah Kadir Gecesi'ni idrak edeceğiz. Kadir Gecesi öyle değerli, öyle bereketli bir gecedir ki, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kadir Gecesi'ne bu değer ve kıymeti veren şey ise bu gecede Kur'anı Kerim'in yeryüzüne inmeye başlamış olmasıdır. Kur'an-ı Kerim, Allah Teala tarafından Levh-i Mahfuz'dan dünya semasına Kadir Gecesi'nde indirilmiştir.

Daha sonra, Hz. Cibril (a.s.) Allah'ın izin ve emri ile 23 yılda peyderpey, Kur'an'ı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (s.a.v.) vahiy yoluyla getirmiştir.

BİN AYDAN HAYIRLIDIR

Kıyamete kadar insanlığa dünya ve ahiret saadeti temin edecek bir kitabın yeryüzüne geliş günü ve bu günün yıldönümü olan Kadir Gecesi çok müstesna bir gecedir ve özel bir anlam taşır.

Bu gece diğerlerinden daha kıymetli, daha şereflidir. Kadir süresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah'ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yer yüzüne barış ve esenlik hâkim olur. Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul edilmiştir. İşte bu hikmetle bu gece bin aydan daha hayırlı kılınmıştır. Allah (c.c.) yüce beyanı Kur'an-ı Kerim'de "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail veya ruh adındaki melek) o gece Rableri'nin izniyle her iş için inerler" (Kadir Suresi, 1-4) buyurmuştur.

GEÇMİŞ GÜNAHLAR AFFEDİLİR

Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğuna dair Efendimiz (s.a.v.)'den bize birçok rivayet ulaşmıştır. Ubey b. Ka'b (r.a.)'dan gelen şu rivayete göre Kadir Gecesi ramazan ayının 27. gecesi olduğu bildirilmiştir. Ubey b. Ka'b der ki:

"Kendisinden başka ilah olmayan Zat-ı Zülcelâl'e yemin olsun ki, Kadir Gecesi ramazan ayındadır. Ve o gece Resûlullah (s.a.v.)'in bize kalkmamızı emrettiği gecedir, o da yirmi yedinci gecedir. Bunun emaresi, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınsız olarak doğmasıdır" (Müslim, Müsafirin, 179, H. No:
762)Yine de bizler yıl boyunca Kadir Gecesi'ni araştırmak durumundayız.

Ramazan ayının 27. gecesine daha bir dikkat etmeli ve geceyi gereği gibi dua, ibadet, hayır, hasenat ile ihya etmeye çalışmalıyız. Çünkü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), "Kadir Gecesi'ni kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir. (Buharî, Terâvih 1, Müslim, Müsafirin 174, H.
No: 1821; Ebû Dâvud, Salât 318, H.
No: 1371) İşte bu hadiste inanarak Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.

KIYMET BİLENLER NASİPLENİR

Kadir Gecesi'nin kıymetli olması elbette ki onun kadir ve kıymetini bilip takdir edenler içindir. Bu gecenin değer ve kıymetini fark edemeyenler bu geceden nasibini alamazlar. Kadir Gecesi'ni ihya sadedinde, namaz kılmak, Kur'an okumak, dua etmek, sadaka vermek gibi bütün ibadet çeşitleri ile Allah'a yönelmek gerekir. Ancak bu gece dualara icabet edilen vakitlerden biri olması sebebiyle dua etmek sünnettir. Peygamberimiz Hz.. Muhammed (s.a.v.) o gece için, Hz. Aişe (r.a.)'ya "Allâhumme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu annî (Allah'ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet)" diye dua etmesini tavsiye buyurmuştur.

Tolga.Tekin.