* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Çilesliz zahmetsiz hiçbir hizmet olmaz  (Okunma sayısı 919 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

anadolu

  • Ziyaretçi
Çilesliz zahmetsiz hiçbir hizmet olmaz
« : Ocak 23, 2017, 12:12:54 ÖS »
Çilesliz, zahmetsiz  hiçbir hizmet olmaz

Her ni’met, çekilen külfetin, s‎k‎nt‎n‎n kar‏‎l‎ً‎d‎r. Külfetsiz ni’met olmaz. İhtiyârlamadan ِnce gençliًin, hasta olmadan ِnce s‎hhatin, s‎k‎nt‎ çekmeden ِnce rahatl‎ً‎n k‎ymeti bilinemez. Dünyâda ne kadar s‎k‎nt‎ çekilirse, âhirette o kadar çok rahatl‎k olacakt‎r. Peygamberler ve Onlar‎n yolunda olanlar, bu bak‎mdan çok s‎k‎nt‎ çekmi‏lerdir...

İyilik yapana te‏ekkür edileceًini, herkes bilir. Bu, insanl‎k îcâb‎d‎r. İyilik edenlere hürmet edilir, ni’met sâhipleri, büyük bilinir. Her ni’metin hakîkî sâhibi olan Allâh ü teâlâya ‏ükretmek, insanl‎k îcâb‎d‎r. Allâh ü teâlâ, her ay‎p ve kusûrdan uzak, insanlar ise, ay‎p kirlerine ve noksanl‎k lekelerine bula‏m‎‏ olduًundan, Onunla hiç münâsebetleri, alâkalar‎ yoktur.

Onu nas‎l büyük bileceklerini, nas‎l ‏ükredeceklerini anlayamazlar. Ona kar‏‎ sِylenmesini güzel sand‎klar‎ ‏eyler, Ona çirkin gelebilir. Onu büyültmek, hürmet etmek sand‎klar‎, hakâret ve küçültmek olabilir. Ona hürmet ve ‏ükür ‏ekilleri, yine Ondan bildirilmedikçe, Ona lây‎k olacaً‎na güvenilemez ve Onun kabûl edeceًi bir ibâdet olamaz. اünkü insanlar‎n hamdetmeleri, Ona belki hakâret olur.

İşete, Onun taraf‎ndan bildirilen, hürmet ve ‏ükür ‏ekli, Peygamberlerin bildirdikleri dinlerdir. Ona kalb ile yap‎lacak hürmetler, dinde bildirilmi‏, dil ile yap‎lacak ‏ükürler, orada gِsterilmi‏tir. Her uzvun yapacaً‎ i‏leri, aç‎k ve geni‏ olarak, beyân buyurmu‏lard‎r. O hâlde, Allâh ü teâlâya inanmak ile, kalbin ve bedenin yapmas‎ ile ‏ükretmek, ancak dîne uymakla olur. Allâh ü teâlâya, dînin d‎‏‎nda yap‎lacak hürmete ve ibâdete güvenilemez.

Allâh ü teâlâ, insanlar‎n nas‎l ‏ükredeceklerini, ibâdet yapacaklar‎n‎ bildirmek üzere, Peygamberler gِndermi‏tir. فnsanlar‎n nefsi inatç‎ olduًu için, Peygamberlerin bildirdiklerine inanmakta zorluk ç‎karm‎‏lar hatta kar‏‎ gelmi‏lerder. Peygamberler ise, sab‎rla, y‎lmadan, bütün hakaretlere gًِüs gererek, insanlara doًru yolu gِstermeye devam etmi‏lerdir. Zira doًrunun yay‎lmas‎ ve kabul edilmesi çok zordur.

Bu dünyâ lezzetleri, ni’metleri bile, s‎k‎nt‎ çekmeden ele geçmiyor. Sonsuz olan âhiret ni’metleri için de, nefse aً‎r gelen ibâdetleri yapmak ve harâmlardan sak‎nmak lâz‎md‎r. فmâm-‎ Rabbânî hazretleri, bir talebesine hitaben buyuruyor ki:

“S‎k‎nt‎lar‎n gelmeleri, gِrünü‏te çok ac‎ ise de, bunlar‎n ni’met olduklar‎ umulur. Bu dünyân‎n en k‎ymetli sermâyesi, üzüntüler ve s‎k‎nt‎lard‎r. Bu dünyâ sofras‎n‎n en tatl‎ yemeًi, dert ve musîbetlerdir. Bu tatl‎ ni’metleri, ac‎ ilâçlarla kaplam‎‏lard‎r. Ak‎ll‎ olanlar, bunlar‎n içine yerle‏tirilmi‏ olan tatl‎lar‎ gِrür. ـzerindeki ac‎ ِrtüleri de tatl‎ gibi çiًnerler. Ac‎lardan tat al‎rlar. Hasta olanlar, onun tad‎n‎ duyamaz. Kalbin hasta olmas‎, Ondan ba‏kas‎na gِnül vermesidir.”

Yahyâ Münîrî hazretleri buyuruyor ki:

“Her izzet ve her ni’met, Allâh ü teâlâya, ihlâs ile itâat ve ibâdet etmektedir. Her kِtülük ve s‎k‎nt‎ da, günâh i‏lemekten hâs‎l olur. Herkese dert ve belâ, günâh yolundan gelir. Rahat ve huzûr da, itâat yolundan gelmektedir. Allâh ü teâlân‎n âdeti bِyledir. Bunu kimse, deًi‏tiremez. Nefse kolay ve tatl‎ gelen ‏eyi saâdet, nefse güç ve ac‎ gelenleri de felâket sanmamal‎d‎r.”

Peygamberler ve Onlar‎n vârisi olan âlimler, Allâh ü teâlân‎n emirlerini insanlara anlatmakta, çok s‎k‎nt‎ çekmi‏ler ve yorulmu‏lard‎r. Zaten zahmetsiz rahmete kavu‏ulmazm‎‏. Zahmet çoًald‎kça, ni’met artmakta ve ِmrü de uzamaktad‎r.

Netice olarak çilesiz hiçbir hizmet olmaz. Bir dâvâ ne kadar çileli ve s‎k‎nt‎l‎ olursa o kadar uzun ِmürlü olur. islâmiyetin ba‏lang‎c‎nda çekilen s‎k‎nt‎lar bellidir. Peygamber efendimiz; (Benim çektiًim eziyyet gibi, hiçbir Peygamber eziyyet gِrmedi) buyurmu‏lard‎r.

Gelmi‏ ve gelecek bütün insanlar‎n çektiًi çileden, s‎k‎nt‎dan daha fazlas‎n‎, Resûlullah efendimiz çekmi‏tir. Zira insanlara bir ‏ey vermek, bir kültür vermek, bir inanç vermek, hizmet vermek, dünyada yap‎lan en zor iştir.

 


* BENZER KONULAR

Kadına ve Aileye Verilen Önem Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:13:44 ÖÖ]


Sedat Anar Sufi Estrümental - 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:34:50 ÖS]


Enver Mete Aslan - Tel Boyunca (Enstrümantal) - 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:23:29 ÖS]


Süleyman Yardım - Sırr-ı Nay Estrümental Sufi Music) 2013 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:16:22 ÖS]


Ethem Adnan Ergil - Ney İle Peşrevler Estrümental - 320 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:08:24 ÖS]


Abdulkerim Tiryaki - Dini Öyküler 1 2019 192 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:53:01 ÖS]


Kimden Dolayı Kardeşsiniz Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:42:28 ÖS]


Din’le Dünyayı Talep Edenler Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:38:44 ÖS]


İstiğfarın Fazileti Hakkında Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:33:54 ÖS]


Ana Baba Hakkı Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:25:25 ÖS]


Ölümle Dost Olmak Gönderen: KOYLU
[Dün, 05:50:14 ÖS]


Bir Kova Yalnızlık Gönderen: KOYLU
[Dün, 05:40:51 ÖS]


Gül Bahçesi Kazanmak İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:27:24 ÖÖ]


İnsan Olmanın Ayrıcalığı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:21:50 ÖÖ]


Gündem Belirleyen Ümmet Olalım Gündeme Uyan Değil Gündem Belirleyen Ümmet Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:07 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 8 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:57:21 ÖÖ]


Aile İçindeki Birlik ve Beraberlik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:45:53 ÖÖ]


Ömrümüzün Hayırlı ve Bereketli Geçmesi İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:37:10 ÖÖ]


Önderlerin Sorumluluğu Gönderen: melek
[Haziran 21, 2025, 06:23:14 ÖS]


İslam Farkını Korumak Gönderen: melek
[Haziran 21, 2025, 06:13:45 ÖS]