www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET iSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => İSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => Biz Bize => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Ekim 09, 2021, 09:13:27 ÖÖ

Başlık: İyi Birisini Anlayabilir Misiniz
Gönderen: fanidunya NET - Ekim 09, 2021, 09:13:27 ÖÖ
İyi Birisini Anlayabilir Misiniz

Sosyal medyada bir akademisyenimiz bir tartışma başlatmıştı. Diyordu ki: Bir insanın iyi veya kötü olduğunu yazdıklarından yola çıkarak anlamak mümkün mü?..

Birçok cevaplar gelmişti elbette. Kimi “anlayamazsın” diyordu, kimi “kötü olduğunu anlamak mümkün ama iyi olduğunu anlamak zor" diyordu. Bir de şöyle bir cevap vardı yorumlar arasında:

“Hayatta karşılaştıklarını bile anlayamıyorsun da sosyal medyada yazdıklarından yola çıkarak nasıl anlayacaksın?”

Güzel ve anlamlı bir cevap geldi bana da… O zaman atalarımızın sözleri bir kez daha canlandı zihnimde… “Lisan-ı hâl, lisan-ı kâlden entaktır” diyordu… Entak, üstün demek, lisan-ı hâl bugünkü anlamıyla beden dili demek. Lisan-ı kâl de bildiğimiz konuşma ve yazma hâli… Sonra bu atasözü “sözde değil özde” şeklinde söylenir oldu. Yani lafa değil yapılana bakacaksın... E öyleyse kişinin yaptıklarına bakarak niyetinin ne olduğunu, iyi birisi mi kötü birisi mi olduğunu anlayabilir miyiz? Belki anlayabiliriz.

Ama şuna ne dersiniz? “Bir kimse hasmından öcünü kırk yıl sonra almış da ne çabuk aldım demiş!” Bu da eskiler arasında söylenen sözlerdendir… Yine bir başka kıstas göstermiş atalarımız… “Bir kişiyle yola çıkmadan, oturup onunla yemek yemeden, onunla alışveriş yapmadan onun hakkında kanaat belirtme!”

Bir başka atasözü daha söyleyelim haydi… “Kimseyi kötü bilme, kimseye güvenme!” Bu kadar tecrübe kime yetmez ki?

Burada bir empatide bulunmak biraz da hüsnüzan etmek adına diyorum ki: Aslında kötü insan yoktur, yolu kötülüğe çıkan, o çıkmaz sokakta kötü kalan insan vardır…

İnsanı çaresizlik yapar ne yaparsa… Bu gerçek kötü olanı, kötülük yapanı haklı çıkarmaz elbet… Ama eğer suç için ceza var ise, kötüyü (suçluyu) iyi yapmanın da mecburiyeti yok mudur? Rehabilite etmek de diyebilirsiniz. Eğer kültürümüzde nasihat varsa, inancımızda emr-i maruf varsa, kötü olanı dışlamak değil iyiler dairesine almanın mecburiyeti de vardır… Tarihimiz bu konuda örneklerle doludur… Ne söyleyeyim o isimleri de siz bulun… Fazla uzakta değil, ansiklopedilerin arasında okunmayı bekliyorlar...

Süreyya Kardeş.