* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: İyiliğe Öncülük Etmek  (Okunma sayısı 37 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 9082
İyiliğe Öncülük Etmek
« : Bugün, 08:25:28 ÖÖ »


İyiliğe Öncülük Etmek

يُؤْمِنُونَ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَيُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِۜ وَاُو۬لٰٓئِكَ مِنَ الصَّالِح۪ينَ

“Onlar, Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler. Kِtülükten men ederler, hayır i؛lerinde birbirleriyle yarı؛ırlar. İ؛te onlar salihlerdendir.”
(آl-i İmran, 3/114.

İnsan, kendisine ihsan edilen ِmür nimetini, iyilik ve güzellik yolunda değerlendirebileceği gibi kِtülük ve günahın içinde de harcayabilir. Bu çerçevede Yüce Rabbimiz iyilik yapan kimseyi, yaptığı iyiliklerden hissedar kılacağını, kِtülük yapanı da i؛lediği günahlardan sorumlu tutacağını haber vermektedir: “Kim güzel bir (i؛te) aracılık ederse ona o i؛in sevabından bir pay vardır. Kim de kِtü bir (i؛te) aracılık ederse ona da o kِtülükten bir pay vardır. Allah’ın her ؛eye gücü yeter.” (Nisa, 4/85.) Bu ayetten, güzelliklere ve iyiliklere kılavuzluk edenin ecir ve sevabını alacağı, kِtülüğe rehberlik edip onun yaygınla؛ması için gayret edenin de vebalini yükleneceği anla؛ılmaktadır.

Hayat serüveninde, insanların bir kısmı hayrın ve iyiliğin ِncüsü olurken bir kısmı da kِtülüğe ve kِtülere liderlik etmektedir. Kِtülüğe ِncülük edenler, kendi günahlarından sorumlu olduğu gibi aynı zamanda yanlı؛ yِnlendirip saptırdığı ki؛ilerin günahlarından da sorumlu olmaktadırlar. (Nahl, 16/25.) Allah Resulü, kِtülüğe ِncülük eden ki؛ilerin yüklendikleri günah ve sorumluluğu, bize Kâbil ِrneğiyle anlatmı؛tır. Onun bildirdiğine gِre, “Bir can haksız yere ِldürüldüğünde onun günahından Hz. آdem’in ilk oğluna (Kâbil’e) mutlaka bir pay dü؛er. اünkü ِldürme âdetini ilk kez ba؛latan odur.” (Müslim, Kasame, 27.)

Hayrın ve güzelliğin ِncüsü olmaya gayret edenler, Allah’a ve ahiret gününe samimi bir ؛ekilde iman edip hesap günü için hazırlık yaparlar. Onlar, yalnız kendilerini kurtarmayı dü؛ünmekle kalmayıp diğer karde؛lerinin kurtulu؛u için de var güçleriyle çalı؛ırlar. Bu bağlamda onları daima hayra ve iyiliğe çağırır, salih amel yapmalarına yardım eder, kِtülük yapmalarına da engel olurlar. Hayrın ve iyiliğin ِncüleri olan bu kimseler, verdiklerini de kalpleri ürpererek ve korkarak verirler. اünkü onlar, Rablerinin huzuruna kesin olarak varacaklarını bilmekte ve O’nun azametinden korkmaktadırlar. (Müminun, 23/57, 61.) Ayrıca onlar, peygamberlerin ortaya koymu؛ olduğu ِrnek ya؛ayı؛ı takip eden insanlardır. Zira Allah’ın emirlerine itaat etmek, yasaklarından kaçınmak, insanların hayrına olan i؛leri yapmak ve hayırlı i؛lerde yarı؛mak peygamberlerin en ِnemli ِzelliklerindendir. (Enbiya, 21/90.)

Hz. Peygamber’in (s.a.s.) güzide ashabı, iyilik ِncülerinin en güzel ِrneğidir. Zira onlar, hayır ve güzellikte yarı؛ıp ِne geçmeye çalı؛ırdı. Bu hususun en güzel ِrneklerinden birisi, fakir sahabilerin zengin Müslümanların yaptıkları hayırlarla ِne geçtiğini dü؛ünerek bu konudaki üzüntülerini Allah Resulü’ne aktarmalarıdır. Bunun üzerine Allah’ın Elçisi, onlara sevabı çok olan zikirler ِğretti. Bugün bizim de namazlardan sonra yaptığımız bu zikir ve tesbihatlar, fakir sahabilerin hayırdaki yarı؛larının neticesi olarak Hz. Peygamber’in (s.a.s.) mübarek ağzından dِkülmü؛tür. (Buhari, Ezan 155; Deavat 18.)

Sınırlı imkânlarına rağmen Sevgili Peygamberimizin seçkin ashabı, her daim iyilik kervanına ِncü olmaya gayret etmi؛tir. Bu bağlamda Hz. Ömer’in (r.a.) anlattığı ؛u hadise dikkat çekicidir: “Resulullah bir gün bize sadaka vermemizi emretti. Bu (emir) paramın olduğu bir zamana rastladı. ‘Bir gün Ebu Bekir’i geçebileceksem i؛te bugün geçerim!’ dedim ve malımın yarısını getirdim. Resulullah, ‘Ailene ne bıraktın?’ dedi. Ben de, ‘Bu kadarını (yarısını).’ dedim. Ebu Bekir (r.a.), malının hepsini getirdi. Sonra Resulullah ona da, ‘Ailene ne bıraktın?’ dedi. O, ‘Onlara Allah ve Resulü’nü bıraktım.’ diye cevap verdi. Bunun üzerine, ‘Bundan sonra seninle hiçbir ؛eyde asla yarı؛mam!’ dedim.” (Ebu Davud, Zekât, 40.)

Bir gün Mescid-i Nebi’ye yoksullukları, her hâllerinden belli olan bazı ki؛iler geldi. Onları gِren Allah Resulü’nün yüzü hemen deği؛ti. Namazdan sonra herkesin sahip olduğundan sadaka vermesini emretti. Bunun üzerine, sahabilerden her biri imkânı nispetinde ne bulabildiyse getirdi. Kısa bir zaman zarfında, mescidin ortasında iki tane yiyecek ve giyecek yığını olu؛tu. Bu manzara kar؛ısında, gِnlü sevinçle dolan Allah’ın Elçisi, infakta yarı؛an ashabına ؛u müjdeyi verdi: “Kim İslam’da güzel bir davranı؛a ِncülük ederse hem (kendi yaptığının) sevabını, hem de kendisinden sonra o i؛i yapanların sevaplarını alır. ـstelik onların sevaplarından da bir ؛ey eksilmez. Kim de İslam’da kِtü bir davranı؛a ِnayak olursa hem kendi günahını, hem de kendisinden sonra onu yapanların günahını alır. Yine onların günahından da bir ؛ey eksilmez.” (Müslim, Zekât, 69.)

Kulun yaptığı her ؛eyi gِren Yüce Yaradan’ın huzuruna varıldığında ve herkes dünyada iken yaptığı iyilik ve kِtülükleri ِnünde hazır bulduğunda (آl-i İmran, 3/30.) hayrın ِncülerini, dünyada iken yapıp gِnderdikleri iyilikler ve hayırlı ameller kar؛ılayacaktır. (Bakara, 2/110.) Allah rızasını kazanmak amacıyla hayır ve iyilikte bulunanların, ihtiyaç sahiplerine yardım edenlerin, hayırlı ve güzel i؛lere ِncülük edenlerin kar؛ılığı tastamam verilecektir. Hatta hazırlayıp gِnderdiklerinden ve yapmı؛ olduklarından daha güzeliyle mükâfatlandırılacaklardır. (Müzzemmil, 73/20.)

Sonuç olarak hayra ve iyiliğe ِncülük etmek, hem bu dünyada hem de ahirette insana huzur ve saadeti kazandırır. Bu sebeple imkân nispetinde hayra ِncülük etmeye çalı؛malı, hayırlı i؛lerde ilk olmaya gayret edilmelidir. Allah’ın izniyle hayır ve güzel i؛lerde ِncülük edenler, cennete giri؛te de ِnde olacaklardır. Onlar, yüce derecelere ve yüksek makamlara ula؛acaklardır. اünkü bu hususta ilahi ferman ؛ِyledir: “(İman ve amelde) ِne geçenler ise (ahirette de) ِne geçenlerdir. İ؛te onlar (Allah’a) yakla؛tırılmı؛ kimselerdir. Onlar, Naîm cennetlerindedirler.” (Vakıa, 56/10-12.) İ؛te yarı؛acak olan, hayırlı i؛lerde yarı؛sın, cennete ِnce girmek için gayret etsin. Ya Rabbi! Bu bahtiyar kullar zümresine bizleri de dâhil eyle. آmin.)

İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.

YENİ SİTE GİR,İŞİMİZ.

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Gençliğin Sosyal Medya İle İmtihanı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:38:32 ÖÖ]


İyiliğe Öncülük Etmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:25:28 ÖÖ]


Üç Kişi Vardır Ki Kıldıkları Namaz Okudukları Kur'an Allah'a Arz Olunmaz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:07:50 ÖÖ]


Kutsal Değerleri Koruma Kanunu 1 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:57:30 ÖÖ]


Yüzünü Görmesen Bile Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:47:28 ÖÖ]


Din Kardeşin Hakkında Onun Hoşlanmadığı Şeyi Söyleme Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:38:49 ÖÖ]


Mustafa Özcan Güneşdoğdu - Karma İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:16:35 ÖS]


Türk Gururu Karma - 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:44:45 ÖS]


Osman Gündüz - Yürüyelim Kudüse Doğru 320 kbps - NETTE İLK - ÖZEL SERİ Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:33:28 ÖS]


İnsan Yetiştirmek Gönderen: türkiyem
[Dün, 12:19:44 ÖS]


Ahiret Yolunun En Hayırlı Yoldaşı Gönderen: türkiyem
[Dün, 12:13:35 ÖS]


Son Nefeste İman İçin Gönderen: türkiyem
[Dün, 12:09:12 ÖS]


Gönül Huzuru ile İbadet Etmek Gönderen: türkiyem
[Dün, 12:06:11 ÖS]


Nefse Karşı Büyük Cihad Gönderen: türkiyem
[Dün, 12:01:18 ÖS]


Anne Sütü Eşsiz Bir Gıdadır Gönderen: türkiyem
[Dün, 11:55:40 ÖÖ]


Şükreden Kul Olmayayım mı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:27:57 ÖÖ]


Din Hizmetleri ve Adanmışlık Ahlakı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:15:27 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 15 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:02:04 ÖÖ]


Bu Nesil Kimin Eseri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:48:37 ÖÖ]


Huzurlu Bir Yuva İçin On Altın Kural Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:36:01 ÖÖ]