* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: ÇOCUĞUNUZA BEDDUA ETMEYİN  (Okunma sayısı 480 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
ÇOCUĞUNUZA BEDDUA ETMEYİN
« : Temmuz 18, 2019, 10:33:09 ÖS »
ÇOCUĞUNUZA BEDDUA ETMEYİN

Anne-babalar! Çocuklarınıza söylediğiniz beddua içeren sözlere edin. Prof. Dr. Suat Cebeci duanın kabul vaktine denk gelmesi durumunda bedduanın kabul olabileceğini söyledi. Cebeci ayrıca Peygamberimiz'in (sas) "Kendinize beddua etmeyiniz çocuklarınıza beddua etmeyiniz. Dilekleriniz kabul edildiği zamana denk gelir." hadisini hatırlattı.

Her anne-baba çocuğunun iyiliğini ister; onlara hayırlı dualarda bulunur. Ancak anne baba yaramazlık yapan çocuğuna kızgın anında istemeyerek de olsa beddua edebiliyor. Özellikle anneler daha duygusal olmaları ve hislerine hâkim olmakta zorlanmaları sebebiyle çocukları için kendilerinin de razı olmayacağı kötü dileklerde bulunabiliyor. Dil alışkanlığı ile söylenen beddualar dua vaktine rastladığında kabul oluyor. Ebeveynin kızgın anında yaptığı bir bedduayla çocuğuna kötülüğü dokunabiliyor.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Cebeci her kim olursa olsun birisine beddua etmenin onun kötülüğünü istemenin dinimizce hoş karşılanmadığını söylüyor. Peygamberimiz'in kendisine kötülük edenler de dâhil kimseye beddua etmediğini ifade eden Cebeci "Peygamberimiz Taif Seferi sırasında kendisini taşlatan yoluna çalılar döşeyerek ayaklarının kan içinde bırakmış olanlara da dahi beddua etmemiştir. ''ım onlara hidayet nasip eyle olur ki onların neslinden İslam'a hâdim olanlar çıkar.' diye dua etmiştir. Ne yazık ki beddua günümüzde insanın kendisini rahatlatmak için söylediği sıradan sözler haline geldi." şeklinde konuşuyor.

Anne-babaların kötü niyetle olmasa da sinirli anında çocuklarına beddua edebildiklerini söyleyen Cebeci dua vaktine gelmesi halinde bedduanın kabul olabileceğini belirtiyor. Cebeci Peygamberimiz'in "Kendinize beddua etmeyiniz çocuklarınıza beddua etmeyiniz mallarınıza da beddua etmeyiniz.

Dilekleriniz kabul edildiği zamana denk gelir de bedduanızı kabul ediverir." buyurduğunu ifade ediyor. Bir gün Abdullah İbni Mübarek Hazretleri'ne bir babanın gelerek çocuğunu şikâyet ettiğini anlatan Cebeci "Abdullah İbni Mübarek Hazretleri 'Çocuğuna beddua ettin mi?' diye sorar. 'Evet beddua ettim' diyen babaya Abdullah İbni Mübarek'in cevabı şöyle olur: Çocuğunun ahlakını sen bozdun."

Cebeci çocuklara sarf edilen sözler konusunda anne-babalara tavsiyelerde bulunuyor: "Ebeveynin bedduası onların beddua etmedeki içtenlikleri buna sebep olan mağduriyetleri ve duydukları acı ölçüsünde karşılığını bulur. Ama 'ın bu karşılığı ne zaman ve ne şekilde vereceği bilinmez. Bu sebeple anne babalar dilini bedduaya değil duaya alıştırmalı. Ağızdan çıkan söz hayırlı olmalı."

Bugün yaşadıklarını annesinin kızgın bir anda yaptığı bedduaya bağlayan Umahan Günay kardeşiyle kavga ettiği bir anda annesi "İkiniz de birbirinizin yüzüne hasret kalın biriniz Türkiye'nin bir ucuna diğerinizde diğer ucuna gidin." der. Kardeşlerin biri Kütahya'da diğeri de Ağrı'da yaşayan Umahan Günay kardeşini ancak 5 yılda bir görebildiğini söylüyor. Şimdi iki çocuk annesi olan Günay onlara kızdığında beddua etmemeye ettiğini söylüyor.

Yaramazlık yapan çocuklara nasıl davranılmalı?

Anne-baba çocuklarına hitap ederken sözleriyle inanç ahlak ve kişilik olarak ona olumlu veya olumsuz çok önemli şeyler kazandığını unutmamalı.

Karşısına çıkan her şey mümin için bir imtihan vesilesidir. Bir anlık kızgınlık da olsa dile sahip çıkmak gerekir. Mümin daima şuurla hareket etmeli; iman akıl ve iradesinin önüne hiçbir şeyin geçmesine izin vermemeli. Çocukların yaramazlıklarına da bu gözle bakılmalı. Ayrıca Resulü'nün uygulamaları örnek alınmalı.

Dili; duaya güzel telkinlere ahlaki seviye gözeten nezih ifadelere alıştırmalı. Ebeveyn kızgın anında kötü sözler yerine ' iyiliğini versin' türü ifadeler kullanmalı.

Çocukların iyiliği için gayret sarf edin. Hatalarını iyi bir üslupla söyleyin ve hatalarından vazgeçirmeye çalışın. Çocuğa doğruyu güzelliği gösterin.


 


* BENZER KONULAR

Gülniyaz Musiki Topluluğu İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 01:36:39 ÖS]


Fırat Türkmen - Muhammed Ahmet Feciroğlu - Geceden Gündüze 320 kbps NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 01:17:35 ÖS]


Nisa Kumru Şiirleri 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 01:05:33 ÖS]


Umut Mürare Estrümental albümleri Yeni - 320 kbps - NETTE İLK FANİDUYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:51:10 ÖS]


Ferda Boz Güneri - Kısa Sohbetler 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 11:53:33 ÖÖ]


İnsan Peygamber Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 11:33:01 ÖÖ]


Büyük Günahlar ve Hatalar Gönderen: KOYLU
[Bugün, 11:22:58 ÖÖ]


Ömrümüzün Kısa Bir Muhasebesi Gönderen: KOYLU
[Bugün, 11:17:07 ÖÖ]


Yalan Söylememek İftira Etmemek Gönderen: KOYLU
[Bugün, 11:11:07 ÖÖ]


Hak, Hukuk Ve Adalet Gönderen: KOYLU
[Bugün, 10:59:50 ÖÖ]


Üzülme Gönderen: KOYLU
[Bugün, 10:51:57 ÖÖ]


Çok Biliyoruz Ama Neyi Gönderen: KOYLU
[Bugün, 10:47:48 ÖÖ]


İslam'ı ve hayatı Anlamak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:29:41 ÖÖ]


İnsanlığın Gidişatından Her Müslüman Sorumludur! 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:15:14 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslam 12 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:58:21 ÖÖ]


Aile İçindeki Birlik ve Beraberlik Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:45:18 ÖÖ]


Müslüman Gençler Sevginizi Nikâhla İspatlayın Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:42 ÖÖ]


Yatarken Dikkat Edilecek Bazı Hususlar Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:26:36 ÖÖ]


Çocuğumun Adı Namaz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:31:50 ÖÖ]


Evliliğe Adım Adım Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:23:03 ÖÖ]