Müslüman’ın Ana Hedefi İnsanlara Hizmet Olacak
Resul-ü Müctebâ Efendimiz buyuruyor: “Üç grup insan vardır; yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’tan af dilerler.
İlmiyle âlim âlimler, ilim tahsilinde olanlar ve cömert insanlar için yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’tan af diler.” İlim çok önemli. İmanın kabul olmasının şartları ilim olmadan mümkün olmaz. Namaz kılmak, hac yapmak, oruç tutmak gibi daha birçok ibadet etmek için ilim bilmek lazım. Ticaretten aile hayatımıza kadar birçok konuda helal dairede kalabilmemiz için ilim çok önemli.
Bunun da mümkün olabilmesi için birilerinin Kur’an-ı Kerim’den, hadis-i şeriflerden ilim tahsil etmiş olması lazım. O yüzden hadis-i şerifte de buyurulduğu gibi ilmiyle âlim âlimler için yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’tan af dilerler. Aynı şekilde ilim öğrenenler için de yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’tan af dilerler.
Evvela ilim yolunda olan öğrenciler akla geliyor olabilir ama esnaf, öğretmenler, ev hanımları yani ilim tahsil eden, öğrenen kişiler de ilim öğrenenler arasına girer.
ZEKAT VEREN ADAMA CİMRİ DENİLMEZ
Sadaka vermek, fakirlere yardım etmek her Müslüman’ın görevi. İslam’ın şartlarından birisi de zekattır. Zekat veren adama cimri denilmez. Bir de mecbur olmadığı halde fazladan sadaka veren insanlar vardır. Zekatın dışında camiler, okullar, çeşmeler yaparak sadakayı cariye yapanlar, açları doyuran, fakirleri giydiren, düşkünlere destek olan cömert kişiler için de yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’tan af diler. Hadis-i şerifteki bu üç grup içerisine girip de dua alırsak ahirette işimiz kolaylaşır. Ancak burada şart olan imandır. İmanı olmayan kişiye dua edilmez. O yüzden ilmiyle alim olanlar, ilim talebeleri ve cömert kimselerde iman olması gerek.
“İLİM TALEBESİ MELEKLERİN KANATLARI ÜZERİNDE YÜRÜR”
Bu ilim tahsil edenlerle ilgili bir hadis-i şerifte, “Bir kimse ilim tahsili için bir yola girerse Allah onun yolunu cennete çıkartır. İlim tahsiline giden kimseler meleklerin kanatları üzerine gider” buyuruluyor. Resulullah Efendimizin hadis-i şerifte bahsettiği gibi ilim tahsili çok önemlidir. Yüce Allah’ın böylesine değer verdiği insanlar da ne yaptıklarının farkında olmalı. İlim talebesi, meleklerin kanatları üzerinde yürüdüğünü bilmesi gerek. O yolda Allah’ın rızasını kazanmak ve ilim öğrenmek dışında boş işlerle uğraşmaması gerek.
İmanın hakikatini, helali-haramı, dini hükümleri öğrenmek için gecesini gündüzüne katarak çalışmak Allah’ın rızasını gösterir. Yoksa adım duyulsun, öğrendiğim ilimden para kazanayım niyetiyle hareket edenin öğrendiği ilim onun omuzlarına ancak yük olur.
İLİM TAHSİLİ DERKEN SADECE DİNİ MESELELER AKLA GELMESİN
İlim tahsili derken sadece dini meseleler akla gelmesin. Mesela doktorluk da önemlidir ve doktorluk mesleğinde ilmiyle âlim olan birisi için de yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’a dua eder. Tıp ilmini tahsil edip müminlerin hastalıklarına verilecek şifaya aracı olanlar da Allah katında değerli bir iş yapıyordur. Mesela mimarlar, mühendisler de buna dahildir. ‘İnsanlara hizmet, Hakk’a ibadet’ diye bir söz var. Müminlere faydalı olacak bir işi Allah rızası için yapan herkes için yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler Allah’a dua eder. O ilimleri öğrenen tüm öğrencilere yedi kat sema, yeryüzü, gökyüzü ve melekler dua eder. İnsanlara hizmet oluyorsa o kişinin yaptığı işten geçimini sağlamasının bir mahsuru yoktur. Ama her ne işi yapıyorsa yapsın bir Müslüman’ın ana hedefi insanlara hizmet olacak. İnsanlara hizmet amacıyla çalışan bir kimse yaptığı işte Allah’ın rızasını da arzuluyorsa ne güzel. Tabii sadece insanlara değil hayvanlara, bitkilere de fayda sağlayanlar da buna dahildir.
Prof. Dr. Cevat Akşit.