www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT => KÖŞE YAZARLARI - KARMA => Cevat Akşit. Profesör => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Mart 17, 2023, 08:33:58 ÖÖ
-
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)
Çalışmak Farzdır Tembellik İslam’da Yok
İslam’da çalışmak, iş güç tutmak farzdır. Yüce dinimizde el açıp dilencilik etmek, başkasından istemek yok. Her Müslüman kendini ayakta tutacak kadar, evliyse bakmakla yükümlü olduğu aile efradının geçimi sağlayacak kadar çalışmakla yükümlüdür. Anne ve baba da bakıma muhtaçsa Müslüman onların geçimini sağlayacak kadar da çalışmakla yükümlüdür. Aynı şekilde bir insanın borcu varsa, borcunu ödeyecek kadar çalışması da farzdır. Borcunu ödemek için çalışıp kazanmak aynı namaz gibi farzdır. Anlaşılacağı üzere dinimiz İslam’da tembellik yok. El açıp dilenmek, başkasından beklemek doğru değil. Bakmakla yükümlü olduğun insanların geçimini sağlamak için başkalarından istemek, dilencilik yapmak Müslüman’a yakışmaz. Müslüman çalışmakla, çalışkan olmakla yükümlüdür. Çalışacaksın, iş peşinde koşacaksın ve Allah’ın (C.C.) takdir ettiği kadar da rızıkla mükâfatlandırılacaksın. Hatta infak edeceksin. Dinimizin 5 şartından birisi de zekât vermek. Bu neden var? Çünkü Müslümanlar kardeştir ve yardımlaşmaları gerekir.
DİNİMİZ BİZE ÇALIŞMAYI EMREDİYOR AMA BİZ TEMBELLİĞE ALIŞTIK
Dinimiz bize çalışmayı emrediyor ama biz tembelliğe alıştık. Tembellik iliklerimize işlemiş, dünyadan geri kalmışız. Gâvurdan faizli para alacak kadar düşmüşüz. Dünyanın en zenginleri Yahudilerdir. İnsanları sömürmek için faizi icat etmişler. Yahudiler çalışmışlar, zenginleşmişler ve dünyayı avuçlarının içine almışlar. Yahudiler artık paralarını çalıştırıp para kazanır duruma gelmişler. Ama halen çalışmaya devam ediyorlar.
Müslümanlar olarak biz de durup izleyecek miyiz? Hayır, çalışmak zorundayız. Kendi geçimimizi, ailemizin geçimini ve anne-babamızın geçimini sağlamakla yükümlüyüz. Farz olan bu ama farzla niye yetinelim? Daha çok çalışıp bize yetenden fazlasını ihtiyacı olana vermek, kötülüğü önlemek için kullanmak İslam’da teşvik edilmiştir. Resulullah Efendimiz (S.A.V.) buyuruyor: “Kendine, annene-babana, çocuğuna, ailene ve infak için harcadığın para en hayırlı harcamadır.”
Peygamber Efendimizin (S.A.V.) sünnetini ve hadis-i şeriflerini kulağımıza küpe edeceğiz ve hayatımızı ona göre yaşayacağız. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bize tembellik etmememizi, çalışmamızı buyuruyor. Resul-ü Müctebâ Efendimizin (S.A.V.) her gün yaptığı dua:
“Allah’ım başta cimrilikten, tembellikten, muhtaç olmaktan, kabir azabından ve Deccal’ın fitnesinden sana sığınıyorum.” Bu duadan da anlaşılacağı üzere tembellik yok, tembellik İslam’da yok. Çalışacağız, kazanacağız, infak edeceğiz ve şükredeceğiz.
İMANIN TADINI ALMAK
Rızık kadar iman da Allah’ın bize bahşettiği mükâfatlardandır. Nasıl bize bahşedilen rızkı kazanmak için çalışıyorsak, bize bahşedilen iman için de çalışmamız lazım. Atadan, dededen, anne-babadan Müslüman’ız. İmanımız var diyoruz. Fakat kaçımız imanın tadını aldık. İşin özü, kendi içinden, tanıyarak, anlayarak, bilerek iman edip teslim olmaktır. Allah’ı bileceksin, Peygamber Efendimizi (S.A.V.) tanıyacaksın öyle iman etmiş sayılırsın. İmanın tadını alan, dünyada da ahirette de mesut olur. İmanın lezzetini ilk alanlar sahabe efendilerimizdi ve ‘hepsi gökteki yıldızlar gibidir’. İman da amele bağlıdır. İman ettiğini söylemek yetmez. Bunu göstereceksiniz. Nasıl? İbadetle, teslimiyetle ve samimiyetle göstereceksin. Bir insan Allah’a (C.C.), Resulullah Efendimize (S.A.V.), teslim olması onların dediğinin dışına çıkmamak anlamına gelir. Allah’ın (C.C.) helal kıldığı dairede, haramlarından uzak durarak, sünnete uygun bir hayat yaşamak imanın kuvvetli olduğuna delildir. Hak ettiği gibi İslam’ı yaşayan kişi imanın tadını alıyordur ve dolayısıyla hem dünyada bahtiyar olur hem de ahirette.
Prof. Dr. Cevat Akşit.
Diğer Yazıları Sitemizden Okuyabilirsiniz. Daha Başka Köşe Yazıları Sitemizde Mevcuttur.
RADYO FANİDUNYA FM
www.fanidunya.net