Gönderen Konu: Faydasız Konuşmaları Terk Etmek Müslüman’ın Güzel Ahlakındandır  (Okunma sayısı 76 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5922


Faydasız Konuşmaları Terk Etmek Müslüman’ın Güzel Ahlakındandır

Bir kişi Peygamber Efendimizi (S.A.V.) ziyaret gelip, “Bana bir tavsiyede bulun Ya Resulullah” demiş.

Cevaben Resulü Müctebâ Efendimiz (S.A.V.) de şöyle buyurmuş: “Faydasız laflardan vazgeç, onları bırak.

Malını lüzumsuz yerlere harcamaktan vazgeç. İnatlaşmaktan da vazgeç.” Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa Efendimiz (S.A.V.), hadis-i şeriflerde önemli bir nasihatte bulunuyor. Vakit öldürmek için konuşuyorlar, hâlbuki vaktimiz çok kıymetli. Başka bir hadis-i şerifte de Peygamber Efendimiz (S.A.V.) şöyle buyuruyor: “Boş ve faydasız konuşmaları terk etmek Müslüman’ın güzel ahlakındandır.” Her zaman söylüyoruz, nefes almasak yaşayamayız ve nefesimizi vermesek yine yaşayamayız.

Nefes almak da bir nimet, vermek de bir nimettir. O yüzden bizim boş bir anımız yok. Biz boş konuşmak yerine şükretmek, Allah’a (C.C.) kulluğumuzu tam manasıyla yerine getirmekle meşgul olmak zorundayız.

Bize verilen her nimetten de hesap soracağız. Nefes alıp vermek bile bir nimetse, geçirdiğimiz her dakika, her saat ve her gün de nimettir. O yüzden bu nimetlerin hakkını verelim, zamanımızı boş konuşarak, boşa konuşarak harcamayalım.  Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah (C.C.), verdiği nimetleri nasıl değerlendirdiğimizin hesabını soracağını buyuruyor. Bu uyarıyı iyice anlayıp, hesaba çekileceğimizi bilerek yaşayalım.

BOŞ İŞLERE PARA HARCAMAK, ZİYAN ETMEK DEMEKTİR

Boş konuşarak yapılan zaman israfıyla ilgili hadis-i şerifin devamında Resulullah Efendimiz (S.A.V.), malı ziyan etmekle ilgili de bize uyarılarda bulunuyor. Hepimiz çalışıyoruz ve Allah’ın (C.C.) nasip ettiği rızkı kazanıyoruz. Ama kazandığımız parayı lüzumsuz, helal olmayan yerlere sarf etmekten de vazgeçmemiz gerek.

Yemezsek, içmesek olmaz. Yemek, içmek için de para lazım. Bir yerde güzel evin olursa ibadetin de güzel olur ve namusunu daha iyi korursun. O yüzden ev sahibi olmak lazım. Benzer daha birçok sebepten dolayı mal lazım. Çoluk çocuğunu ihtiyacı için, hacca gitmek için, hayır-hasenat yapmak için vs... Mal, mülk, para böyle şeyler için lazım, rızkını böyle yerlere harcamak lazım.

Helal olmayan şeylere, boş işlere para harcamak, ziyan etmek demektir, parayı-malı boş yere tüketmek demektir. Allah’ın (C.C.) izin vermediği, yasakladığı işlere para harcamak hesabımızı ağırlaştırır.

HER ŞEYİN BİR ÖLÇÜSÜ VAR

Hadis-i şerifin devamında inatçılıktan vazgeçilmesi gerektiği öğütleniyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V.), bir şeyde fazla ısrarın doğru olmadığını söylüyor. Kur’an-ı Kerim’de, mücadelenin de güzel şekilde yapılması gerektiği buyurulmuştur. Nefsin esiri olup inatlaşmak hoş değildir. Bir kişiyle inatlaşmak, fazla mücadele etmek seni de karşı tarafı da kötü yollara sevk eder. Bir insanlar tartışırken, mücadele ederken ona haklıyı anlatmak için mücadele et. ‘Ben daha iyi biliyorum, ben ondan daha üstünüm’ düşüncesiyle tartışmak yerine hakikatin ortaya çıkması için doğru bir şekilde mücadele etmek gerek. Çünkü fazla inatçı olmakta hayır yoktur.

Bir konu hakkında şiddetli şekilde uzun uzun tartışmak doğru değildir. Her şeyin bir ölçüsü var. Eğer hakikat çıkmıyor, iki taraf da kendi nefsi için tartışmayı uzatıyorsa orada bir ziyan söz konusudur.

ŞEYTANI, NAMAZ KILACAĞIN YERDEN KOV

Namazdaki dalgınlık, kafa karışıklığıyla ilgili sorular oluyor, ona da cevap verelim. Şeytan boş durmaz. Bir Müslüman namaza durduğu an vesveselerle mücadele etmeye başlar. Onun için Peygamber Efendimiz’e (S.A.V.) salavat getirmemiz gerek. Salavat, unutkanlığı önler. Salavat getir ve şeytanın namazda sebep olduğu vesveseye karşı mücadele et. Namaz için niyetlenip yerinden kalktığında besmele çek, seccadenin üstüne çıktığında besmele çek. Şeytanı namaz kılacağın yerden kov. Bunu düzenli yap, salavatı düzenli hale getir, zamanla her şey yoluna girecek. Güzel bir şekilde namaz kılmak için şeytanla, vesveseyle mücadele etmen gerekli. Şeytanın aklına getirdiği saçma sapan düşüncelere de kulak asma. Kalpten geçen şeyler için bir vebal yok. Aklından geçenler, kalbinden geçer söz olur da ağzından çıkarsa o zaman sıkıntı olur. O yüzden namazda öyle ya da böyle aklına gelen, unutkanlığa sebep olan kötü düşüncelere kulak asma, huşu içinde namazını kılmaya çalış.

Prof. Dr. Cevat Akşit.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Murat Bozkurt - Single Eserleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:31:17 ÖS]


Grup Cemre - Yunus Emre İlahiler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:22:45 ÖS]


Tavaf Namazı Nasıl Kılınır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:35:36 ÖS]


Kâbe'yi Görünce Okunacak Dua Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:27:09 ÖS]


Hac İle İlgili Hadis-i Şerifler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:19:45 ÖS]


Hasan Ergüçlü - Hira Dağı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:16:42 ÖÖ]


Hasan Ergüçlü - Düştüm Çöllere Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:11:43 ÖÖ]


Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 08:50:20 ÖÖ]


Öfkeyi Kontrol Altına Almak İçin Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 08:46:24 ÖÖ]


Hayâlı Çocuk Yetiştirmek İçin Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 08:43:35 ÖÖ]


Cennet Annenin Ayakları Altındadır Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 08:33:08 ÖÖ]


Gönülden Boyun Eğelim Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 08:29:30 ÖÖ]


Ailemize Sahip Çıkalım Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:08:36 ÖÖ]


Müslüman Kadının Namazı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:58:31 ÖÖ]


Altı Öğrencinin Başlattığı Osmanlı’yı Çökerten Süreç Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:51:56 ÖÖ]


Umut ve Şükür Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:31:19 ÖÖ]


Bu dünyânın Fâni ve Basit Hayâtı Seni Azdırmasın Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:24:25 ÖÖ]


Ehl-i Sünnet İnancı Nedir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:16:44 ÖÖ]


Gözlük Gönderen: KOYLU
[Mayıs 18, 2024, 08:23:43 ÖÖ]


Ölüm ve Gerçeğe Uyanmak Gönderen: KOYLU
[Mayıs 18, 2024, 08:20:15 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42