* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: !!!!!!! HAFTANIN CUMA HUTBESİ - Ey İman Edenler  (Okunma sayısı 203 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
!!!!!!! HAFTANIN CUMA HUTBESİ - Ey İman Edenler
« : Ağustos 19, 2020, 08:55:08 ÖS »
HAFTANIN CUMA HUTBESİ - Ey İman Edenler

 Değerli Kardeşlerim!

Yüce Allah Kur’ân-ı Kerim’de; ‘Ey insanlar!’ ve ‘Ey iman edenler!’ şeklinde değişik ifadelerle insanlara hitap etmektedir. Cenab-ı Hakk’ın kitap ve peygamberler göndererek insanı muhatap alması insan için hem büyük bir onur hem de büyük bir sorumluluktur. Bizleri iman edenler topluluğuna dâhil ederek böyle bir sözün muhatabı olmayı bizlere nasip ettiği için Yüce Rabbimize sonsuz şükürler olsun!

Bu hutbemizde Yüce Kitabımızda ‘Ey iman edenler!’

diye başlayan ayetlerden bir demet sunarak öne çıkan bazı sorumluluklarımızı hep birlikte hatırlayalım istedik.

Bakınız, Yüce Rabbimiz biz iman edenlere nasıl seslenmekte ve bizlerden neler istemektedir:

“Ey iman edenler! Sabır ve namazla Allah’tan yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/153)

“Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helal olanlarından yiyin. Eğer sadece O’na kulluk ediyorsanız, Allah’a şükredin.” (Bakara, 2/172)

“Ey iman edenler! Hep birlikte esenlik ve barış dini olan İslâm’a girin. Şeytanın adımlarına tâbi olmayın. Şüphesiz o sizin apaçık düşmanınızdır.” (Bakara, 2/208)

“Ey iman edenler! Allah'a karşı sorumluluğunuzun hakkıyla bilincinde olun ve ancak müslümanlar olarak can verin.” (Âl-i İmrân, 3/102)

“Ey iman edenler! Kat kat faiz yemekten sakının. Allah’a karşı sorumluluklarınızın bilincinde olun ki kurtuluşa eresiniz.” (Âl-i İmrân, 3/130)

“Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı haksız bir şekilde yemeyin ve birbirinizin canına kıymayın. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir. (Nisâ, 4/29)

“Ey iman edenler! Kendinizin veya anne-babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa, adaletten asla ayrılmayın. Allah için haktan ve doğruluktan yana şahitlik eden kimseler olun.” (Nisâ, 4/135)

“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları, tüm bunlar şeytan işi birer pisliktirler. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Mâide, 5/90)

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe, 9/119)

“Ey iman edenler! Rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin, iyi ve yararlı davranışlar sergileyin ki umduğunuza nail olasınız.” (Hacc, 22/77)

“Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah’ı anmaktan alıkoymasın. Böyle yapanlar mutlaka hüsrana uğrayacaklardır.” (Münafikûn, 63/9)

“Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere izin almadan ve sahiplerine (seslenip) selam vermeden girmeyin. Bu sizin için daha hayırlıdır. Herhalde bunu düşünüp anlarsınız.” (Nûr, 24/27)

“Ey iman edenler! Şayet fasık ve yalancı biri size bir haber getirirse, doğruluğunu araştırmadan ona inanmayın. (Yoksa) bilmeyerek birilerine kötülük eder de, yaptığınıza pişman olursunuz.” (Hucurât 49/6)

“Ey iman edenler! Bir toplum, diğer bir toplumu hor ve hakir görmesin. Zira hor ve hakir görülenler, Allah katında kendilerinden daha hayırlı olabilir. Kadınlar da birbirlerini küçümsemesin. Ola ki küçümsenenler, kendilerinden daha hayırlıdırlar. Birbirinizi ayıplamayın. Birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın. İman ettikten sonra kişinin din ve ahlâk sınırını aşacak davranışlar içine girmesi ne kötü bir şeydir! Kim bu yaptıklarından tevbe etmezse işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” (Hucurât, 49/11)

“Ey iman edenler! Kuşku ve şüpheyle hareket etmekten sakının. Çünkü bunun bir kısmı geçekten büyük günahtır. Birbirinizin gizli kusurlarını araştırmayın ve birbirinizi çekiştirmeyin. Herhangi biriniz, ölmüş bir kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz (değil mi?) O halde Allah’ın emirlerine aykırı davranmaktan sakının. Şüphesiz Allah tevbeleri kabul edendir, çok merhametlidir.” (Hucurât, 49/12)

“Ey iman edenler! Allah’ın emirlerine uygun yaşayın ve herkes yarın için önden ne (yapıp) gönderdiğine baksın. Allah’ın emirlerine aykırı davranmaktan sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr, 59/18)

“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyi söylemeniz, Allah katında gerçekten çok çirkin bir davranıştır.” (Saff, 61/2-3)

“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ı anmaya koşun. İşi gücü bırakın.

Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve âhirette) umduğunuza kavuşasınız.” (Cuma, 62/9-10)

 “Ey iman edenler! İçten ve samimi bir tevbe ile Allah’a yönelin. (Böyle yaparsanız) umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter ve sizi içlerinde ırmaklar akan cennetlere koyar.” (Tahrîm, 66/8)

Evet, Değerli Kardeşlerim!

Bugün sizlerle, Cenab-ı Hakk’ın direkt bizlere hitap eden bazı emir ve tavsiyelerini paylaşmaya çalıştık.

Cenab-ı Allah cümlemize bu emir ve tavsiyelere uygun bir hayat yaşamayı ve huzuruna imanla çıkabilmeyi nasip eylesin.

Amin.

 


* BENZER KONULAR

Hicret Cami ve Ev Merkezli Bir Hayattır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:42:17 ÖÖ]


Bireysel Ahlakta Çözülme Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:34:26 ÖÖ]


Hicri Yılbaşı Muharrem - Aşure Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:28:08 ÖÖ]


İnsanların Cehenneme Girmesine En Çok Sebep Olan Şey Dilleridir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:20:23 ÖÖ]


İslâm’da Savaşın Meşruiyet Sebepleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:12:11 ÖÖ]


İnsan Kazanmak Erdemdir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:03:25 ÖÖ]


Muharrem Ayında Oruç Tutmanın Fazileti Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:46:53 ÖÖ]


En Sevgiliye nUmut Mürare - Müzikleri (Enstrümantal) 320 kpps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:00:30 ÖS]


Karma Ezgiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:36:58 ÖS]


Kibir Özgüven Değildir Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:14:03 ÖÖ]


Ne Gibi Amelle Meşguldün Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:54:41 ÖÖ]


İhlâs Sûresi Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:48:20 ÖÖ]


Hayata İmanın Nuruyla Bakabilmek Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:34:19 ÖÖ]


Dünya Ateşini Ahiret Ateşine Tercih Edenler Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:30:08 ÖÖ]


Tercihlerimiz Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:21:58 ÖÖ]


Güzel Huylarla Bezenmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:18:15 ÖÖ]


İmanın Hayata Yansıması Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:08:05 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 11 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:48:29 ÖÖ]


Ruhsal Olarak Rahatlayabilmek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:34:33 ÖÖ]


Farz Allahü Tealanın Açıkça Emrettikleridir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:21:57 ÖÖ]