Gönderen Konu: ZORLUKLARLA BAŞETMEDE DUANIN ROLÜ  (Okunma sayısı 338 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1983
ZORLUKLARLA BAŞETMEDE DUANIN ROLÜ
« : Ocak 22, 2019, 01:34:27 ÖS »
ZORLUKLARLA BAŞETMEDE DUANIN ROLÜ

Du⸠Allah’la ilişki kurma ve ondan yardım dileme halidir.

Du⸠Allah’la ilişki kurma ve ondan yardım dileme halidir. İnsanın görünmez varlık olan bütün varlıkları var eden¸ en yüce kudret ve hikmet sahibi¸ insanın en büyük desteği¸ dostu ve yardımcısı olan Yüce Mevla ile birleşme ve kaynaşma yolunda sarfedilen bir gayrettir. Dolayısıyla¸ bireyin tüm benliği ile Allah’a yönelmesi ve Allah’ı anması yönüyle du⸠bir ibadettir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.): “Duâ ibadetin kendisidir” dedikten sonra şu ayeti okumuştur ;

“Rabbiniz buyurdu ki ; Bana duâ edin¸ Duânızı kabul edeyim. Bana kulluk etmeyi büyüklüklerine yediremeyenler¸ yarın horlanmış olarak cehenneme gideceklerdir.” (Tirmizi¸ Ayet ; Mümin¸ 60 .)

Duâ sadece belirli zaman ve mekanlarda yapılan ibadetler gibi değildir. Mümin¸ ihtiyaç duyduğu yahut arzuladığı her an yaratanına yönelerek duâ edebilir. Önemli olan samimi olmak ve duânın kabul olacağına inanmaktır. Peygamberimiz (s.a.v.):“ Duâlarınızın kabul edileceğine inandığınız halde Allah’a duâ ediniz. İyi biliniz ki¸ Allah¸ gafil olan ve gönlü Allah’tan başka bir şeyle meşgul bulunan kimsenin Duâsını kabul etmez.” buyurmuştur.

Duânın¸ insanın üzüntü¸ sıkıntı ve kederini aşabilmesinde önemli rolü vardır. Gandhi : “duâ ve ibadet olmasa idi¸ ben çoktan çıldırırdım” derken¸ Amerikanın önemli filozoflarından W. James: “ şüphesiz üzüntünün başlıca ilacı din ve imandır” demiştir. Çünkü inanan bireyin sığınabileceği ve yardım görebileceğini umut ettiği güç sahibi Yüce Varlık¸ duâ anında hissedilmekte ve yaşanmaktadır. Yüce Rabbimiz:

“Kullarım sana benden sorarlarsa¸ benim onlara yakın olduğumu¸ bana duâ edenin Duâsına karşılık vereceğimi söyle” buyurmuştur. (Bakara¸ 86)

Resulullah (a.s.)¸ yaptığı çeşitli duâlarla¸ ashabının sıkıntılarını aşmalarına yardımcı olmuştur. Bu çerçevedeki bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:

“Darda kalanın okuyacağı duâ şudur : “ Ey Allah’ım ! rahmetini umuyorum¸ göz açıp kapayıncaya kadar bile beni nefsimle bırakma¸ bütün işlerimi düzenli kıl. Başka ilah yoktur¸ ancak sen varsın !”

Sevgili Peygamberimiz¸ (s.a.v.) çok istiğfar etmiş ve ashabına da çok istiğfar etmelerini tavsiye etmiştir. Bir hadisinde; “ Kim bol bol istiğfar eder¸ yani bağışlanmasını dilerse¸ Allah ona her bunalımdan çıkış yolu¸ her kederden kurtulma ve ummadığı yerden rızık verir.” buyurmuştur.

Duânın¸ sadece stres ve diğer psikolojik huzursuzlukları aşmada değil¸ fiziksel rahatsızlıkları aşmada da etkili bir ibadet olduğu görülmektedir. Nitekim Dr. Alex Carrel : “ Sadece her türlü tedavinin imkansız veya başarısız olduğu hallerde duânın sonuçları kesin olarak tayin ve tespit edilebilmektedir.” der. Çünkü¸ bu tür tedavilerde ¸ hastanın iyi olacağına güçlü bir şekilde inanması¸ vücudun direncini artırarak ¸ iyi olmasını kolaylaştırmaktadır. (Hüseyin Peker¸ Din Psikolojisi¸ İstanbul¸ 2003¸ s. 130.)

Her şeyden önce¸ insana güç veren en önemli psikolojik güdü umuttur. İnsan¸ umutsuz yaşayamaz. Bu nedenle duâ eden kimseler¸ Yüce Allah’ın yardımı ve desteği konusunda ümitli kimselerdir. Bir beklentisi olmayan insan neden duâ etsin ki? Böyle olduğu içindir ki¸ duâ edenin iyimserliği artar. Çünkü¸ hayatın her türlü sıkıntıları ve yaşanabilecek her türlü sorunlar karşısında kendini koruyacak ve güvenebileceği bir ilahi güce inanmaktadır. Ona göre¸ bilen¸ duyan ve anlayan öylesine yüce ve büyük bir güç vardır ki¸ ondan başka çare ve umut kapısı yoktur. Yaşarken de onunla ve ona muhtaçtır insan¸ öldükten sonra da. İnanan bir insan bilir ki¸ Yüce Allah’ın yarattıklarına karşı merhameti sözlerle anlatılamaz. Hiçbir insan ondan daha merhametli olamaz. O halde¸ O’na duâ etmekten daha rahatlatıcı¸ O’nu¸ içimizde hissetmekten daha huzur verici bir şey düşünülebilir mi?

Duâyı yalnız ve gizlice yapmak güzel ve faydalı bir davranış olduğu gibi¸ toplu halde yapılan duâlar da sosyal bütünleşme açısından faydalıdır. Toplu duâlarda¸ aynı inancın etrafında toplanan¸ dertlerini ve sevinçlerini paylaşan insanların kalpleri birbirine ısınır. Böylece birbirlerine daha yakınlaşırlar¸ birlik ve beraberlik duyguları içinde kaynaşmaları sağlanır.

O halde¸ sonuç olarak¸ hem kendimize¸ hem birbirimize duâ edelim. Allah’ın rahmetinden ümit kesmeden¸ sürekli O’na yönelelim ki¸ her iki dünyamız da huzurlu ve mutlu olsun.

 


* BENZER KONULAR

Tavaf Namazı Nasıl Kılınır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:35:36 ÖS]


Kâbe'yi Görünce Okunacak Dua Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:27:09 ÖS]


Hac İle İlgili Hadis-i Şerifler Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 04:19:45 ÖS]


Hasan Ergüçlü - Hira Dağı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 10:16:42 ÖÖ]


Hasan Ergüçlü - Düştüm Çöllere Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 10:11:43 ÖÖ]


Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 08:50:20 ÖÖ]


Öfkeyi Kontrol Altına Almak İçin Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 08:46:24 ÖÖ]


Hayâlı Çocuk Yetiştirmek İçin Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 08:43:35 ÖÖ]


Cennet Annenin Ayakları Altındadır Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 08:33:08 ÖÖ]


Gönülden Boyun Eğelim Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 08:29:30 ÖÖ]


Ailemize Sahip Çıkalım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:08:36 ÖÖ]


Müslüman Kadının Namazı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:58:31 ÖÖ]


Altı Öğrencinin Başlattığı Osmanlı’yı Çökerten Süreç Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:51:56 ÖÖ]


Umut ve Şükür Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:31:19 ÖÖ]


Bu dünyânın Fâni ve Basit Hayâtı Seni Azdırmasın Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:24:25 ÖÖ]


Ehl-i Sünnet İnancı Nedir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:16:44 ÖÖ]


Gözlük Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:23:43 ÖÖ]


Ölüm ve Gerçeğe Uyanmak Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:20:15 ÖÖ]


Bakış Açısı Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:15:28 ÖÖ]


Çalışmak ve Yapıcılık Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:10:59 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42