Müslüman Hasta Olan Din Kardeşini Ziyaret Etmelidir
Biri hastalanınca hemen ziyarete gidilmez... Sık sık gitmek de doğru değildir... Ziyarete yeni elbise gitmemelidir!
Müslümanın, Müslüman üzerindeki haklarından biri de, hastalandığında ziyaret etmektir. Hasta ziyareti sünnettir. Hastanın bakacak kimsesi yoksa vacip olur. Peygamber Efendimiz, hasta ziyareti hakkında buyurdular ki:
(Müslümanın, Müslüman üzerinde beş hakkı vardır: Selamını almak, hastalanınca ziyaret etmek, cenazesine gitmek, davetine icabet etmek, aksırıp da 'elhamdülillah' dediği zaman, 'yerhamükallah' demektir.) [Müslim]
(Allahü teâlâ birine, “Ben hastalandım, beni ziyarete gelmedin” buyurur. O kimse, “Ya Rabbi, seni nasıl ziyaret edeceğimi bilmiyorum” deyince de, “Falanca Müslüman hastalandığında, ziyaret etseydin, beni bulurdun” buyurur.) [Müslim]
(Hasta bir Müslümanı sabah ziyaret edene, akşama kadar; akşam ziyaret edene ise sabaha kadar yetmiş bin melek dua ve istiğfar eder. Cennette de kendisine bir bahçe verilir.) [Tirmizi]
(Hastayı ziyaret üç günden sonradır. Ziyareti de seyrek yapın! Dalgınsa ziyaret gerekmez.) [Deylemi]
(Hastayı ziyaret eden kimse, müsafeha etsin ve elini hastanın alnına koyup, hâlini sorsun ve onun için şifa ve uzun ömür dilesin, ondan dua da istesin. Çünkü hastanın duası meleklerin duası gibidir.) [Beyhekî]
Hasta ziyaretinde şu hususlara mutlaka riayet etmelidir:
Hastanın yanına Eûzü-Besmele ile selam vererek girmeli, mümkünse sağ tarafına oturmalı, dua etmek için hâl ve hatırını sormalı, bir ihtiyacı olup olmadığını sormalı, varsa yardımcı olmalı. Ona da duyurmak için Kelime-i şehadet söylemeli. Yanında fazla oturmamalı.
Eğer ısrar ederse biraz daha oturulabilir. Ayrılırken de hayırlı âcil şifaya kavuşması için dua etmelidir.
Biri hastalanınca hemen ziyarete gidilmez. Sık sık gitmek de doğru değildir. En fazla iki günde bir gidilebilir. Ziyarete yeni elbise ile değil, her gün giyindiği elbise ile gitmelidir! Hastanın başucunda değil, ayakucunda oturmayı tercih etmelidir!
Hasan Yavaş.
Hastanın yüzüne bakmayıp, sağa sola bakmak veya önüne bakmak uygun olmadığı gibi, devamlı olarak hastanın yüzüne bakmak da uygun değildir. Hastanın yanında asık suratla durmamalıdır! Güzel şeylerden bahsetmeli, iyileşmesi için ona dua etmelidir!
Peygamber efendimiz, bir hastayı ziyaret edince, (Bir şeyin yok, inşaallah bu rahatsızlığın, günahlarını temizler) buyururdu.
Hasta da, ziyaretçilere hâlinden şikâyet etmemelidir.
Peygamberimiz, (Sadakayı gizli veren, musibetini gizleyen, hâlini Allah’a arz eden için, Allahü teâlâ buyurur ki: Kulum verdiğim belaya sabretti.
Ziyaretçilere beni şikâyet etmedi. Ben de onun vücudunu daha sıhhatli kılarım. Günahsız olarak iyileşir. Ölürse rahmetime kavuşur) buyurdular.