* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Çalışmak  (Okunma sayısı 238 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gurbetciyim

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2494
Çalışmak
« : Mayıs 26, 2020, 09:05:07 ÖS »
Çalışmak

Yüce Dinimiz Islâm, çalışmayı, kazanmayı, daima ileri gitmeyi, bilim ve teknolojide yükselmeyi emretmektedir. Tembelliği, zamanı bosa harcamayı ve yerinde saymayı ise hoş görmemektedir.

Yüce Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de “insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve ça- lısması da ileride görülecektir. Sonra ona karşılığı tam olarak verilecektir."1 buyurmaktadır.

Öyleyse müslüman çalışacak, Allah’ın kendisi ve çoluk-çocuğu için takdir ettiği rızkı meşru yoldan arayacaktır. Bunu Yüce Allah’ın rızasını umarak ve ibadet niyetiyle yapmalıdır. Çünkü dinimizde Allah’ın rızasını umarak yapılan her türlü davranış ibadet sayılmıştır. Nitekim bir hadis-i şerifte buna işaret edilmektedir:

Bir sabah vakti Sevgili Peygamberimiz ashabı ile otururlarken güçlü, kuvvetli bir gencin oradan geçtiğini görürler. Bir kısım sahabi: "Keşke şu genç gençliğini, gücünü ve kuvvetini Allah yolunda harcasaydı ne olurdu." dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz: "Öyle söylemeyin, eğer o genç kendi ihtiyacı için, yahut anne-babasını geçindirmek için koşuyorsa yine Allah yolundadır.”2 buyurmuştur.

Islâm Dini kişinin kendi yararına olduğu kadar diğer insanların yararına olabilecek her türlü çalışmasını da en hayırlı davranış olarak kabul etmektedir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “insanların en hayırlısı, insanlara faydası dokunandır.”3

Bunun içindir ki, olgun bir müslüman hem kendisi ve ailesi için, hem vatan ve milleti için, hem de bütün insanlık için yararlı olabilecek her türlü çalışmayı Allah’ın rızasını gözeterek, ibadet niyetiyle yapmalıdır. Böylece bu dünya hayatını güzelleştirdiği gibi âhireti için de en güzel sermayeyi hazırlamış olur.

İslam’da tembellik ve uyuşukluğun yeri yoktur. Müslüman daima dinamik, atılgan, müteşebbis ve çalışkan olma durumundadır. Her işe başlarken söylediğimiz besmelede bile o işin sonunu getirme azmi yatmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) “İki günü birbirine eşit olan müslüman zarardadır.”  4 buyurarak müslümanın bugününün dünden daha ileri olması gerektiğini düşündürücü bir şekilde vurgulamıştır. Bu söz üzerinde her müslümanın yeterince düşünmesi ve ders alması lazımdır.

Bugün dünden nasıl ileri olunabileceğini hiç düşündünüz mü? Gün 24 saattir. Tamamını çalışmayla doldursanız bile gene eşitliği bozamayıp iki günün müsaviliği karşısında zararda kalmış olacaksınız. Öyleyse bu sözle bizlere verilen mesaj bir takım metod ve usullerle eşitliği bozarak bugünü dünden daha ileri yapmaktır. Hiç şüphesiz bu medotlar ilim ve teknolojiyi geliştirerek az zamanda çok üretim yapma imkanlarını sağlamaktır. Bu hadis-i şerife göre gerilik şöyle dursun, her yeni gün yeni teknik ve metodlarla daha randımanlı çalışarak, daha fazla üretmek ger- kelidir. Kısacası az zamanda çok üretim elde edilmelidir.

Simdi kendi kendimize soralım. Acaba biz müslümanlar sadece Peygamberimizin (s.a.s.) sözünde yatan bu mesajı anlayarak hareket edebilseydik hiç geri kalır mıydık? Tabii ki kalmazdık. Bilâkis tüm dünya toplumlarından daha ileride olurduk. Çünkü Islâm, müslüman bir toplumun en ileride olmasını hedeflemektedir.

İyi bilmeliyiz ki milletlerin hayatında durmak yoktur. Bir millet ne kadar ilerlerse ilerlesin, ne kadar yükseklere çıkarsa çıksın, olduğu yerde durdumu mahvolur. Koşan, yarışan milletler arasına katılıp ilim, medeniyet ve teknoloji yarışını daima en önde götürebildiğimiz müddetçe dinimizin prensiplerine uygun müslüman bir toplum olabiliriz.

--------------------------------------------------------------

Doç. Dr. Fahri Kayadibi

(1) Necm Suresi : 39-41.

(2) Riyazu’s-Salihin Ter. 1/569.

(3) 250 Hadis 152. Hadis.

(4) Kesf ul-Hafa, c. 1, sh. 305, H. no: 2406.

 


* BENZER KONULAR

Çocuğumun Adı Namaz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:31:50 ÖÖ]


Evliliğe Adım Adım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:23:03 ÖÖ]


Hizmette Kadın Ve Erkek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:16:47 ÖÖ]


Küfür - Şirk - Nifak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:12:02 ÖÖ]


İhlas ve Medeniyet Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:01:48 ÖÖ]


Dünya Ellerimizin İçinde Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:53:16 ÖÖ]


Akıl Ve Doğru Düşünme Gönderen: melek
[Dün, 12:19:27 ÖS]


Ana Baba ve Evlat İlişkisi Gönderen: melek
[Dün, 11:59:04 ÖÖ]


Çocuk ve Arkadaşlık Gönderen: melek
[Dün, 11:45:24 ÖÖ]


Yitiğimiz olan Sevgi ve Saygı Gönderen: melek
[Dün, 11:41:00 ÖÖ]


Ahlaki Alanı Terketmemeliyiz Gönderen: melek
[Dün, 11:37:15 ÖÖ]


Allah’ı Seveni Sevmek Gönderen: melek
[Dün, 11:22:27 ÖÖ]


Grup biz ümmetiz 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:59:49 ÖÖ]


Hicret Cami ve Ev Merkezli Bir Hayattır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:42:17 ÖÖ]


Bireysel Ahlakta Çözülme Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:34:26 ÖÖ]


Hicri Yılbaşı Muharrem - Aşure Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:28:08 ÖÖ]


İnsanların Cehenneme Girmesine En Çok Sebep Olan Şey Dilleridir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:20:23 ÖÖ]


İslâm’da Savaşın Meşruiyet Sebepleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:12:11 ÖÖ]


İnsan Kazanmak Erdemdir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:03:25 ÖÖ]


Muharrem Ayında Oruç Tutmanın Fazileti Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:46:53 ÖÖ]