* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Hanefî'de Abdestin Sünnetleri  (Okunma sayısı 385 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 9017
Hanefî'de Abdestin Sünnetleri
« : Aralık 01, 2021, 07:25:36 ÖÖ »
Hanefî'de Abdestin Sünnetleri

Abdeste başlarken, Besmele çekmek, uzuvları üç kerre yıkamak sünnettir.
 
Hanefî mezhebinde abdestin sünnetleri şunlardır: Abdeste başlarken, Besmele çekmek. Elleri, bilekleri ile beraber, üç kere yıkamak. Ağzı, ayrı ayrı su ile, üç kerre yıkamak. Buna (mazmaza) denir. Burnu, ayrı ayrı su ile, üç kerre yıkamak. Buna (istinşâk) denir. Kaşların, sakalın, bıyığın altındaki görünmeyen deriyi ıslatmak. Yüzünü yıkarken, iki kaşın altını ıslatmak. Sakalın sarkan kısmını mesh etmek. Sakalın, sarkan kısmının içine, sağ elin yaş parmaklarını, tarak gibi sokmak [tahlîl etmek].

Dişleri, bir şey ile oğmak, temizlemek. Başın her tarafını, bir kere mesh etmek. İki kulağı, bir kerre mesh etmek. Enseyi, üçer bitişik parmaklarla, bir kere mesh etmek. Son üçünü birlikte yapmak için, iki el ıslatılıp, üç bitişik ince parmak birbirine yapıştırılıp, iç tarafları, başın önünde saçların başlangıcına konur. Baş ve şehâdet parmakları ve avuç içleri havada olup, başa dokunmaz. İki el, arkaya doğru çekilerek, üçer parmak, başı mesh eder. Eller, arkadaki saç kenârına gidince, üçer parmak, baştan ayrılıp, iki elin avuç içleri, kafanın yan tarafındaki saçlar üzerine yapıştırılıp, arkadan öne çekilerek, başın yan tarafları mesh edilir. Sonra şehâdet parmakları kulakların iç tarafına ve baş parmakların iç yüzü, kulak arkasına konup, kulaklar yukarıdan aşağı mesh edilir. Sonra, diğer üç parmakların dış yüzleri enseye konup, ensenin ortasından, iki tarafına doğru çekilerek mesh edilir.

El ve ayak parmaklarının arasını tahlîl etmek. Ayak parmaklarını tahlîl için, sol elin küçük parmağı sağ ayağın küçük parmağından ve sonra, sol ayağın büyük parmağından başlayarak, ayak parmakları arasına, sıra ile, alt taraftan sokulur. Yıkanacak yerleri, üç kerre yıkamak. Her birinde, uzvun her yeri ıslanmalıdır. Yüzü yıkayacağı zaman, kalb ile niyet etmek. Tertip, sıra ile iki eli, ağzı, burnu, yüzü, kolları, başı, kulakları, enseyi ve ayakları yıkamak ve mesh etmek. Delk, yıkanan yerleri ovmak. Müvâlât, her uzvu, birbiri arkasından yıkayıp ara vermemek.

 


* BENZER KONULAR

En Sevgiliye nUmut Mürare - Müzikleri (Enstrümantal) 320 kpps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:00:30 ÖS]


Karma Ezgiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:36:58 ÖS]


Kibir Özgüven Değildir Gönderen: webtasarim
[Dün, 11:14:03 ÖÖ]


Ne Gibi Amelle Meşguldün Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:54:41 ÖÖ]


İhlâs Sûresi Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:48:20 ÖÖ]


Hayata İmanın Nuruyla Bakabilmek Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:34:19 ÖÖ]


Dünya Ateşini Ahiret Ateşine Tercih Edenler Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:30:08 ÖÖ]


Tercihlerimiz Gönderen: webtasarim
[Dün, 10:21:58 ÖÖ]


Güzel Huylarla Bezenmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:18:15 ÖÖ]


İmanın Hayata Yansıması Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:08:05 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 11 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:48:29 ÖÖ]


Ruhsal Olarak Rahatlayabilmek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:34:33 ÖÖ]


Farz Allahü Tealanın Açıkça Emrettikleridir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:21:57 ÖÖ]


İslâm Güneşi Artık Uzak Ülkeleri De Aydınlatıyordu Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:10:54 ÖÖ]


Mehmet Emin Ay - Selam İmam Hatiplim 1995 - Enstrümantal 320 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 25, 2025, 07:52:10 ÖS]


Son Çıkan Single Eserler 1 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 25, 2025, 07:35:32 ÖS]


Takva Toplumu ve Kardeşlik Gönderen: türkiyem
[Haziran 25, 2025, 10:44:38 ÖÖ]


Tevhidî Eğitimde Namaz Gönderen: türkiyem
[Haziran 25, 2025, 10:37:43 ÖÖ]


Model Ailenin Gerekliliği Gönderen: türkiyem
[Haziran 25, 2025, 10:33:27 ÖÖ]


Cihadı Kuşanma Çabası Gönderen: türkiyem
[Haziran 25, 2025, 10:28:47 ÖÖ]