* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Etken ve Heyecanlı İman  (Okunma sayısı 782 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8754
Etken ve Heyecanlı İman
« : Ekim 07, 2024, 07:52:24 ÖÖ »


Etken ve Heyecanlı İman

Sözlüklerin ruhsuz ve köreltici kalıpları arasında kalan iman; doğrulamak, güvenmek, itimat etmek ve gönülden benimsemek anlamlarına gelmektedir. Allah Teâlâ’nın insanlara huzur ve saadet kaynağı olması için gönderdiği sistemde yani İslam Dini’nde ise iman; Allah Teâlâ’nın katından gelen ve “kabul edin” dediği ne varsa her birisinin eksiksiz ve şüpheden uzak bir şekilde kabul edilmesidir. Bu kabullenmede kalp kabul edilmesi gerekenleri tasdik, dil ise tasdik edilen kabulleri ikrar edecektir. Tabii ki iman sadece kalp ve dilin yapması lazım olan uygulamalar değildir. Kalpten başlayarak bütün vücutta yansıma oluşturabilecek bir iç dinamiktir.

Bir başka yönüyle iman, kalbî heyecan ve büyük bir aşkla kabul edilen hükümlerin, kuralların sahibinin çerçevelediği anlayışla ömür boyunca tavır ve duruş sergilemektir. Hayatın her türlü –kolay veya zorlu- şartlarında bu tavırdan ve duruştan taviz vermeden hayata devam etmektir. Basit bir aksesuar gibi “Aman canım, dursun bi kenarda belki bir gün lazım olur” mantığıyla hareket edilecek argüman değildir. İnsanları yığın olmaktan kurtarıp kul haline dönüştüren kulluk sözleşmesidir.

İman eden kişi iman ettiği şeyleri her yönüyle kabullenmiş olur. “Şu kısmı hoşuma gitmedi, bu kısmı biraz abartılı, öteki kısmı beni sarmıyor” gibi garip cümleler kurarak imanı yok edecek şüphelere dalmaz. Çünkü iman net bir şekilde kabul etmektir. Ya kabul edilir ya da edilmez. Ya Allah Teâlâ’ya iman eder, kulluk yönünü O’na doğru çizersin ya da menfaat odaklarının basit bir yardakçısı olur, nefislerin çizdiği keşmekeş sistemlerde rezil olur gidersin.

İman, insan hayatında taşları yerinden oynatan harikulade bir değişimdir. “Amentü/İman ettim” iddiasında bulunan insan artık kafasına göre değil, iman ettiği varlığın kurallarına göre hayatını devam ettirir.

Allah Teâlâ’ya iman eden insan; Allah Teâlâ’nın “gör” dediği gibi görür, “duy” dediği gibi duyar, “konuş” dediği gibi konuşur, “yaşa” dediği gibi yaşar. İnsana, eşyaya, mala, paraya, evlada, arkadaşa, çalışmaya vb bakışı tamamen Allah Teâlâ’nın istediği gibidir. Hayatı içerisinde imanın getirilerini uygularken zorluk çekse bile şüpheye mahal bırakmadan iman üzere hayatına devam eder.

İmanın insan hayatında değişimler oluşturması gerektiğini bir örnekle izah edelim.

Efendimiz aleyhisselam, Mekke günlerinde bir müşriki imana davet eder. Müşrik imanın ne anlama geldiğini ve ne olduğunu sorunca Efendimiz aleyhisselam “Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselam’ın Allah’ın Rasûlü olduğunu kabul etmendir.” der. Bu ifadeyi duyan müşrik şu enteresan cevabı verir: “Vallahi Muhammed! Sen benden çok şey istiyorsun. Bütün hayatımı değiştirmemi istiyorsun. Bu çok tehlikeli… Senin bu çağırdığın bütün Mekke’yi karşıma almaktır.”

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

2025 - Mayıs - Single Eserler 3 320 + flac - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:23:15 ÖS]


Herkes Kazanamadığından ve Geçinemediğinden Şikâyet Edecek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:16:24 ÖS]


İslam Ümmeti Dünyanın Kalbidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:06:44 ÖS]


Sünnet Muhasebesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:56:36 ÖÖ]


İçimizdeki Kalabalık Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:44:57 ÖÖ]


Allah İçin Sevmek Nasıl Olur Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:36:42 ÖÖ]


Bu Dünyada Kalıcı Değiliz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:22:45 ÖÖ]


Dostluk ve Düşmanlık Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:46:35 ÖÖ]


Ona Dönsün Yüzün Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:40:38 ÖÖ]


Allahın Nimetleri Artırdığı Vakitler Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:35:20 ÖÖ]


Aldanmayalım Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:31:17 ÖÖ]


Sonumuz Nereye Varacak Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:27:44 ÖÖ]


Hayatın Farzı On İki Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:07:06 ÖÖ]


Grup Dost El - Nar'ı Aşk 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:43:35 ÖÖ]


Enes Göçer - O Muhammed Mustafa 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:33:49 ÖÖ]


Kul Daima Rabbine Muhtaçtır Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:26:06 ÖÖ]


İman ve Islah Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:20:11 ÖÖ]


İlim Amel Etmeyi Gerektirir Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:11:06 ÖÖ]


İslam Güzel Ahlakla Tebliğ Edilir Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 07:59:31 ÖÖ]


Geç Olmadan Uyanmak Gerek Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 07:53:25 ÖÖ]