* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Etkili İletişimin Temelinde Hoşgörü Vardır  (Okunma sayısı 363 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2305
Etkili İletişimin Temelinde Hoşgörü Vardır
« : Şubat 15, 2020, 09:45:23 ÖÖ »
Etkili İletişimin Temelinde Hoşgörü Vardır

İletişim hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.Sözle olsun ,yazarak olsun istek ve dileklerimizi paylaşır ve kendimizi ifade etme fırsatı buluruz.

Beden dili de iletişimin önemli bir parçasıdır.Mimikler,konuşmayı destekleyen el kol hareketleri ise iteşimimizi tamamlayan ve destekleyen eylemlerdir.Örneklendirecek olursak ;Biriyle selamlaştığımız da güler yüzlü bir ifade takınmamız olumlu bir yaklaşım olarak kabul edilebilir.Tanışma durumlarında da bu çok önemli bir yöntemdir.Güler yüzlü bir ifade ile yaklaşırsak bu karşımızda ki kişiler tarafından sempatik ve iletişime açık bir insan olduğumuz intibası oluşur.Karşımızdan da aynı tepkiyi görürsek karşılıklı güzel bir alışveriş yapmış oluruz.Psikolojide bu eylem( etkiye- tepki)olarak adlandırılır.Olumlu yaklaşım ve pozitif olmak kendi kişiliğimiz açısından da daha üretken ve geniş bir bakış açısına kavuşmamızı sağlar.Bu da olayları algılamamızda rehberlik ederek çözümlemeler yapmamızı kolaylaştırır.

Hoşgörü insan yaşamının olmazsa olmazları arasında olan diğer bir kavramdır.Tüm işleri kolaylaştıran bir anahtar da diyebiliriz hoşgörüye.İletişim ve hoşgörüyü birleştirdiğimizi düşünelim ne kadar etkili bir işlevin gerçekleştiğini görürüz.Kalabalık bir ortam üzerinden değerlendirme yaptığımız da karşılıklı diyologların yoğun olduğu bir konuşma akışı vardır.Bu ortam karşılıklı iletişimin çoğul yapıldığı bir yerdir.Burada iyi bir iletişim isteniyorsa karşımızda ki insanları iyi dinlemeli ve yanıtlarımızı ona göre vermeliyiz.Aksi takdirde hakkımızda konudan kopuk alakasız cevaplarlar veren ortamdan uzak kalmış yargısı çıkartılabilir.Herkes birbirini hoşgörü ve saygı çerçevesinde dinlemeli ki kendine konuşma sırası geldiğinde ifade de rahatlık yaşayabilisin.Burada ki hoşgörü bize karşımızdaki kişi veya kişilere ılımlı ve değer veren bir tavrımız olduğu mesajını vererek aynı davranışı kendimiz için de beklediğimizi üstü kapalı anlatır.Görüldüğü gibi insan ilişkilerinde ki dengeler incelikle ayarlanan kavramlar tarafından sağlanıyor.Saygı ,hoşgörü,sempatik yaklaşım,iyi bir dinleyici olma görünmeyen dengeleyiciler.İletişim eğer bu kuralların aksine zorlamalar,katı kurallar ,kaba tavırlar sergilenerek soğuk ve samimiyetsiz bir ortamda gerçekleştirilirse hem herkes ortamın havasından uzaklaşır hem verimli bir iletişim sağlanamaz.

Hoşgörüyü değerli büyüklerimiz ve düşünürlerimiz de hayatlarında temel almışlardır.Hoşgörü de en büyük örneğimiz ve rehberimiz Peygember Efendimiz (s.a.v) dir.Hoşgörü de hiçbir zaman insan ayrımı mevki, yaş gibi olguları dikkate almamıştır.Herkesi her zaman hoşgörü ve anlayış çerçevesinde dinlemiş,Kendiside anlatmak istediklerini güzellikle ve ılımlı bir ifade ile anlatmıştır. Dinimizi hoşgörü dini olarak da nitelemiştir.Düşünürlerimizden Hz Mevlana da insanları hep höşgörü ile dostluğa güzelliklere davet etmiştir.Bu iletişim felsefesi ile günümüz de bile dünyanın dört bir köşesinde sevgi ve dostluk mesajları yer almaktadır.Yunus Emre de hoşgörü de diğer bir sembolumüzdür.İletişimi hoşgörü ile birleştirerek olayları şiirlerle değerlendirmiş,ders veren, uyaran ,tevazuyu tavsiye eden ve bir çok konuda insanları bilgilendirmeye çalışan bir büyüğümüzdür.Onu da günümüze hoşgörülü mesajlarla yaptığı iletişim taşımıştır.Görüldüğü üzere bura da iletişim yöntemi olarak söylenmek istenenler çok ince anlamlarla insanları kırmadan güzel bir dille ifadesinin ne kadar etkili olduğu görülmüştür.Atalarımız da bunu çağlardır tavsiye etmiştir.Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır atasözü buna örnektir.Ne kadar güzel yaklaşımla gidersek olumlu yanıt alma oranımızın o kadar yüksek olacağı bize anlatılmak istenmiştir.Sevgiyle bakan sevgiyle görür cümlesi de bunu destekliyor.Kendi hayatımız da sevgi ve hoşgörüyü temel aldığımızda ne kadar olumlu ve stresden uzak günlerin bizi beklediğini göreceğiz.Yapıcı ve sevgi temelli yaklaşımlar çevremizde de sevilen bir kişi olmamızı sağlayacaktır.

Hoşgörüyü iletişimin anahtarıdır ve bize her kapıyı kolaylıkla açar.Kapıyı ne kadar güzel çalarsak açılması o kadar çabuk olacaktır.Güçlü iletişim hem insan ilişkilerinin gelişmesinde yön gösterici ,hem de kendini daha kolay ifade eden bireylerin çoğalmasında temel olacaktır.

 


* BENZER KONULAR

Çocuğumun Adı Namaz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:31:50 ÖÖ]


Evliliğe Adım Adım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:23:03 ÖÖ]


Hizmette Kadın Ve Erkek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:16:47 ÖÖ]


Küfür - Şirk - Nifak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:12:02 ÖÖ]


İhlas ve Medeniyet Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:01:48 ÖÖ]


Dünya Ellerimizin İçinde Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:53:16 ÖÖ]


Akıl Ve Doğru Düşünme Gönderen: melek
[Dün, 12:19:27 ÖS]


Ana Baba ve Evlat İlişkisi Gönderen: melek
[Dün, 11:59:04 ÖÖ]


Çocuk ve Arkadaşlık Gönderen: melek
[Dün, 11:45:24 ÖÖ]


Yitiğimiz olan Sevgi ve Saygı Gönderen: melek
[Dün, 11:41:00 ÖÖ]


Ahlaki Alanı Terketmemeliyiz Gönderen: melek
[Dün, 11:37:15 ÖÖ]


Allah’ı Seveni Sevmek Gönderen: melek
[Dün, 11:22:27 ÖÖ]


Grup biz ümmetiz 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:59:49 ÖÖ]


Hicret Cami ve Ev Merkezli Bir Hayattır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:42:17 ÖÖ]


Bireysel Ahlakta Çözülme Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:34:26 ÖÖ]


Hicri Yılbaşı Muharrem - Aşure Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:28:08 ÖÖ]


İnsanların Cehenneme Girmesine En Çok Sebep Olan Şey Dilleridir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:20:23 ÖÖ]


İslâm’da Savaşın Meşruiyet Sebepleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:12:11 ÖÖ]


İnsan Kazanmak Erdemdir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:03:25 ÖÖ]


Muharrem Ayında Oruç Tutmanın Fazileti Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:46:53 ÖÖ]