* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Güzel Ahlaka ve Güzel Muamele  (Okunma sayısı 1939 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
Güzel Ahlaka ve Güzel Muamele
« : Ocak 17, 2015, 09:47:54 ÖÖ »
GÜZEL AHLAKA VE GÜZEL MUAMELE

Ebu Hureyre radıyallahu anh'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "Mü'minlerin iman bakımından en kamil olanı, güzel ahlak sahibi olandır." (Tirmizi, Raza:11; Ebu Davud, Sünnet:14)  Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." (İmam Malik,Hüsnü’l-Huluk:8)

    Hz. Aişe radıyallahu anha'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Mü'min güzel ahlakı ile, geceleri nafile ibadet için kalkan, gündüzleri  nafile oruç tutanların derecesine ulaşır." (Ebu Davud:4798)

   Bakın; güzel ahlak ne kadar kıymetlidir. Kendimizi az bir gayretle güzel ahlak sahibi yaptığımızda Allah-u Zülcelal bizlere kat kat mükafatlar veriyor ve insanı cehennem ateşinden muhafaza ediyor.
   
           GÜZEL DAVRANIŞ

      Hz. Aişe radıyallahu anha şöyle rivayet etmiştir: "Birgün Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve  sellem'in bir adam huzuruna girmek için izin istedi. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: “İzin verin.” dedi ve: “O ne kötü davranışlı bir adamdır.” buyurdu. Adam içeri girince Rasulullah ona iyi davrandı.

    Adam Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in huzurundan çıktıktan sonra; Resulullah’a önceki sözünü hatırlattım. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ya Aişe kıyamet gününde yeri en kötü olan kişi; insanların o kişinin şerri yüzünden onu terkettikleri kişidir." (Buhari,Edeb:38; Müslim,Bir:73; Ebu Davud:4791; Tirmizi:1996; İmam Malik, Hüsnü’l-Huluk:4)

    İbn Ömer radıyallahu anh'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "İnsanlarla güzel geçinen ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanan mü'min, insanlarla muaşere etmeyen ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanmayan mü'minden daha üstündür." (Tirmizi:2527; İbn Mace: 4032; Buhari, Edebü’l-Müfred: I/401, hd.388)

    Buradanda anlaşılıyor ki; kişi mü'minlerin arasında olursa ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanırsa; bu Allah'ın yanında çok üstündür ve o mü'minin göstermiş olduğu güzel ahlakdan dolayı Allah-u Zülcelal o mü'mine cehennem ateşinden muhafaza eder.


 


* BENZER KONULAR

Kibir Özgüven Değildir Gönderen: webtasarim
[Bugün, 11:14:03 ÖÖ]


Ne Gibi Amelle Meşguldün Gönderen: webtasarim
[Bugün, 10:54:41 ÖÖ]


İhlâs Sûresi Gönderen: webtasarim
[Bugün, 10:48:20 ÖÖ]


Hayata İmanın Nuruyla Bakabilmek Gönderen: webtasarim
[Bugün, 10:34:19 ÖÖ]


Dünya Ateşini Ahiret Ateşine Tercih Edenler Gönderen: webtasarim
[Bugün, 10:30:08 ÖÖ]


Tercihlerimiz Gönderen: webtasarim
[Bugün, 10:21:58 ÖÖ]


Güzel Huylarla Bezenmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:18:15 ÖÖ]


İmanın Hayata Yansıması Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:08:05 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 11 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:48:29 ÖÖ]


Ruhsal Olarak Rahatlayabilmek İçin Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:33 ÖÖ]


Farz Allahü Tealanın Açıkça Emrettikleridir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:21:57 ÖÖ]


İslâm Güneşi Artık Uzak Ülkeleri De Aydınlatıyordu Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:10:54 ÖÖ]


Mehmet Emin Ay - Selam İmam Hatiplim 1995 - Enstrümantal 320 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:52:10 ÖS]


Son Çıkan Single Eserler 1 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:35:32 ÖS]


Takva Toplumu ve Kardeşlik Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:44:38 ÖÖ]


Tevhidî Eğitimde Namaz Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:37:43 ÖÖ]


Model Ailenin Gerekliliği Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:33:27 ÖÖ]


Cihadı Kuşanma Çabası Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:28:47 ÖÖ]


Ta’lim ve Terbiye Üzerine Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:24:02 ÖÖ]


Hz. Peygamber’in (sav) 33 Özelliği Gönderen: türkiyem
[Dün, 10:17:35 ÖÖ]