* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Hayata Dair – Anlıyorum Seni  (Okunma sayısı 2040 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8754
Hayata Dair – Anlıyorum Seni
« : Mayıs 04, 2025, 08:39:28 ÖÖ »


Hayata Dair – Anlıyorum Seni

Hayat… Bir yolculuk aslında. İyiliğe, doğruluğa, nezakete, duyarlılığa doğru yol alınırsa mutluluk ve huzura varılır bu yolculuğun sonunda.
Kaygılar, korkular, zorluklar da e؛lik eder kimi zaman. Ya؛adıklarımız bir taraftan gücümüze güç katarken diğer taraftan gücümüzün azaldığını hissettirebilir bize. Gِnlümüze ferahlık verecek hakikatler yardımımıza ko؛ar, bِyle hissettiğimiz anlarda:

“Zorluklara gِğüs gerip sabredenler, yararlı ve iyi i؛ yapanlar için bağı؛lanma ve büyük bir ِdül vardır.” (Hûd, 11/11) buyurulur hayat kitabımız Kur’an’da. Ne kadar anlamlı bir hatırlatma değil mi ba؛ına gelen zorluklarda dayanma gücünün azaldığını hissedenler için.

İnsan… İhtiyacı var insanın ba؛ka bir insana. “Benim gibi hisseden ba؛kaları da var. Onların da hayat yolculuğunda kar؛ıla؛tığı duraklar benimkine benziyor. Onlar da birçok kez benim gibi hissediyor. Mutlulukları, mutsuzlukları, kırgınlıkları, ba؛arıları, ba؛arısızlıkları, hayal kırıklıkları var benim gibi.”

Evet, ihtiyaç duyar insan insana. Ya؛adıklarına ba؛ka bir gِzle bakabilmek, kimi zaman dinlemek, kimi zaman dinlenmek için. Kimi zaman da tecrübelerle demlenmek için.

O halde yalnız olmadığımızı hissetmek çok kıymetli ِyle değil mi? Benden ba؛kasından haberdar olmak… Onunla hemhal olmak… Sevgili Peygamberimizin ؛u sِzü acılara, üzüntülere, kayıplara duyarsız kalınamayacağına i؛aret değil de nedir ki? “Kim bir Müslümanın dünya sıkıntılarından bir sıkıntıyı giderirse, Allah da onun kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim darda kalan bir kimsenin i؛ini kolayla؛tırırsa, Allah da dünya ve âhirette onun i؛lerini kolayla؛tırır. Kim bir Müslümanın ayıbını ِrterse, Allah da dünya ve âhirette onun ayıplarını ِrter. Kul, karde؛inin yardımında olduğu sürece, Allah da onun yardımcısı olur.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 60)

Faydalı eylemler, duyarlılık erdemine gِtürür bizi, diyebiliriz ِyleyse. Peki, nedir duyarlılık? اevremizde olup bitenlerden habersiz olmamaktır. Hassasiyetleri gِzetmektir. Ailemize, arkada؛ ve dostlarımıza, yanımızda yakınımızda olanlardan ba؛layarak ula؛abildiğimiz herkese kar؛ı empati kurabilmektir. “Anlıyorum seni” diyebilmektir.

“Bir vücudun organları gibi” olabilmektir. Birbirinin duygularına ortak olmak, sevinciyle sevinmek, üzüntüsüyle üzülmektir. Yarı yolda bırakmamak, çِzüm yollarına kapı aralamaktır.  ضyleyse bir insanın diğer insanlara kar؛ı duyarsız kalmaması aksine onlar için elinden ne geliyorsa yapması sorumlulukları arasındadır. Anne babanın evladına, evladın anne babasına, karde؛in karde؛e sorumlu olduğunun unutulmamasıdır.

ضksüzün, yetimin ve muhtacın kolu kanadı oluvermektir. Kِprü olmaktır iyiliğin, güzelliğin yol bulup yayılmasına.  Engelliye engel olmamak; hastaya, ya؛lıya, yardıma ko؛maktır.  Farkında olmak, sosyal sorunlara yِnelik farkındalığı artırmaktır. Toplumsal dayanı؛maya katkı sağlamak, ba؛ka coğrafyalarda olan karde؛lerimize de el uzatmaktır.

Adaletli, dürüst, samimi, merhametli olmak ve doğruluktan ayrılmadan değerlerine sahip çıkmaktır. Kendimize yapılmasını istemediğimiz davranı؛ı ba؛kasına da yapmamaktır. Sosyal ili؛kilerimizde sabrı ve anlayı؛ı ku؛anmaktır. اevreye duyarlı olabilmek ve bu konuda bir bilinç geli؛tirmek adına gayret gِsterebilmektir.

اıktığımız hayat yolculuğunda “ke؛ke”lere yer bırakmadan “iyi ki”lerimizi çoğaltmaktır. Kendimizi de sık sık sorgulamak, bu sorgulamadan çıkan her bir cevabı karakterimizin in؛asında bir tuğla gibi dü؛ünebilmektir. Elimizi vicdanımıza koyup ِnce kendimizi duyabilmektir.

Yeteneklerimizi ke؛fetmek, eksikliklerimizi tamamlayabilmek için çalı؛maktır. Bِylece varlığımızı anlamlı kılmaktır. Gayretlerimizle kendi yolumuza ı؛ık tutmak, ِnce kendimizi aydınlatmaktır. Varlığımızın, Yaratanımız tarafından bizi verilen kıymetli bir hediye olduğunu idrak etmektir.

Hayat yolculuğumuz boyunca edindiğimiz acı tatlı tecrübelerden faydalanarak duyarlı, tutarlı ve dengeli bir insan olabilmek, evrende kapladığımız alanın hakkını verebilmektir!

İNTERNET RADYOMUZ 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

2025 - Mayıs - Single Eserler 3 320 + flac - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:23:15 ÖS]


Herkes Kazanamadığından ve Geçinemediğinden Şikâyet Edecek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:16:24 ÖS]


İslam Ümmeti Dünyanın Kalbidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 12:06:44 ÖS]


Sünnet Muhasebesi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:56:36 ÖÖ]


İçimizdeki Kalabalık Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:44:57 ÖÖ]


Allah İçin Sevmek Nasıl Olur Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:36:42 ÖÖ]


Bu Dünyada Kalıcı Değiliz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 11:22:45 ÖÖ]


Dostluk ve Düşmanlık Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:46:35 ÖÖ]


Ona Dönsün Yüzün Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:40:38 ÖÖ]


Allahın Nimetleri Artırdığı Vakitler Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:35:20 ÖÖ]


Aldanmayalım Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:31:17 ÖÖ]


Sonumuz Nereye Varacak Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:27:44 ÖÖ]


Hayatın Farzı On İki Gönderen: melek
[Mayıs 21, 2025, 11:07:06 ÖÖ]


Grup Dost El - Nar'ı Aşk 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:43:35 ÖÖ]


Enes Göçer - O Muhammed Mustafa 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:33:49 ÖÖ]


Kul Daima Rabbine Muhtaçtır Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:26:06 ÖÖ]


İman ve Islah Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:20:11 ÖÖ]


İlim Amel Etmeyi Gerektirir Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 08:11:06 ÖÖ]


İslam Güzel Ahlakla Tebliğ Edilir Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 07:59:31 ÖÖ]


Geç Olmadan Uyanmak Gerek Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 21, 2025, 07:53:25 ÖÖ]