* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Kişi Kazdığı Kuyuya Kendi Düşer  (Okunma sayısı 68 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2341
Kişi Kazdığı Kuyuya Kendi Düşer
« : Bugün, 10:55:08 ÖÖ »


Kişi Kazdığı Kuyuya Kendi Düşer

Anlaşmayı bozan, verdiği sözde durmayan kişi, kendi aleyhine bir iş yapmış olur

Günümüzün sosyal olayları, geçmişin sosyal olaylarına benzemektedir. Toplumsal sözleşmenin düzenini bozanlar büyük günah işlemektedir.

Yaptıkları hareketin topluma ve kendilerine neleri getireceğini bilmeyenler ve bu bilince sahip olmayanlar, aslında kazdıkları kuyuya kendileri düşmektedir. Yüce Allah bunu şu ayetlerde açıklamaktadır:

"Çünkü onlar yeryüzünde kibirlendiler ve kötü tuzaklar kurdular. Halbuki kişi, kazdığı kuyuya kendi düşer. Onlar öncekilere uygulanan yasayı mı bekliyorlar? Allah'ın yasasında asla bir değişme bulamazsın. Allah'ın yasasında bir başkalaşma da bulamazsın." (Fatır, 43)

1. Onların bu nefretleri giderek kibre dönüştü. Şeytana isyan bayrağını çektiren bu kibir, onlarda ortaya çıktı; kendilerini uyarıcı peygamberlerinden üstün gördüler, kendilerini müstağni/yeterli hissettiler. Kibir, düşmanlığa dönüştü, Hz. Peygamber'i durdurmak, mesajını tebliğ etmesini engellemek ve tuzaklar kurmak için planlar yaptılar. Bu ayet de günümüzü anlatmaktadır. Sanki Cebrail, Hz. Peygamber'e bu ayeti şimdi getirdi.

Kendi düşünceleri, görüşleri veya felsefelerini Kuran'dan üstün gören, Müslümanları aşağılayıp kibir gösteren bu psikolojik durumlarını eyleme dönüştürüp Müslümanlara, İslam'a tuzak kuranlar bugün, geçmişten çok daha ileridedirler.

2. Yüce Allah, onların kurdukları tuzaklara kendilerini düşürdü. Bir bakıma kazdıkları kuyuya kendileri düştü. Ayette geçen "yehîku" kelimesi "kuşatır" anlamına gelmektedir. Yukarıdaki ayette geçen bu ifadeyi hatırlatan başka ayetler de vardır:

a. "Ey insanlar! Sizin taşkınlığınız ancak kendi aleyhinizedir." (Yunus, 23)

Taşkınlık yapmak, başkalarına zarar vermek anlamına alınırsa, toplumlar bütün olarak düşünüldüğü için bunun bütüne zarar vermek anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Çünkü yara sadece olduğu yere zarar vermez, bütün vücudu rahatsız eder. İsra Suresi'nin 7. ayetinde, "Ve eğer kötülük ederseniz kendinize yaparsınız", Fussilet Suresi'nin 46. ayetinde ise "Kim de kötülük yaparsa aleyhinedir" buyurulmaktadır.

b. "Kim ahdini bozarsa, ancak kendi aleyhine bozmuş olur." (Fetih, 10)

Ayette geçen "nekese" kelimesi, "bozmak, iptal etmek, çözmek, izi silmek, ahdi bozmak ve ipin çözülmesi" manalarına gelmektedir. Kuran'da "sözünden geri dönmek" (Araf, 135), "anlaşmayı bozmak" (Tevbe, 12), "anlaşmayı ipi çözer gibi çözüp bozmak" (Nahl, 92) ve "sözünden dönmek" (Zuhruf 50) anlamlarına gelmektedir.

Bu kelime kendi içinde "ahdini bozmak" anlamını ifade etmektedir. Anlaşmayı bozan, bağlılığına ters düşen, verdiği sözde durmayan kişi, kendi aleyhine bir iş yapmış olur. Sözünden dönmenin olumsuz neticesi kendisine dönecek ve kendisine zarar verecektir.

Kötülükler, işleyenlerine geri dönmekte, onları kendi kazdıkları kuyularına düşürmektedirler. Kötülükler kimi zaman bu dünyada sahiplerini kuyuya düşürür, kimi zaman da ahirette cehennem çukuruna düşürür.

3. "Onlar öncekilere uygulanan yasayı mı bekliyorlar? Allah'ın yasasında asla bir değişme bulamazsın. Allah'ın yasasında bir başkalaşma da bulamazsın."

Yüce Allah, onlara bir soru sormaktadır. Bu soru, önceki toplumlara uygulanan toplumu çökertme yasasını bekleme üzerinde sorulmaktadır.

Önceki toplumlara uygulanan ilahi yasa, onların helak olmasıdır. Bu yasa, onların başına geldiğinde mi iman edecekler? O yasa, hayata geçince iman etme fırsatı bulamayacaklardır.

Yüce Allah'ın, toplumların helaki için belirlediği ölçüler veya dinamikler her zaman aynı kalmış, kalıyor ve kalacaktır. O sosyal yasada ne bir değişme, ne de bir başkalaşma bulunabilir.

Ayetin bu kısmında yer alan "sünnet", "yol, dosdoğru yol, ümmet, örnek, hukuk, yasa" anlamlarına gelmektedir. Tabiat kanunları Allah'ın sünneti, yani yasası olduğu gibi, toplumların sosyal yaşamı için belirlediği kanun ve yasalara da sünnet denmektedir.

Demek ki yüce Allah, geçmiş toplumlara uyguladığı ceza şekline "sünnet" demektedir. "Aynı sebepler, aynı şartlar altında aynı neticeleri doğurur" esasını yüce Allah burada "sünnet veya yasa" olarak tanımlamaktadır. Allah, eski toplumlara uyguladığı yasa gibi peygamberlere de yasa yani sünnet uygulamıştır: "Yine onlar, seni yurdundan çıkarmak için neredeyse dünyayı başına dar edecekler. O takdirde, senin ardından kendileri de fazla kalmazlar. Senden önce gönderdiğimiz peygamberler hakkındaki kanun/sünnet de budur. Bizim yasamızda hiçbir değişiklik bulamazsın." (İsra, 76-77)

Peygamberlere gösterilen ağır tepkilerin, eskiden gelen sosyal bir yasa olduğuna işaret eden yüce Allah, bu yasanın değişmeyeceğine de dikkat çekmektedir.

Allah'ın yasasında veya sünnetinde ne değişim ne de başkalaşım olur. Kimse de bunları onda gerçekleştiremez. Bir toplumun doğuşu, büyümesi, çürümeye başlaması veya çöküp yok olması konusundaki oluşumlar yasasında asla değişme ve başkalaşma yoktur.

İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Kişi Kazdığı Kuyuya Kendi Düşer Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:55:08 ÖÖ]


İçteki Bozulma Toplumu Yıkar Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:47:02 ÖÖ]


İftira Toplumu Tahrip Eder Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:41:51 ÖÖ]


Birbirinizin Ayıplarını Araştırmayın Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:35:48 ÖÖ]


Kendini Savunma Hakkı Şahsiyete Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:29:39 ÖÖ]


Fitne Savaşmaktan Kötüdür Gönderen: türkiyem
[Bugün, 10:24:09 ÖÖ]


Riya - Gösteriş - Gizli Şirktir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:32:14 ÖÖ]


Kur'an-ı Kerimden Bazı Mesajlar 6. Cüz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:24:53 ÖÖ]


Hayatı Doğruluk ve Dürüstlük Üzerine İnşa Etmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:12:09 ÖÖ]


Akıllı Dört Maymun 2 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:03:55 ÖÖ]


Karanlıklardan Aydınlığa - Felak ve Nâs Sureleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:54:14 ÖÖ]


Hak-Batıl Mücadelesi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:41:24 ÖÖ]


Ahmet Ozhan - Padişah Bestekarlar 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:59:39 ÖS]


Ahmet Ozhan -İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:44:58 ÖS]


Abdullah Samet Çubuk -Sen Gidince 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:35:53 ÖS]


Bestelenmiş Eserleriyle Gönül Mimarlarımız 320 kbps - KARMA - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 05:26:31 ÖS]


Ölümün Bize Geleceği Yaştayız Gönderen: anadolu
[Dün, 05:13:10 ÖS]


Hz. Mevlananın Haayata İnsana Dair Altın Kuralları Gönderen: anadolu
[Dün, 04:26:46 ÖS]


Çocuk Neden Okula Gitmek İstemez Gönderen: anadolu
[Dün, 04:22:27 ÖS]


Çocuk ve Din Eğitimi Gönderen: anadolu
[Dün, 04:18:05 ÖS]