* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Chatleşme Sınırları Nedir  (Okunma sayısı 177 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KOYLU

  • *****
  • İleti: 2485
Chatleşme Sınırları Nedir
« : Eylül 18, 2022, 11:18:53 ÖÖ »
Chatleşme Sınırları Nedir

Soru: “Sanal alemde bayanların mahremi olmayan baylarla yazışmaları hakkında fıkhi hüküm nedir? Yazışma yapabilirler mi? Bunun sınırı nedir?”

Cevap: Bir bayanın iş, meslek ve öğrencilik gibi günlük mutat gereklerin dışında yabancı bir erkekle, ancak normal evlilik amaçlı görüşmesi söz konusu olabilir. Böyle bir durumda erkeğin evlenmek istediği kızı bizzat görmesi caiz olur. Bunun için yüz, eller ve boyuna bakması yeterli görülmüştür. Bu takdirde onların umuma açık yerlerde birbirleriyle görüşüp konuşmaları, telefon, internet vb iletişim araçları vasıtasıyla görüşmeleri caiz olur.

Kur’an-ı Kerîm’de, erkek ve kadınların gözlerini haramdan sakınmalarını bildiren âyetlerin hükmü,1 taraflarda evlilik düşüncesi olunca, aşağıdaki hadislerle tahsis edilmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır: Câbir İbn Abdillâh (r.a)’ten rivayete göre, Nebî (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz bir kadınla evlenmek istediği zaman, onun evlenmesini teşvik edecek niteliklerine bakabilirse baksın.”

2 Yine ashâb-ı kirâmdan Muğîre İbn Şu’be (r.a) bir kadınla evlenmek istiyordu. Allah’ın Rasûlü ona şu tavsiyede bulundu: “Git ve onu gör. Çünkü görmek birbirinize ısınmanız için daha iyidir.”3

Birbirini hiç tanımayan bir erkekle kadının bir şey sorma, bilgi alma, bilgi yarışmasına katılma, fetva isteme, alış veriş yapma ve benzeri mutat şeyler için telefon veya internet görüşmesi yapmasında bir sakınca bulunmaz. Ancak günümüzde çetleşme denilen yolla, sırf yarenlik etmek, hoşça vakit geçirmek, hatta kendine bir eş bulmak amacıyla yapılan, özellikle görüntülü internet görüşmeleri çoğu zaman taraflara zarar vermekte, ahlâkî aşınmalara yol açmaktadır. Evli olan bir erkek veya kadının zaten böyle bir görüşme yapması, kısa sürede ailevi sarsıntı geçirmesine ve boşanmaya kadar giden anlamazlıklara yol açar. Bunun yuva yıkan büyük bir fitne olduğunda şüphe bulunmaz.

Evli olmayan erkek ve kızların görüşmeleri ise yarenlik yapmak ve hoşça vakit geçirmek içinse, ahlâkî aşınmaya, belki çirkin tekliflerin yapılmasına yol açacağı için kerâhetten hâli olamaz. Böyle bir çetleşme iyi niyetle, eş bulmak için yapılsa bile, bu da maçhulde bir arayış olarak aldanmalara, hatta aile facialarına yol açmaktadır. Çünkü iyi bir evlilik yapacağından emin olan bir erkek veya kadın zaten bu yola girmez. Uzun süre internette görüşüp, aylar veya yıllar sonra yüzyüze geldiklerinde sükût-ı hayale uğrayan ve aile dramları yaşayan gençleri zaman zaman medyadan izliyoruz. Bu yolla sözleştiği erkeğe gidip, birkaç gün sonra ana evine gönderildiği için cinayet işlemek zorunda kalan bayan, yine kendisini genç olarak tanıttığı için gelip de, çok yaşlı bir bayanla karşılaşınca, yolculuk için yaptığı masrafları bayandan isteyen, vermeyince de bıçaklayan bir erkek, yine üst düzey bir yöneticinin, başka kentte, kendini çök güzel gösteren bir bayanla uzun çetleşmenin ardından, bayanın ani hastalığını öne sürerek tedavi için yüklü bir parayı dolandıran ve bu yüzden mahkemelik olan bayan, bu konuda sadece birkaç örnektir.

Cenab-ı Hak’tan, bizlere dünyada nezih bir hayat sürmeyi, ahiret hayatına da selîm bir kalple gitmeyi nasip etmesini dileriz.

-------------------------------------------------------------------------------------

Dinotlar:

1) bk. Nûr, 24/30, 31, 60; Ahzâb, 33/33, 53, 59.

2) Ebû Dâvûd, Nikâh, 18; Tirmizî, Nikâh, 5; A. İ.n Hanbel, III, 334, 360, V, 324.

3) Müslim, Nikâh, 74, 75; Tirmizî, Nikâh, 5; İbn Mâce, Nikâh, 9.

Prof. Dr. Hamdi Döndüren

RADYO DİNEME LİNKİMİZ.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Fatih Öztürk - Resül Hasretiyle Düştüm Yollara 320 KBPS - Nette İlk Fanidunya Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 12:28:22 ÖS]


Cennetin Çocukları Gönderen: anadolu
[Bugün, 12:09:42 ÖS]


Sağlıklı Yaşamın Sırları Gönderen: anadolu
[Bugün, 12:06:03 ÖS]


Sözleriniz Fotoğrafa Dönüşür Gönderen: anadolu
[Bugün, 11:54:39 ÖÖ]


Kendisiyle Savaşı Bitmeyenin Başkasıyla Savaşı Bitmez Gönderen: anadolu
[Bugün, 11:49:01 ÖÖ]


Başa Kakanlardan Olma Gönderen: anadolu
[Bugün, 11:38:32 ÖÖ]


Rabbimizi Tanıyor Muyuz Gönderen: anadolu
[Bugün, 11:22:03 ÖÖ]


Ankebut Suresi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:39:25 ÖÖ]


Neden Başkalarına İyilik Yapayım Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:29:15 ÖÖ]


Erdemli Hayatın Saç Ayağı Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:21:05 ÖÖ]


Yeni Dünyada Aile Kalabilmek Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:12:53 ÖÖ]


Özgürlük Allah’a Kulluk ile Başlar Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:02:07 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 14 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:52:18 ÖÖ]


Dinimizi Nereden Öğrenmeliyiz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:41:27 ÖÖ]


Ne Olur Kendinize İyilik Onlara Karşı Da Görevinizi Yapın Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:54:20 ÖS]


Çocuklarda Din Eğitiminin Temelleri ve Ailenin Rolü Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:47:41 ÖS]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 13 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:37:43 ÖS]


Zamanın Kıyısında Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:24:05 ÖS]


Çocuk Terbiyesinin Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:16:10 ÖS]


Kalplerin Fısıltısı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 30, 2025, 07:08:38 ÖS]