* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Hayatı Karartan İsraf  (Okunma sayısı 4073 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2305
Hayatı Karartan İsraf
« : Mayıs 21, 2024, 10:49:11 ÖÖ »


Hayatı Karartan İsraf

İsraf, her türlü imkânı, maddi ve manevi varlığı boşuna harcama, saçıp savurma, elde olanı lüzumsuz kullanma, zamanı boşuna geçirme anlamlarına gelmektedir. Bütün nimetleri, Allahın insanlara verdiği birer emanet sayan İslam dini, bunları sadece Onun rızasını elde etmeyi ve insanlara hizmete elverişli yerlerde kullanmayı emreder. Yüce Allah Kuranında “Yiyin, için, israf etmeyin. Çünkü israf edenleri Allah sevmez” buyurmaktadır. Araf, 31.  Maddi ve manevi her nimetin sahibi Allah, saçıp savurmayı, ihtiyaç dışında harcamayı hoş görmediğini beyan etmektedir. Aynı zamanda Allahın müsrifleri sevmediği, bu ayetin manasında görülmektedir..

İsraf, insan hayatını kuşatmış durumdadır. Yemede, içmede giyim kuşamda, iş yerlerinde, zaman sürecinde. İsrafın girmediği saha yok gibidir.24 saatlik zamanı kullanırken, kendimiz ve toplum yararına neler yaptığımız önemlidir.Zamanı konuşarak mı yoksa üreterek mi geçiriyoruz.? Üreterek, okuyarak, bilgiyi birileriyle paylaşarak, geçiriyorsak zamanın hakkını veriyoruz demektir. Yemeği, ekmeği, suyu, elektriği, kağıdı, kalemi vel hasıl elimizde olan her şeyi lüzumuna binaen kullanırsak, itidal üzere yaşıyoruz demektir. Değilse israf etmiş oluruz. İsraf da hem bu dünya için hem de ahret için zarardır. Günümüzde çöpe atılan ekmek ve yemek artıkları, parasal değer itibariyle korkunç rakamlara ulaşmaktadır.  Giysiler de benzer durumdadır. Kullanılmayan giysilerin, soframızdan artan ekmek ve yemeğin ihtiyaç sahiplerine verilmesi uygun olandır. Kendimizi israf etmekten kurtarmış oluruz.

İsrafın dini ve dünyevi boyutu vardır. Dünyevi boyutu, israf bireylerin bütçesine zarar verdiği gibi, milli ekonomiye de zarar verir. İnsanları gücü dışında harcama yapmağa sevk eder. Elinde imkânı olmadığı halde sırf gösteriş için bir şeyler satın alındığında, ödeme zorluğu çeken kişide stres ve bunalım başlar. Sonuçta aile içi huzursuzluk baş gösterir. Tedavi edilmezse, aile yuvasında arzu edilmeyen sonuçlar doğabilir. İsrafın dini boyutu ise,israf dinen haramdır.İsraf eden kişi, Allahın haram kıldığı fiili işlemekte ve Onun  sevgisinden mahrum olmaktadır. Yüce Allah kuranında” Çünkü savurganlar (israf edenler) şeytanların dostlarıdır. Şeytan da Rabbine karşı çok nankördür.” Buyurmaktadır. İsra,27.  Elimizde olan nimetlerin sahibi Allah tır. Yüce Allah verdiği nimetleri yerli yerince, usulüne uygun ve mutedil yolu izleyerek kullanmayı istemektedir. Tüm nimetlerin sahibi Yüce Mevla olmasından dolayı bize düşen görev, Onun emrine ittiba etmektir. İsrafın, savurganlığın, şeytanın işi olduğu, bu yönüyle müsriflerin şeytanların dostu olmak gibi, arzu edilmeyen bir duruma düştükleri, yukarıda ayetin mealinde yer almaktadır.

Savurganlık (israf) bizi Allahın rızasından, sevgisinden mahrum bırakmakta, Kendi malımızla Allahın haram kıldığı fiil ve davranışı sergilemeye vesile olmaktadır. İsraf aynı zamanda bir manevi hastalıktır. Bundan kurtulmak ve Müslüman olarak kendimize özgü yaşantıyla buluşmak lazım gelir. Bunun için öğretim ve eğitime ihtiyaç vardır. Bilerek ve bilinçli yaşamak buna bağlıdır. İnsan vücuduna zarar veren ne varsa, isimlerini yazmağa lüzumu yok, bunlardan birini ya da bir kaçını kullanmak için harcanan para israfa girer. Çünkü israf, Allahın verdiği her imkân ve nimeti lüzumsuz, ihtiyaç dışı kullanmaktır.

Müslüman olarak dünyamızı ve ahretimizi kazanma adına israf ve cimrilikten kurtulmamız gerekmekte, sahip olduğumuz maddi ve manevi nimetleri, orta yolu izleyerek kullanmamız o denli önemlidir.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

TÜM OKUYCULARIMIZI PAYLAŞIMA DAVET EDİYORUZ, DAVETLİSİNİZ.

 


* BENZER KONULAR

Çocuğumun Adı Namaz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:31:50 ÖÖ]


Evliliğe Adım Adım Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:23:03 ÖÖ]


Hizmette Kadın Ve Erkek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:16:47 ÖÖ]


Küfür - Şirk - Nifak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:12:02 ÖÖ]


İhlas ve Medeniyet Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:01:48 ÖÖ]


Dünya Ellerimizin İçinde Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:53:16 ÖÖ]


Akıl Ve Doğru Düşünme Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 12:19:27 ÖS]


Ana Baba ve Evlat İlişkisi Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:59:04 ÖÖ]


Çocuk ve Arkadaşlık Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:45:24 ÖÖ]


Yitiğimiz olan Sevgi ve Saygı Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:41:00 ÖÖ]


Ahlaki Alanı Terketmemeliyiz Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:37:15 ÖÖ]


Allah’ı Seveni Sevmek Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:22:27 ÖÖ]


Grup biz ümmetiz 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 09:59:49 ÖÖ]


Hicret Cami ve Ev Merkezli Bir Hayattır Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:42:17 ÖÖ]


Bireysel Ahlakta Çözülme Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:34:26 ÖÖ]


Hicri Yılbaşı Muharrem - Aşure Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:28:08 ÖÖ]


İnsanların Cehenneme Girmesine En Çok Sebep Olan Şey Dilleridir Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:20:23 ÖÖ]


İslâm’da Savaşın Meşruiyet Sebepleri Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:12:11 ÖÖ]


İnsan Kazanmak Erdemdir Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:03:25 ÖÖ]


Muharrem Ayında Oruç Tutmanın Fazileti Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 07:46:53 ÖÖ]