* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Kötülüğü Başkasında Değil Kendimizde Aramalıyız  (Okunma sayısı 522 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

anadolu

  • Ziyaretçi
Kötülüğü Başkasında Değil Kendimizde Aramalıyız
« : Mayıs 18, 2018, 01:16:35 ÖS »
Kötülüğü Başkasında Değil Kendimizde Aramalıyız

Bütün bilginler; "Zalimlerin zulmü karanlık bir kuyudur." demişlerdir. Her kim daha fazla zalimse, kuyusu daha korkunçtur, daha karanlıktır. İlahi adalet, betere beter ceza buyurmuştur. Ey zalim... Sen zulmünle bir kuyu kazmadasın ama şunu bil ki: O kuyuyu kendin için kazıyorsun. İpek böceği gibi, kendi etrafını örme, kendin için bir kuyu kazacaksan bâri boyuna göre kaz. Zayıfları yardımcısız sanma, Kur'an'dan; "Allah'ın yardımı gelince" suresini oku. (Nasr;1-2)

Sen bir fil bile olsan, düşmanın senden ürküp kaçsa, ebâbil kuşları cezası seni de gelir bulur. Yeryüzünde bir zayıf, bir zavallı emân diyecek, Hakk'tan yardım isteyecek olursa, (göklerde meleklere) gökyüzü ordusuna bir gürültü düşer.

Ey insan başkalarından gördüğün zulümler, kötülükler, senin kendi kötü huyunun onlardan aksetmesidir, görünmesidir.

Senin varlığın, ikiyüzlülüğün, zalimliğin, gafletin onlara aksetmiştir. O sensin, sen kendini yaralıyorsun; lânet ipliğini, kendine, kendin dokuyorsun. O kötülüğü, sen, kendinde apaçık göremiyorsun. Görecek olsaydın başkalarına değil, kendine candan ve gönülden düşman kesilirdin. Ey gafil adam, arslanın kuyuda kendi aksini görüp kendine sarıldığı gibi, sen de, başkalarına saldırırken haberin olmadan kendine saldırıyorsun.

Sen kendi huyunun, tabiatının derinliklerine inseydin, kötülüğün, ahlâksızlığın senden, senin kendinden olduğundan anlardın. "Müminler, birbirinin aynasıdır." Bu hadisi Hazreti Peygamber  (sav)'den naklederler.

Gözünün önüne mavi renkli bir şişe tutuyorsun da, bu sebepten ötürü, âlem sana masmavi görünüyor. (Dünyayı mavi cam arkasından görmek, o devrin inancına göre dünyayı kara görmekti.)

Eğer kör değilsen, bu maddî görüşü kendinden bil, kendine kötü de, başkasına deme. Eğer mümin Allah (cc)'ın nuru ile bakmamış olsaydı, bazı gizli halleri, ona nasıl olurdu da apaçık görünürdü? Eğer sen, Allah (cc)'ın nuru ile bakmamış olsaydın, bazı gizli halleri, ona nasıl olurdu da apaçık görünürdü? Eğer sen Allah’ın (cc) nuru ile baksaydın, kötülük hususunda başkasını ayıplar, başkasının kusurlarını görür de gaflete düşer miydin?

Ey hüzün ve keder sahibi, yavaş yavaş, azar azar, nuru nâra vur ki Nâr-ı İlahi ile bakışın Nûr-i İlahi’ye çevrilsin de, başkalarına ayıp ve noksan yerine hüner ve kemal görebilesin.

BAŞARIDAN GURURLANMA, BAŞARI HAKK'IN İHSANIDIR

Başarılar da üstünlükler de hep Hak tarafından ihsan edilir; halden hale dönüş de yine Hakk'tan gelir. Cenab-ı Hakk, şüphelere düşenlere de, gerçek iman sahiplerine de zaman zaman, nöbetle bu gücü, bu kuvveti verir. Ey varlığa ikbale erişen kişi, aklını başına al da bu gelen kudretin, kuvvetin eğreti olduğunu bil. Zenginliğine, bulunduğun mevkine sevinme. Sen de sıraya bağlısın; sıran gelince gideceksin, yerine başkası gelecek.

Saltanatları nöbete bağlı olmayan, nöbetin de üstünde bulunan ikballeri ebedi olanların sultanlık davullarını, yedi yıldızın da üstünde çalanlar.

İkbal için nöbet beklemeyenler, nöbetten de üstün olanlar ölümsüz sultanlardır. Onlar, kabiliyetli, istidatlı ruhlara dâîmi olarak sâkîlik vazifesi görürler. Hak âşıklarına aşk ve muhabbet şarabı içirirler.

 


* BENZER KONULAR

Kalplerin Fısıltısı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:08:38 ÖS]


Uğur Işılak - Aklıma düşünce - 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:51:39 ÖS]


Adım Adım O’nun İzinde Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:20:40 ÖS]


Hangi Kadından Allah Razıdır Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:14:45 ÖS]


Rahmet Kapısında Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:08:27 ÖS]


O’na Yakınlık İçin Salâvat Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:59:14 ÖS]


Gül Gibi Geçinmek Varken Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:49:28 ÖS]


PCLOUD'DAN NASIL İNDİRME YAPABİLİRİM? Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:23:21 ÖS]


Bir Beden Gibi Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 03:42:27 ÖS]


Özgürlük ve Mahremiyet Arasında Değerlerimiz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:55:49 ÖÖ]


Acılar Karşısında Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:49:49 ÖÖ]


Denge - Uyum - Ahlak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:40:14 ÖÖ]


İnsanın Yaratılış Kodları ve Amacı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:29:20 ÖÖ]


Kim İçin Yapıyoruz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:19:06 ÖÖ]


Şüphe Eve kalbi Sıkan Şeyi Yapmamalı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:10:43 ÖÖ]


Gülniyaz Musiki Topluluğu İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 29, 2025, 01:36:39 ÖS]


Fırat Türkmen - Muhammed Ahmet Feciroğlu - Geceden Gündüze 320 kbps NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 29, 2025, 01:17:35 ÖS]


Nisa Kumru Şiirleri 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 29, 2025, 01:05:33 ÖS]


Umut Mürare Estrümental albümleri Yeni - 320 kbps - NETTE İLK FANİDUYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 29, 2025, 12:51:10 ÖS]


Ferda Boz Güneri - Kısa Sohbetler 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 29, 2025, 11:53:33 ÖÖ]