www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET GENEL => MÜBAREK GÜNLER, AYLAR, GECEELR => Ramazan ve Mübarek Günler ve Geceler => Konuyu başlatan: fanidunya - Mayıs 07, 2021, 07:07:50 ÖÖ

Başlık: Bin Aydan daha Hayırlı Kadir Gecesi
Gönderen: fanidunya - Mayıs 07, 2021, 07:07:50 ÖÖ
Bin Aydan daha Hayırlı Kadir Gecesi

Allah-u Teâlâ, bezm-i elestte insana yüklediği emaneti hatırlatmak için peygamberler göndererek yapılan antlaşmayı hatırlamıştır. Sadece hatırlatmakla kalmamış kaçırılan fırsatları değerlendirebilmek için de önemli zaman dilimleriyle insana telafi imkânı vermiştir. Recep, Şaban ve Ramazan ayları yeni bir başlangıç için fırsat aylarıdır. Gecelerden ise Regaib, Miraç, Beraat ve Kadir geceleri de fırsat geceleridir; hata ve günahlardan tövbe edip yeni bir başlangıç yapmak için büyük fırsat.

Kur’an-ı Kerim’de, Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmiştir. Bin ay, 83 yılı mütecaviz bir zaman dilimidir ve ortalama insan ömründen fazla bir zamana tekabül eder, bu sebeple çok büyük bir fırsattır. Bin aydan daha hayırlı olduğu tebşir edilen Kadir Gecesi’nin içinde bulunduğu mübarek Ramazan ayının sonlarına doğru yaklaştık. Peygamber Efendimiz (S.A.V.), Ramazan ayı gelmeden üç ayların başında, “Allah’ım bize Recep ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır” diye dua etmiştir.

Kadir Gecesi’nin fazileti hakkında Kur’an-ı Kerim’de, “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde (Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına) indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve Ruh Rabbinin izniyle (o sene takdir edilen) her iş için arka arkaya iner. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir” (Kadir, 1-5) buyrulmaktadır.

Kur’an-ı Kerim bu gecede Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına indirilmiştir. Dünyaya nizam verecek bilgileri muhtevi yüce kitabımızın bu gecede dünya semasına indirilmesi, yeni bir dirilişin başlangıç noktasıdır. Bu mübarek gece hakkında Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, Kur’an insanlara bir hidayet ve hakka ulaştıran, hakla batılı ayıran açık ayetler halinde bu ayda indirildi. İmdi sizden kim bu aya erişirse onun orucunu tutsun. Kim hasta olur veya seferde bulunursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (kaza etsin!). Allah size kolaylık diler; güçlük istemez (onun için hastalık ve sefer hallerinde orucu terk etmenizi mübah kılmıştır). Bu kolaylığı, sayıyı tamamlamanız ve size yol gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanımanız için meşru kılmıştır. Umulur ki, şükredersiniz” (Bakara, 185).

Başka bir ayet-i kerimede ise bu gecede her hikmetli işin, en çetin ve derin problemlerin halledileceği belirtilerek şöyle buyrulmaktadır: “Biz onu, mübarek bir gecede (Kadir Gecesi’nde) indirdik. Çünkü biz (onunla) uyarıcılarız. Her hikmetli iş o gecede ayırt edilir (en çetin ve derin problemler halledilir)” (Duhan Sûresi, 4-5).

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu gece hakkında, “Allah-u Teâlâ, Kadir Gecesi’ni benim ümmetime lütfetmiştir. Önceki ümmetlere böyle bir gece verilmemiştir” buyurmaktadır. Allah-u Teâlâ’nın, Muhammed ümmetine lütfettiği Kadir Gecesi, günahlarımıza pişmanlık duymak, O’na hakiki bir kul olmak için bir fırsattır. Peygamber Efendimiz (S.A.V.), “Kim imanından dolayı ve ihlasla Kadir Gecesi’ni ibadet ve taatle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” (Buhari, İman 25) buyurmaktadır. Günahlarımıza tövbe yolunu da yine Peygamber Efendimiz bildirmiştir. Kendisine, “Ey Allah’ın Resulü, Kadir Gecesi’ne ulaşırsam ne diyeyim?” diye soran sahabeye şöyle demesini tavsiye etmiştir: “Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu’l afve fa’fuanni/Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle.”

Hz. Aişe (R.A.) validemiz, Peygamber Efendimiz (S.A.V.), Ramazan’ın son on gününe girince ibadete bir kat daha önem verdiğini, geceleri uyanık olup, ailesini de uyardığını rivayet etmiştir. Bunun için Peygamber Efendimiz (S.A.V.), Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on gününde aramamız gerektiğini bildirmiştir. Bizler de Peygamber Efendimizi (S.A.V.) örnek alarak ailemizle birlikte bu mübarek gecede ibadet ve taatimizi artırmalıyız. Bu geceyi namaz, Kur’an tilaveti ve zikirle geçirmeliyiz.

İki rekât ile 100 veya bin rekâta kadar namaz kılmak tavsiye olunduğu gibi, farz namazlarımızın kazası, hiç olmazsa bir günlük kaza namazı kılınması, bir miktar Kur’an-ı Kerim tilaveti ile zikir ve tespihle birlikte bu geceye mahsus duayı okumak, geceyi değerlendirmek için fırsattır. Ebû Hüreyre’den (R.A.) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (S.A.V.), “Kim Kadir Gecesi’nde, samimiyetle rahmet umarak ibadetle meşgul olursa, geçmiş tüm günahları bağışlanır” buyurmaktadır.

İbadet, taat, günahlardan pişmanlık, cihat ve Müslüman kardeşlerimizin dertleriyle dertlenme ayı Ramazan’da ve mübarek Kadir Gecesi’nde günahlarımızdan pişmanlık duyup, yeni bir başlangıç yapabiliriz.