www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET GENEL => MÜBAREK GÜNLER, AYLAR, GECEELR => Ramazan ve Mübarek Günler ve Geceler => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Şubat 13, 2025, 09:05:03 ÖÖ

Başlık: Bir yıllık İlahi Çalışma Programı Gecesi ve Af Dışı Kalacak Günahkârlar
Gönderen: fanidunya NET - Şubat 13, 2025, 09:05:03 ÖÖ
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)

Bir yıllık İlahi Çalışma Programı Gecesi ve Af Dışı Kalacak Günahkârlar

Ayların sultanı Ramazan’a 15 gün kaldı. Bu akşam idrak edeceğimiz bu önemli gece, hayatımızdaki dönüm noktalarından en önemlilerinden bir tanesidir.

Mü'minlerin bu gece günahlarından kurtulup İlâhî bağışa ermeleri umulduğu için; suçtan kurtulma anlamında “Berat Gecesi” denilmiştir.

Berat Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına toptan indirildiği gecedir ki; buna “inzal” denir. Peygamberimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başladığı Kadir Gecesi’dir ki buna da “tenzil” denir.

Peki; bu geceyi önemli kılan nedir? Biliyorsunuz; şirketlerin, devletlerin yıllık çalışma planı vardır. Yüce Allah’ın ezeli ilminin kayıtlı olduğu, mahiyetini bilemediğimiz, günümüz teknolojisiyle “ana kart” olarak isimlendirebileceğimiz “Levh-i Mahfuz” vardır.

İşte burada kayıtlı olan kader programının bir yıllık bölümü alınarak, dosyalar halinde ilgili meleklere teslim edilir. “Bütün hikmetli işler o gecede tefrik olunur.” (Duhan, 4)

Burada işaret edilen hikmetli işlerin birbirinden ayırd edilmesi şu şekilde gerçekleşir: Bu seneki Berat Gecesinden gelecek seneye kadarki Berat Gecesine kadar meydana gelecek olayların hepsi görevli melekler tarafından defterlere yazılır.

Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir.

O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur.

Herkesin ve her şeyin o sene içindeki mukadderatı bu gece kaydedilir.

Rızıkla ilgili defterler Mikail, savaşlarla ilgili defterler Cebrail, ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil, ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail isimli 4 büyük meleğe teslim edilir.

AF GECESİNDE HANGİ GÜNAHKÂRLAR KAPSAM DIŞI KALACAK?

İlâhi rahmetin bütün alemi kuşattığı, bu gecede af kapsamı dışında kalacak olan bir kısım insanlar ise şunlardır: “Allah’a şirk (ortak) koşanlar, kalpleri kin, nefret ve düşmanlıkla dolu olup insanlarla didişenler, kahinler, sihirbazlar, içkiye düşkün olanlar, ana babasını incitenler ve zinada ısrar edenler.” (Tergîb ve't-Terhib, 2/118)

"Şaban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece Güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir: 'İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.'Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder." (İbni Mâce, İkame, 191)

Bu gece için örnek dua: "Allah'ım; azabından affına, gazabından rızana sığınırım, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin." (Tergib ve't-Terhîb, 2/119, 120)

Berat gecemiz kutlu olsun.

Yüksel Tokur.

Süleyman Gülek.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
www.fanidunya.net