* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Hayır Mevsimleri  (Okunma sayısı 188 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 9088
Hayır Mevsimleri
« : Ocak 30, 2023, 09:09:17 ÖÖ »
Hayır Mevsimleri

Mübarek “üç aylar” ve bu aylardaki gün ve geceler; insanların kurtuluşları için uzatılan can simidi gibidirler.

Cenâb-ı Hak, kullarına çok merhametli ve şefkatli olduğu, çok acıdığı için bazı gecelere, günlere ve aylara husûsî kıymet vermiş, bu gece, gün ve aylardaki duâ, tevbe, namaz ve oruç… gibi ibâdetleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Aslında kullarının çok ibâdet yapmaları, duâ ve tevbe etmeleri için böyle gece, gün ve ayları birer sebep kılmıştır.

Mübârek aylar, geceler ve günler, aslında bizler için çok büyük birer fırsattır. Günahkâr ve yaratılış gâyesini unutan insanlara, kerem ve ihsân sâhibi yüce Allah tarafından tanınan ve eğer iyi değerlendirilebilirse, çok büyük kazançlara vesîle olan zamanlardır.

Büyük İslâm âlimi İmâm-ı Gazâlî hazretleri buyuruyor ki:

“Âhiret yolcusunun, ibâdetle ihyâ edilmesi kuvvetle müstehab olan mübârek gece, [gün ve ay]ları boş geçirmesi uygun değildir. Çünkü bunlar, hayır mevsimleri ve kârı bol olan gece, [gün ve ay]lardır.

Kazançlı mevsimleri ihmâl eden tüccâr, bir kâr sağlayamadığı gibi, mübârek gece, [gün ve ay]ları gafletle geçiren âhiret yolcusu da maksada ulaşamaz.”

Halkımız arasında “Üç Aylar” diye anılan “Recebü’l-ferd”, “Şa’bânü’l-muazzam” ve “Ramazânü’l-mübârek” aylarının, İslâm dîninde özel yerleri vardır.

Âdemoğlu [insan], mahlûklar, yaratılanlar içinde en mümtâz ve en mükerrem bir şekilde yaratılıp yükselmelere ve alçalmalara müsâit kılınan bir varlıktır.

İnsan, yüce Yaratıcı tarafından bu dünyaya "eşref-i mahlûkât" olarak gönderilmekle beraber, bunun yanında imtihâna da tâbi tutulmuştur.

İşte “üç aylar” ve bu aylardaki mübârek gece ve günler, yaratılmışların en şereflisi olma özelliğini unutarak, nefis ve şeytânların tuzaklarına düşmüş ve her iki dünyâsını zindâna çevirecek günâh, isyân ve gaflet bataklıklarında boğulmakla karşı karşıya gelmiş insanların kurtuluşları için uzatılan can simidi gibidirler.

Bu mübârek aylar, asliyetimize, kendimize dönüş için, günâhlardan, kusûr ve kabâhatlerden tevbe ve rücû’ için çok önemli fırsatlardır.

Bu ayların her üçüne de hürmet etmelidir. Hürmet etmek ise, günâhlardan uzaklaşmakla ve ibâdetleri yapmakla olur. Hürmet edip, saygı gösteren, kat kat karşılığını görecektir. Fakat, bu mübârek zamanlarda, va’dedilen sevâplara kavuşabilmek için, her şeyden önce i’tikâdı düzeltmek lâzımdır. İlmihâl bilgilerini öğrenmek ve yaşayışını bunlara uygun hâle getirmek gerekir. Ayrıca çok tevbe ve istiğfâr etmeli, kazâya kalmış namazlarını, oruçlarını, zekâtlarını, sadaka-i fıtırlarını, kurbânlarını hemen kazâ etmeye başlamalıdır. Bir an önce bu borçlardan kurtulmak için çalışmalıdır.

Bu aylarda, gece ve günlerde, İslâmın rahmet, bereket, mağfiret, fazîlet ve hayât bahşeden çeşmesinden kana kana nasip almak için bu ayları, günleri ve geceleri başlangıç yapmalıyız.

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Ey İman Edenler Allah’a İttika Edin Yaklasmaya Vesile Arayın Gönderen: melek
[Dün, 11:43:12 ÖÖ]


İyi Arkadas İnsani Yüksek Derecelere Kavuşturur Gönderen: melek
[Dün, 11:36:33 ÖÖ]


İbâdetin Allah Katında Makbûl Olması Neye Bağlıdır Gönderen: melek
[Dün, 11:24:37 ÖÖ]


İslami Hayat Nedir Nasıl Yaşanır Gönderen: melek
[Dün, 11:17:34 ÖÖ]


Ne Zulüm Yap Ne De Razı Ol Gönderen: melek
[Dün, 11:10:47 ÖÖ]


İçimizdeki Hurafeler Gönderen: melek
[Dün, 11:03:57 ÖÖ]


Medya Kime Hizmet Ediyor Gönderen: melek
[Dün, 10:57:10 ÖÖ]


Kibir En Sevdiğim Günahtır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:20:48 ÖÖ]


Namaz ve Cemaat Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:13:04 ÖÖ]


Çocuğun Dünyası Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:04:30 ÖÖ]


Biri Bizi Gözetliyor Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:54:39 ÖÖ]


Ailenin Düşmanları Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:33:50 ÖÖ]


Şehitlere Vadedilen Nimete Kavuşmak İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:12:41 ÖÖ]


Kurtuluş Yolundaki Engeller Gönderen: webtasarim
[Temmuz 04, 2025, 09:05:53 ÖS]


Asr Suresi Gönderen: webtasarim
[Temmuz 04, 2025, 08:46:42 ÖS]


islam Kardeşliği Cennete Doğru Bir Yoldur Gönderen: webtasarim
[Temmuz 04, 2025, 08:06:31 ÖS]


Zor İmtihan Gönderen: webtasarim
[Temmuz 04, 2025, 08:01:51 ÖS]


Öfkeme Hakim Olamıyorum Gönderen: webtasarim
[Temmuz 04, 2025, 07:52:19 ÖS]


Çocuğun Zihinsel Duygusal Gelişiminde Babanın Rolü Gönderen: webtasarim
[Temmuz 04, 2025, 07:37:54 ÖS]


Gençliğin Sosyal Medya İle İmtihanı Gönderen: fanidunya NET
[Temmuz 04, 2025, 08:38:32 ÖÖ]