www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET GENEL => MÜBAREK GÜNLER, AYLAR, GECEELR => Ramazan ve Mübarek Günler ve Geceler => Konuyu başlatan: fanidunya - Haziran 06, 2017, 01:25:53 ÖÖ

Başlık: RAMAZANDA KADINLARIN ÖZEL DURUMLARI
Gönderen: fanidunya - Haziran 06, 2017, 01:25:53 ÖÖ
RAMAZANDA KADINLARIN ÖZEL DURUMLARI

Soru:

* Hamilelerin oruç tutması

* Ramazan ayında evlenmek câiz mi?

* Ramazan ayında hanımların özel hâli gündüz biterse ne yaparlar?

* Lohusalık zamanında kılınamayan namazların kazası var mıdır?
 
Cevap:

* Hamileler Ramazan ayında bebeklerini besleyemezlerse oruç tutmayabilir, ancak daha sonra kaza ederler. Bunun zamanı yoktur. Çocuk zarar görmeyecek zamana kadar erteleyebilir. Orucu peş peşe değil belirli aralıklarla tutarlar.

* Ramazan ayında evlenmek dinen câizdir. Ancak ikramlar gündüz olacağından bu mümkün olmaz. Ya akşam olur ya da ikram olmaz. Bu hususu dikkate almak lâzım.

* Âdet gündüz biterse hanımlar hemen abdest alırlar, geciktirmezler. Gusül alırlar, namazlarını kılmaya başlarlar. Guslü geciktirmek câiz değildir.

* Lohusalık döneminde kılınamayan namazların kazası olmaz.
 
Soru:

Sadaka nedir? Kimlere, nasıl verilir? Ne zaman verilir? Ne kadar verilir? Dilenenlere sadaka verilir mi? İzah ederseniz seviniriz.
 
Cevap:

Allah (c.c.) rızası için her fiil davranış ve konuşma sadakadır. Hatta eşine, çocuklarına yedirdiğin içirdiğin de sadakadır. Bir insana güler yüzle davranmak da sadakadır.

Sadaka konusunda Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Sizden her birinize her mafsal ve kemik üzerine bir sadaka lâzım gelir. Her tesbih bir sadakadır. Her tahmit (hamd etmek) bir sadakadır. Her tehlil (kelime-i tevhidi söylemek) sadakadır. Her tekbir bir sadakadır. Her iyiliği yapmak bir sadakadır. Her kötülükten alıkoymak bir sadakadır. Kuşluk vakti kılınan iki rekat namaz bir sadakadır. (Riyazu’s-Sâlihîn: 118)
 
“Her iyilik bir sadakadır.” (Riyazu’sSalihin: 127)
 
Her iyilik sadaka olunca sadaka verilme zamanı ömrümüzün her anını kapsamı olur. İmkânlarımız ve gücümüze bağlı olarak gerçekleşir. İhtiyacı olan olmayan herkese iyilik yapmak, hastaları ziyaret etmek, sadaka hükmüne girer.

Dilenciye sadaka vermek bizden istendiğinde Allah (c.c.) için sadakadır. Dilencinin gerçek halini bilmemek sonucu değiştirmez. Eğer isteyen kişinin yardım almaya ihtiyacı olmadığını bilirse yardım yapmaz. Ancak isteyen kişiye hakaret edemez, rencide edemez.

Hiçbir sadaka değersiz görülmemelidir. Onun için Allah (c.c.) için atılan adım, solunan hava bir sadakadır. Bize bu fırsatı veren Allah’a hamd ediyoruz.
 
Soru:

Bazı bakkal veya marketlerde İslâm’ın yasakladığı ürünler satılıyor. Bu yerlerden alış-veriş yapılır mı? Böyle yerlerden yasaklanmayan ürünleri almak vebal midir?
 
Cevap:

Böyle yerlerden alış-veriş yapmak câiz değildir. Çünkü Allah’ın yasakladığı şeylerin satışını yapan kişiler haramları yaygınlaştırmış olurlar. Bu ise câiz olmaz. Aldıklarımızdan, sattıklarımızdan, yiyip içtiklerimizden, giyinip kuşandıklarımızdan sorumluyuz. Keyfemayeşa bunları yapamayız. Onun için aykırı davrananlardan alışveriş yapmamalıyız.

Müslümanlara haramlar yasaktır. Almak da satmak da câiz olmaz.