www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ

FANİDUNYA NET GENEL => MÜBAREK GÜNLER, AYLAR, GECEELR => Ramazan ve Mübarek Günler ve Geceler => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Mart 27, 2024, 07:05:47 ÖÖ

Başlık: Ramazanda Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli
Gönderen: fanidunya NET - Mart 27, 2024, 07:05:47 ÖÖ
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)

Ramazanda Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli

Hadîsi şerîfte buyuruldu ki:

"Nice oruç tutanlar vardır ki, açlık ve su­suz­luktan başka bir şey elde etmezler."
 
Al­lahü teâlâ, Ramazanı şerîf  ayında gündüzleri oruç tutma­yı emretmiş­tir. Al­la­hü te­âlâ, bu emri sebep­siz vermemiştir. Oruç, insanlara hem maddi, hem de mane­vi faydalar sağlar. Bü­tün bir sene, çeşitli yemekleri eritmek için yorulan insan midesi ve bağırsakları, senede bir ay dinlenerek sağlı­ğını korumuş olur. Bu maddi faydasıdır. Ma­nevi faydası da şudur:
 
Oruç tutan bir insan, aç kalmış bir insanın çektiği ızdırabı, bizzat hissederek fakir insanlara yardım etmek ihtiyacını duyar. Bu da, insanların birbirlerine yardım etmelerine sebep olur. Bundan başka, Al­ahü teâlânın emrini yerine getirmek için gündüz­leri bir ay oruç tutan bir Müslüman, Allahü teâlânın başka emirlerini yapmaya da alışır.               
 
Müslüman oruç tu­tar­ken, di­ni­mi­zin di­ğer emir­le­ri­ne de uymaya dik­kat et­me­li­dir. Dik­kat edil­mez­se, tu­tu­lan oru­cun se­va­bı aza­lır ve­ya yok olur. Oruç­tan ve di­ğer bü­tün dinî emir­ler­den mak­sat; salih, iyi  bir in­san ola­bil­mek­tir.
 
Ha­dîs-i şe­rîf­te bu­yu­rul­du ki:
 
(Ni­ce oruç tu­tan­lar var­dır ki, aç­lık ve su­suz­luk­tan baş­ka bir ­şey el­de et­mez­ler.)
 
İşte bundan dolayı, oru­çtan bek­le­nen fay­da­ya ka­vu­şa­bil­mek iç­in ayrıca şu hususlara da mutlaka riâyet etmelidir:       
 
1- Gö­zü, fay­da­sız şey­le­re, ha­ra­ma bak­mak­tan; kal­bi, meş­gul eden ve iyi iş­ler­den alı­ko­ya­cak hu­sus­lar­dan ko­ru­ma­lı­dır.
 
2- Di­li­ni ya­lan, gıy­bet, ko­ğu­cu­luk gi­bi kö­tü huylardan korumalıdır.
 
3- Gıy­bet eden­le din­le­yen, gü­na­ha or­tak ol­duk­la­rı için, ha­ram şey­le­ri din­le­mek­ten ku­la­ğı mu­ha­fa­za et­me­li­dir.
 
4- Gö­zü, di­li, ku­la­ğı kö­tü­lük­ler­den ko­ru­du­ğu gi­bi, di­ğer uzuv­la­rı da ha­ram­lar­dan ve şüp­he­li­ler­den ko­ru­mak lâ­zım­dır.
 
5- Sa­hur­da, kuv­vet­li gı­da­lar ye­mek­te mah­zur yok­sa da, if­tar vak­ti tı­ka ba­sa yi­ye­rek mi­de­ye za­rar ver­mek doğ­ru de­ğil­dir.
 
6- İf­tar vak­ti; “Acaba tuttu­ğu­muz oruç kabul edildi mi?” diye düşünüp korkmalı ve orucun kabul olması için Allahü teâlâya yalvarmalıdır.
 
Büyüklerimiz hep şöyle dua ederlerdi:
 
“Yâ Rabbî! Tuttuğumuz oruçları kabul eyle! Sen bizi Ramazan-ı şerîfin şefaatine nâil eyle! Ramazan-ı şerîfte af ve mağfiret eylediğin ve Cehennemden âzâd eylediğin kullarının meyânına [arasına] bizleri de dâhil eyle!”

Hasan Yavaş.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
www.fanidunya.net