Gönderen Konu: Kuranı Kerimde Beş Vakit Namaz  (Okunma sayısı 68 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 1978
Kuranı Kerimde Beş Vakit Namaz
« : Eylül 22, 2023, 05:02:53 ÖS »


Kuranı Kerimde Beş Vakit Namaz

Kuranı Kerimde Namaz Vakitleri

 Namazın Arapça manası olan Salat kelimesinin geçerek, ne zaman kılınması gerektiğini bildiren 3 ayet sırasıyla şunlardır;
 Bakara Suresi 238 Ayet:

 Namazlara hele orta namazına dikkat edin ve Allah için boyun eğerek kalkıp namaza durun.
 Hûd Sûresi 114 Ayet:

Gündüzün her iki tarafında ve geceye yakın olan saatlerinde namaz kıl!

 Muhakkak ki, iyilik kötülükleri giderir Bu ise, düşünebilenlere bir öğüttür”
İsra Sûresi 78 Ayet:

Güneşin batıya kaymasından, gecenin kararmasına kadar namazı kıl, bir de sabah namazını kıl Çünkü sabah namazında, gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.

 Bu ayetlerin dışında da namaz(salat) kelimesi Kur’an da başka ayetlerde de geçmekte olsa da, yalnız bu 3 ayetlerde namazın hangi vakitlerde kılınması gerektiği bildirilmiştir.

 Her namaz, kendi vakti girdikten sonra kılınır Vakti girmeyen namaz kılınmaz Her namazın kılınma vakti, kendi vakti girdikten sonra başlar, bir sonraki namazın giriş vaktine kadar devam eder.

 Namazların her birinin belirli vakitleri vardır Her namazın kendi vaktinde kılınması şarttır
 Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:

 Namaz; mü’minler üzerine vakitlenmiş olarak (süreli-sınırlı zaman aralığında) yazılıdır”
Namaz vakitleri şu şekildedir :

 Sabah Namazı : Fıkıhçılar bu namazın vakti için sabaha karşı tan yerinin ağarmaya başlamasından, Güneş’in doğmasına kadar olan zamandır 495° enleminin kuzeyinde bu ölçüt yılın altı ayında geçersizdir, buralarda altı ay boyunca gündoğumu olmaz.

 Öğle Namazı Fıkıhçılar, Kur’an’ın bu açık tanımına rağmen iki farklı görüş belirtirler; Güneş’in en tepede olduğu andan her şeyin gölgesinin bir veya iki misli oluncaya kadar devam eden zamandır.

İkindi Namazı “ikindi” “ikinti” sözcüğü Türkçe’de “ikinci” sözcüğünün başka söylenişidir Bu namaz adını, bu namaz vakti için fıkıhçılarca öğlenin ikinci vakti sayılmasından kaynaklanır Fıkıhçılara göre, öğle namazı vaktinin bitiminden güneş batıncaya kadar olan zamandır.

 Akşam Namazı : Fıkıhçılara göre, Güneş battıktan sonra başlayıp güneşin battığı yerde meydana gelen kızıllık kayboluncaya kadar olan zamandır.

 Yatsı Namazı : Fıkıhçılara ve hadisçilere göre, Akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlayıp sabah namazının vakti girinceye kadar devam eden zamandır Eski fıkıh kitapları Salatü’l Işayı ikiye ayırırlardı, ilkine Işa-ı Evvel, Akşam namazı; ikincisine de Işa-ı Ahir, Yatsı namazı derlerdi

İNTERNET RADYOMUZ. İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42