* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Kur'an'la Nasihat  (Okunma sayısı 3524 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı anadolu

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 972
    • www.fanidunya.net
Kur'an'la Nasihat
« : Ağustos 18, 2024, 03:28:15 ÖS »


Kur'an'la Nasihat

Rabbimiz:

 “Biz, Kur’an’ı sana, güçlük çekesin diye değil, ancak Allah’tan korkanlara bir öğüt olsun diye indirdik.” (Taha, 2-3) buyurmaktadır.

Allah’tan korkan mü’minin nasihatçisi, Rabbidir, O’nun Rasulüdür, Onların öğütleri ile nasihat edenlerdir. İlahi ve nebevi nasihatler güçlük için değil kolaylık içindir. Öğüdünü nefsinden, ins ve cin şeytanlarından alanlara ilahi öğütler zor gelir. Güç yetmez nasihatler gibi gelir. Herkes kime kulak verdiğine baksın yolunu istikametini tayin etsin.

Rabbimiz:

“Şimdi vahyedilene kulak ver.” (Taha, 13) buyurmaktadır.

İhlâs ve samimiyetle Allah’ın dinine hizmet etmek isteyen Allah erleri,  ciddi bir vahiy eğitiminden geçmek zorundadır. Ashabı ashab yapan bu eğitimden geçmeleri, samimiyetle teslim olmaları idi. Mü’minin tevhidi tedrisatı vahiydir. Vahye tabi olan tevhid olur, tefrik olmaz. Vahiy eğitiminden geçenlerin; imanları birdir, ibadetleri birdir, ahlakları birdir, doğruları birdir, yanlışları birdir, niyetleri birdir, gayeleri birdir, davaları birdir. Bu birliği sağlayamayanların ya eğitimi bozuktur, ya da niyeti.

Günümüz dünyasında gayri Müslimler; siyasi, ticari, askeri birlikler oluştururken, Müslümanlar büyük birlikler kurmaları gerekirken,  küçücük birliklerine bile sahip olamıyorlarsa, bunun hesabını Rablerine versinler.

Hizmet eri mü’min, ibadetleriyle ahlakıyla kâmil mü’min olma yolunda, kaim olmalıdır.

Rabbimiz:

“Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl.” (Taha, 14) buyurmaktadır.

İbadetleri ile hizmetleri ile gayesi Rabbinin rızasını tahsil olmalı. Rabbinden başkasına kul olmamalı. Namazını hakkıyla ifa etmeye gayret etmeli. İmanın ve ibadetlerin tadını almayan, hizmetlerin tadını alamaz. Hizmetleri nefsine alet eder.

Rabbimiz:

“… Nefsinin arzularına uyan kimseler sakın seni ondan alıkoymasın; sonra mahvolursun!” (Taha, 16) buyurmaktadır.

İnsanın kendi nefsi ile imtihanı en zorlu imtihanlardandır. Onula imtihanı kaybeden, ya küfre, ya şirke, ya nifaka, ya da büyük günahlara düşer. İnsanlık tarihi bunun örnekleri ile doludur.  Nefisler konusundaki ilahi ve nebevi uyarılara çok dikkat etmek lazım. Rabbimiz bu gurupların hepsisine nasihat etmekte, onlara nasihat edilmesini de emretmektedir.

“Firavun’a git.  Çünkü o iyice azdı.” (Taha, 24)

Tebliğe giden mümin Rabbinden yardım istemeli;

“Musa: Rabbim! dedi, yüreğime genişlik ver. İşimi bana kolaylaştır.” (Taha, 25-26)

Allah eri mü’minler, hizmet yolunda korkmadan yılmadan bıkmadan gayret etmelidir.

“Dediler ki: Rabbimiz! Doğrusu biz, Onun bize aşırı derecede kötü davranmasından yahut iyice azmasından endişe ediyoruz.” (Taha, 45)

“Buyurdu ki: Korkmayın, çünkü ben sizinle beraberim; işitir ve görürüm.” (Taha, 46)

Allah eri mü’minler, Rabbinin yolunda olduğu müddetçe Rabbine güvenip dayanmalı. Ondan başka kimseden korkup çekinmemelidir.

Allah eri mü’min hizmet esnasında karşılaşacağı, maddi ve manevi bele ve musibetlerden de asla korkup çekinmemelidir.

“Korkma! dedik, üstün gelecek olan kesinlikle sensin.” (Taha, 68)

Musa (as) ile firavunun tevhid mücadelesinde firavun hakikati göremedi, ama onun sihirbazları hakikati görüp hidayete erdiler.

“Andolsun biz ona (Firavun’a) bütün delillerimizi gösterdik; yine de yalanladı ve diretti.” (Taha, 56)

“Sağ elindekileri at da, onların yaptıklarını yutsun…” (Taha, 69)

“Bunun üzerine sihirbazlar secdeye kapandılar; ‘Harun’un ve Musa’nın Rabbine iman ettik’ dediler.” (Taha, 70)

Firavunun ölüm tehditlerine de boyun eğmediler:

“Dediler ki: Seni, bize gelen açık açık mucizelere ve bizi yaratana tercih edemeyiz. Öyleyse yapacağını yap! Sen ancak bu dünya hayatına hükmünü geçirebilirsin.’’ (Taha, 72)

Aman ya Rabbi ne müthiş bir iman, anında kemale yükselen, ölümü göze aldıracak bir iman. Ya Rabbi bizlere de sihirbazların imanından nasib et.

Firavun da sihirbazların gördüğü hakikati gördü ama gecikti. Denizde boğulurken:

“(Firavun:) ‘Gerçekten, İsrail oğullarının inandığı Allh’dan başka ilah olmadığına ben de iman ettim. Ben de Müslümanlardanım!’ dedi.” (Yunus, 90)

Ya mucizeleri gördükten sonra buzağıya tapan israiloğullarına ne demeli?

Rabbimiz:

“Dinlerini bir oyuncak ve bir eğlence edinen ve dünya hayatının aldattığı kimseleri bırak!

Kazandıkları sebebiyle hiçbir nefsin felakete düçar olmaması için Kur’an ile nasihat et. O nefis için Allah’tan başka ne dost vardır, ne de şefaatçı.”(Enam, 70) buyurmaktadır.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Ne Olur Kendinize İyilik Onlara Karşı Da Görevinizi Yapın Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:54:20 ÖS]


Çocuklarda Din Eğitiminin Temelleri ve Ailenin Rolü Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:47:41 ÖS]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 13 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:37:43 ÖS]


Zamanın Kıyısında Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:24:05 ÖS]


Çocuk Terbiyesinin Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:16:10 ÖS]


Kalplerin Fısıltısı 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:08:38 ÖS]


Uğur Işılak - Aklıma düşünce - 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:51:39 ÖS]


Adım Adım O’nun İzinde Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:20:40 ÖS]


Hangi Kadından Allah Razıdır Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:14:45 ÖS]


Rahmet Kapısında Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 06:08:27 ÖS]


O’na Yakınlık İçin Salâvat Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:59:14 ÖS]


Gül Gibi Geçinmek Varken Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 05:49:28 ÖS]


PCLOUD'DAN NASIL İNDİRME YAPABİLİRİM? Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 04:23:21 ÖS]


Bir Beden Gibi Gönderen: gurbetciyim
[Dün, 03:42:27 ÖS]


Özgürlük ve Mahremiyet Arasında Değerlerimiz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:55:49 ÖÖ]


Acılar Karşısında Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:49:49 ÖÖ]


Denge - Uyum - Ahlak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:40:14 ÖÖ]


İnsanın Yaratılış Kodları ve Amacı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:29:20 ÖÖ]


Kim İçin Yapıyoruz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:19:06 ÖÖ]


Şüphe Eve kalbi Sıkan Şeyi Yapmamalı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:10:43 ÖÖ]