* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Dünya ve Ahirette Mesut Olmak  (Okunma sayısı 3872 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 9356
Dünya ve Ahirette Mesut Olmak
« : Temmuz 09, 2024, 09:16:54 ÖS »


Dünya ve Ahirette Mesut Olmak

Dünyâdaki bütün insanlar mesut olmak isterler. Fakat mesut olan pek azdır, çünkü saâdetin ne olduğunu bilen azdır.

Allahü teâlâya ibâdet için yaratılan insanlar, O'nun râzı olduğu işleri yaparlarsa, “İbâdet” etmiş olurlar. Bilindiği gibi ibâdetler üç kısımdır: 1- Beden ile yapılanlar (Namaz ve Oruç gibi), 2- Mal ile yapılanlar (Zekât, Sadaka-i Fıtır ve Kurbân gibi), 3- Hem beden, hem de mal ile yapılan (Hac ve Umre gibi) ibâdetlerdir. Allahü teâlânın rızâsı da, yapılmasını kesin olarak emrettiği farzları yerine getirmekte ve yasak ettiği harâmlardan kaçınmaktadır.
 
İnsanlar, en büyük ve en son Peygamber olan Sevgili Peygamberimiz Hazret-i Muhammed (aleyhisselâm) tarafından teblîğ edilmiş olan îmân, ibâdet ve ahlâk esâsları ile, ma’nen ve mâddeten yükselmeye, üstünlük ve şeref sâhibi olmaya, dünyâ ve âhiret saâdetlerine kavuşmaya da’vet edilmişlerdir.
 
Böylece insanlar, âlemlerin ve bütün mahlûkların yaratıcısı olan ve bütün ni’metleri, iyilikleri gönderen Allahü teâlâya ibâdet etmeye, ancak O’na boyun bükmeye, O’na duâ etmeye, O’ndan yardım istemeye, O’na sığınmaya çağırılmışlardır. Nitekim Allah’a kulluk hakkında, Kur’ân-ı kerîmde meâlen, “Yalnız Sana ibâdet (kulluk) ederiz ve yalnız Sen’den yardım isteriz” (Fâtiha sûresi, 4) buyurulmaktadır.
 
İslâmiyet, kalb ile inanılacak “Îmân” bilgileri ve beden ile yapılacak “Ahkâm-ı İslâmiyye” bilgileridir. Doğru îmân ve ahkâm bilgileri, “Ehl-i Sünnet” âlimlerinin kitaplarından öğrenilir. Günümüze kadar hiç eksiksiz olarak gelmiş olan Müslümânların dört mezhebinden herhangi birisinin âlimleri “Ehl-i sünnet âlimleri”dir. Bu Ehl-i sünnet âlimlerinin reîsi, İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe Nu’man bin Sâbit’tir (rahmetullahi aleyh).
 
Dünyâdaki bütün insanlar mes’ût olmak isterler. Fakat mes’ût olan pek azdır, çünkü saâdetin ne olduğunu bilen azdır. Saâdet denilince yalnız dünyâdaki râhatlık hâtıra gelmemelidir. Asıl saâdet, ebedî olan âhiret saâdetidir. Âhiret saâdetine kavuşabilmek için de, Allahü teâlânın ve son Peygamberinin emirlerine uymak yegâne çâredir; bundan başka çâre yoktur.
 
Allahü teâlâ, bizleri yoktan var etmiş, eşref-i mahlûkât (yaratılmışların en şereflisi) kılmış, yeryüzünde bulunan her şeyi bizim hizmetimize vermiştir.
 
O, bunların karşılığında, insanların kendisini tanımalarını, îmân etmelerini, verdiği nimetlere şükretmelerini, ibâdet etmelerini, kendi aralarında kardeşçe yaşamalarını, birbirlerine yardımcı olmalarını istemiştir.
 
Cenâb-ı Hak, bütün Peygamberleri vâsıtasıyla, onlara saâdet yollarını göstermiş, iyi ve güzel, kötü ve çirkin her şeyi öğretmiştir. Bu “Peygamber”leriyle, insanların dünyâda ve âhirette râhat etmeleri, huzûr içerisinde, iyi bir şekilde yaşamaları için, emirlerini ve yasaklarını, yanî neleri yapmaları ve nelerden sakınmaları lâzım olduğunu açıklamıştır.
 
Bu Peygamberlerin hepsinin hedefi, insanların dünyâda huzûr ve sükûn içerisinde yaşamaları, âhirette de ebedî saâdete kavuşmalarıdır.
 
Peygamberlerin vârisleri olan İslâm âlimleri ve Evliyâ-yı kirâm da, hep gıdâ gibi, bütün insanlara lâzım olan iyi fertler, âileler ve cemiyetler teşkîl etmek için uğraşmışlardır.

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Ahmet Ozhan - Padişah Bestekarlar 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:59:39 ÖS]


Ahmet Ozhan -İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:44:58 ÖS]


Abdullah Samet Çubuk -Sen Gidince 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:35:53 ÖS]


Bestelenmiş Eserleriyle Gönül Mimarlarımız 320 kbps - KARMA - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 05:26:31 ÖS]


Ölümün Bize Geleceği Yaştayız Gönderen: anadolu
[Bugün, 05:13:10 ÖS]


Hz. Mevlananın Haayata İnsana Dair Altın Kuralları Gönderen: anadolu
[Bugün, 04:26:46 ÖS]


Çocuk Neden Okula Gitmek İstemez Gönderen: anadolu
[Bugün, 04:22:27 ÖS]


Çocuk ve Din Eğitimi Gönderen: anadolu
[Bugün, 04:18:05 ÖS]


İman Ahlak Bütünlüğü Gönderen: anadolu
[Bugün, 04:14:42 ÖS]


Sevgi Pusulamız Olsun Gönderen: anadolu
[Bugün, 04:10:09 ÖS]


Karma - Seçme - İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 09:23:43 ÖÖ]


İman Etmeyenlerin Yaptığı İyiliklerin Durum Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:31:56 ÖÖ]


Nereden Geldik Gidişimiz Nereye Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:21:31 ÖÖ]


Ahiret Görmezden Gelinemez Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 08:10:58 ÖÖ]


Kur'an-ı Kerimden Bazı Mesajlar 5 Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:58:40 ÖÖ]


Yardımlaşmak Dayanışmak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:34:27 ÖÖ]


Türklerin Tarihteki Zaferleri Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:25:02 ÖÖ]


Ali Nayer - Tasavvufi Nağmeler Divane 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:35:42 ÖS]


Grup Fatih - Efendimiz Muhammedin Sevgisinde Birlikteyiz 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:16:39 ÖS]


Grup Anadolu Güneşim - Dildar 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:06:26 ÖS]