Gönderen Konu: Kızartmanın Zararları  (Okunma sayısı 460 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı melek

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 2166
Kızartmanın Zararları
« : Mayıs 15, 2018, 08:24:57 ÖÖ »
Kızartmanın Zararları

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Sağlığımız için, gıdaların çeşidi kadar, nasıl pişirilip hazırlandığı da önemlidir. Gıda maddeleri pişirme yöntemleri sebebiyle sağlığımıza faydalı olmaktan çıkıp zararlı hale gelebilmektedir.

Dünyada en çok kullanılan pişirme yöntemlerinden biri kızartmadır. Özellikle fast food denilen, hazır satın alınan, kısa sürede tüketilen menülerde kızartma usulüyle hazırlanmış yiyecekler bolca bulunur. Kızarmış köfteyle yapılan hamburger, patates kızartması, kızarmış tavuk, soğan halkası gibi sevilen yiyecekler hep kızartma yöntemiyle pişirilmektedir.

Kızartma, çeşitli gıda maddelerinin kızgın yağ içerisinde pişirilmesi işlemidir. Bu yöntem, lezzeti ve görünüşüyle cazip geldiği için çocuk ve gençler tarafından da sevilmektedir.

AVM’lerde, zincir mağazalarda, okulların kantinlerinde, yemek fabrikalarında satışa sunulan hazır yemeklerin birçoğu kızartılmış yiyeceklerden oluştuğu gibi, ev yemekleri arasında da kızartmalara sıkça yer verilir. Çoğu evde, köfte ve patates kızartma yöntemiyle pişirilir. Tavuk ve balık yemeklerinin birçoğu kızartılır. Kızartma yöntemiyle yapılan börekler, tatlılar ve çeşitli hamur işleri soframızda ve çay saatlerimizde sevilerek yenilir. Peki kızartma yönteminin sağlığımıza olan etkilerinin farkında mıyız?

Kızartma Şişmanlatır

Kızartma yönteminin sağlığa zararlarının başında elbette kilo almaya sebep olması gelir. Patatesi haşlama veya közleme gibi yöntemlerle pişirdiğimiz zaman 100 gr patates ortalama 69 kalori verir. 100 gr patates, kızartma yöntemiyle pişirildiği zaman ise ortalama 158 kalori vermektedir.

Bu durum patatese mahsus değildir. Aynı şekilde 100 gr tavuk göğüs eti, haşlama veya fırında pişirildiği zaman 110 kalori verir. Ama tavuk etinin yumurta ve unlu kaplama malzemesine batırılıp kızartılarak hazırlanması halinde 100 gr yemek ortalama 280 kalori vermektedir. Bundan da kızartılan besinlerin kalori değerlerinin ne kadar yüksek olduğunu rahatlıkla görebiliriz.

Üstelik kızartma usulü yiyecekleri daha cazip ve lezzetli hale getirerek iştahı da kamçılamakta, tüketilen miktarın artmasına sebep olmaktadır. Bu da kilo kontrolünü zorlaştıran bir başka faktördür.

Zamanımızda fazla kiloların pek çok sağlık sorununa zemin hazırladığı, yaşlanmayı hızlandırdığı ve hayat kalitesini düşürdüğü bilinmektedir. Vücutta yağ kitlesi artmaya başlayınca metabolik sendrom adı verilen, diyabet, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Vücut ağırlığının artması hareketi zorlaştırarak vücut kaslarının ve dokularının harabiyetine de zemin hazırlar.

Kızartma Besin Değerini Azaltır

Kızartma yöntemi, yüksek sıcaklık sebebiyle besinlerin besinsel değerlerini de olumsuz etkiler. Mesela A, D, E, K vitaminleri yağda eriyen vitaminlerdir. Bu vitaminleri içeren gıda maddelerini yağ içinde kızartıp yağını süzdüğünüz zaman bu vitaminleri kaybetmiş olursunuz.

Kızartma yöntemiyle gıdalardaki proteinler, vitaminler ve antioksidanlar değişime uğrar. Hatta faydalıyken zararlı hale gelirler. Antioksidanlar, vücudumuzu kanserden koruyan şifalı maddelerdir. Bu maddeler çiğ ve haşlama yöntemiyle pişirilen gıdalarda bulca bulunur. Ama kızartma yönteminde kavrularak asli yapısını kaybederler.

Kızartmanın Hazmı Zordur

Kızartma yöntemiyle pişirilen yemeklerin mideyi rahatsız ettiğini hemen herkes bilir. Kızartma yöntemiyle pişirilen bir yiyecek, daha çok yağ ve yanmış kısımlar içerdiği için uzun süre midede kalır. Bu durum bilhassa midesi hassas kişilerin hastalık tablolarını olumsuz etkiler.

Gıdalarımızı pişirerek tüketmemizin gerçek sebebi, hazmı kolaylaştırmaktır. Birçok gıdayı çiğ olarak hazmedemeyiz. Haşlama, ızgara ve buğulama yöntemiyle pişirme, birçok gıdanın hazmını kolaylaştırır, lezzetini artırır. Yağda kızartma ise lezzetini artırırken hazmını zorlaştırır.

Kızartma Kansere Sebep Olabilir

Yağda kızartılan gıdalar, sarı-kahverengi bir renk tonu almaya başladıkları sırada aslında yanmaya da başlarlar. Yanmış ve kararmış kızartmaların kesinlikle yenmemesi gerekir. Çünkü yanma esnasında kanserojen maddeler oluşmaktadır.

Yapılan araştırmalarda kızartılmış veya ateşe çok yakın ızgara edilmiş köfte ve et çeşitlerinde kanser yapıcı nitrozamin gibi zararlı kimyasallar oluştuğu görülmüştür. Bunun için mümkün olduğu kadar kızartma yönteminden kaçınılmalıdır.

Kızarmış ve kavrulmuş nişastalı gıdalarda da akrilamid isimli zehirli ve kanserojen bir madde oluşur. Bu madde patates kızartması, patates cipsi, kızartılmış börek gibi birçok gıdada bulunuyor.

Kızartma sırasında bilhassa yağın içinde ufalanıp yayılan küçük parçaların yanmasıyla kanser yapıcı kimyasallar oluşmaktadır. Mesela un, yumurta ve galeta ununa batırılarak kızartma yönteminde yağ içine yayılan küçük tanecikler yanarak dumanlanmaya sebep olmaktadır.

Kızartma yönteminde sadece pişirilen gıda değil, kullanılan yağın kendisi de yanar ve kimyasal değişime uğrar. Bilhassa dumanlanma noktası dediğimiz sıcaklık derecesine geldiği zaman yağların yapısının bozulmaya ve doğal yapısını kaybetmeye başlar. Bu sıcaklık değeri her yağda farklıdır. Tereyağı, sızma zeytinyağı, margarin, gibi yağların dumanlanma noktası düşük olduğu için bunlarla kızartma yapılmamalıdır.

Kızartma için ayçiçek yağı veya mısır özü yağı kullanılmasının sebebi, dumanlanma noktasının yüksek olmasıdır. Ancak onlar da birden fazla kere kızartma için kullanılınca yağın yapısı değişir.

En sağlıklı pişirme yöntemi, haşlama, buğulama, buharda pişirmektir. Bunun yanında fırın veya tavada pişirme yaparken de ağır ateşte, katranlaşma yani kızartma oluşmadan pişirmeye dikkat edilmelidir.

 


* BENZER KONULAR

Gözlük Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:23:43 ÖÖ]


Ölüm ve Gerçeğe Uyanmak Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:20:15 ÖÖ]


Bakış Açısı Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:15:28 ÖÖ]


Çalışmak ve Yapıcılık Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:10:59 ÖÖ]


Güzel Ahlak Rüzgârı Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:07:50 ÖÖ]


Reklamlar Diziler ve Ailemiz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:36:23 ÖÖ]


Hayat İbadete İbadet Neşeye Dönüşür Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:29:53 ÖÖ]


Zamana Yol Gösteren Kitap Kur'an’ı Kerim Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:21:15 ÖÖ]


Dünyada ve Ahirette Selâmet İstiyorsan Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:02:16 ÖÖ]


Yahya Aleyhisselam Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:55:29 ÖÖ]


İslâmî Değer Yargıları Gönderen: melek
[Mayıs 17, 2024, 08:21:13 ÖÖ]


Bilgi ve Bilgelik Gönderen: melek
[Mayıs 17, 2024, 08:18:10 ÖÖ]


Şahsiyeti / Karakteri / Görünümü Gönderen: melek
[Mayıs 17, 2024, 08:13:12 ÖÖ]


Doğruluk / Dürüstlük / Samimiyet / Emin Ve Güvenilir Olmak Gönderen: melek
[Mayıs 17, 2024, 08:08:33 ÖÖ]


Allah’a Saygı Peygamberlere Saygı Gönderen: melek
[Mayıs 17, 2024, 08:04:57 ÖÖ]


Peygamberimizin Bıraktığı Mirasa Sahip Çıkalım Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 17, 2024, 06:42:04 ÖÖ]


Dünya Hayatına Aldanmamak Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 17, 2024, 06:32:19 ÖÖ]


Selamette Olmak İçin Selam Gerekir Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 17, 2024, 06:20:08 ÖÖ]


Resulü Efendimiz (S.A.V.) Ümmetimden 27 Tane Yalancı Çıkacak” Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 17, 2024, 06:11:43 ÖÖ]


Bir Zulüm Ki Gönderen: fanidunya NET
[Mayıs 17, 2024, 06:03:56 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42