* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Fikirden Fiile İyilik  (Okunma sayısı 1261 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 9031
Fikirden Fiile İyilik
« : Nisan 01, 2025, 08:24:06 ÖÖ »


Fikirden Fiile İyilik

“...Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım...” iradesiyle başladı insanın varoluş hikâyesi.

Meleklerin “...Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz...” demelerine karşılık Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” (Bkz. Bakara, 2/30) buyurarak yaratılış hikmetini beyan etmişti.

Yasak meyveyi yiyen Hz. Âdem ve Hz. Havva dünyaya gönderildiğinde anladılar ki bundan sonra imtihanlara tâbi tutulacak ve karşılaştığı zorluklarla baş edebilme yollarını arayacaklar.

İlk dünya sınavlarını ciğerpare evlatları üzerinden yaşadıklarında ise iyilik ve kötülük kavramıyla tanıştılar. Ve yine gördüler ki artık yeryüzünde her şey hayır ve şer etrafında şekillenecek ve bu iki zıt kelimeler insanın ahlak açısından gelişmesine ya da gerilemesine, ömrünü imar etmesine veya heba etmesine vesile olacak.

Mevlana'nın “Kardeşim sen düşünceden ibaretsin… Geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünürsen gülistan olursun, diken düşünürsen dikenlik olursun.” dediği gibi iyilik fikirle başlar, zikirle dile gelir, birebir uygulanır, takdirle karşılanır, ecirle sonuçlanır.

“Ameller niyetlere göredir.” (Buhârî, Bedü’l-vahy, 1) sözüyle de her güzel iş kalpte şekillenir, dilde kelimelere çevrilir, diğer âzâlarda davranışa döner, on mislinden yedi yüz katına kadar sevap yazılır. (Bkz. Buhârî, Îmân, 31)

Kimi zaman hemen kapı önündedir iyilik, çok yakındır. Davetsiz gelen misafir gibi, buyur edilmeyi bekler. Kimi zaman da kapı ardındadır, pek uzaktır. Yâd ellerde gurbetçi misali hasretle evine dönmeyi gözler.

Allah Rasûlü’nün ifadesiyle “...Gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir...” (Dârimî, Büyû", 2) iyilik.

Sıcacık bir tebessüm ya da ikram edilen bir tas çorba insanın içini ısıtır. İhtiyaç sahibine uzatılan bir el ya da çıkmaz sokaklarda kaybolan birine yol olmak gönlünü aydınlatır. Bir gencin önünü açmak ya da tabiata sahip çıkmak geleceği kuşatır. Bir yoksulu giydirmek ya da merhamet elbisesini giymek ayıpları kapatır.

 En gizli şeyleri bilen (her şeyden) hakkıyla haberdar olan Cenabıhak “...Yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa ve bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa...” (Lokman, 31/16) çıkarıp getirendir.

İyilik asla kaybolmaz ve zayi olmaz. Bazen değersizmiş gibi görünen işler en kıymetli hazine sandıklarında tutulur. Bir kuruş yıllar sonra çok milyar, küçücük tohum büyük bir orman olur. Azlar çoğalır, sertler yumuşar, ıraklar yakınlaşır.

Bazen de küçük bir dokunuş, büyük etkilere neden olur. Bir su damlası dev dalgalara, bir kar tanesi çığa dönüşür. Güçsüz ve zayıf halkalar kopmaz zincir haline gelir.

“İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir...” (Bakara, 2/177) buyuran Rabbimiz asıl iyiliğin, hem bireyi hem de toplumu ilgilendiren iman, infak, güzel ahlak, ibadet ve salih amelleri içine alan dini hükümlerle gerçekleşeceğini söyler.

İyilik durağan değil, hareket halinde, pasif değil sürekli aktiftir. Gün doğar, ayağa kalkar insan. İyilik için adım atar, yürümeye başlar ve çoğu kez koşar.

Gün batar, hâlâ ayaktadır. İyiliğin bekası için çalışır, çabalar, emek harcar. Yeryüzünde iyilik hâkim oluncaya kadar say’ü gayretle seyrüsefer e

İNTERNET RADYOMUZ 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Çocuğumun Adı Namaz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:31:50 ÖÖ]


Evliliğe Adım Adım Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:23:03 ÖÖ]


Hizmette Kadın Ve Erkek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:16:47 ÖÖ]


Küfür - Şirk - Nifak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:12:02 ÖÖ]


İhlas ve Medeniyet Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:01:48 ÖÖ]


Dünya Ellerimizin İçinde Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:53:16 ÖÖ]


Akıl Ve Doğru Düşünme Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 12:19:27 ÖS]


Ana Baba ve Evlat İlişkisi Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:59:04 ÖÖ]


Çocuk ve Arkadaşlık Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:45:24 ÖÖ]


Yitiğimiz olan Sevgi ve Saygı Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:41:00 ÖÖ]


Ahlaki Alanı Terketmemeliyiz Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:37:15 ÖÖ]


Allah’ı Seveni Sevmek Gönderen: melek
[Haziran 27, 2025, 11:22:27 ÖÖ]


Grup biz ümmetiz 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 09:59:49 ÖÖ]


Hicret Cami ve Ev Merkezli Bir Hayattır Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:42:17 ÖÖ]


Bireysel Ahlakta Çözülme Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:34:26 ÖÖ]


Hicri Yılbaşı Muharrem - Aşure Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:28:08 ÖÖ]


İnsanların Cehenneme Girmesine En Çok Sebep Olan Şey Dilleridir Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:20:23 ÖÖ]


İslâm’da Savaşın Meşruiyet Sebepleri Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:12:11 ÖÖ]


İnsan Kazanmak Erdemdir Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 08:03:25 ÖÖ]


Muharrem Ayında Oruç Tutmanın Fazileti Gönderen: fanidunya NET
[Haziran 27, 2025, 07:46:53 ÖÖ]