www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET iSLAMİ YAŞAM HAYAT TOLUM VE AİLE => SAĞLIK PİSİKOLOJİ VE KİŞİSEL GELİŞİM => Kıvanç Tığlı Bulut => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Şubat 22, 2025, 07:30:56 ÖÖ
-
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)
Öfke ve Başa Çıkma Yolları
Değerli okuyucular, öfke ile ilgili pek çok tanım yapabiliriz ancak özetle öfke; bireyin varlığını korumak isteğinden, tehdit algılamasından, isteklerinin doyurulamamasından, çıkarına zarar gelmesinden, haksızlıkla karşılaşmasından dolayı gösterdiği bir heyecandır, krizdir, saldırganlık tasarımıdır ve duyusal bir tepkidir.
Kişiler öfkelendiğinde bazı belirtiler yaşarlar bunlar;
Bedensel belirtiler: Öfkelenen kişinin nefes alıp vermesi yoğunlaşır, kan basıncı artar, kalp atım hızı yükselir, ağzı kurur, mutsuzluk ve gerginlik yaşar, eli terler, vücudu titrer, midesi ağrıyabilir.
Başarıya yönelik belirtiler: Öfke anında bireyler, yaptıkları işe odaklanamazlar, bu noktada konsantrasyon problemi yaşarlar. Aynı zamanda performans düzeyinde düşüklük görülür, böylece üretkenlik azalır.
İlişkisel belirtiler: Öfke, bireylerin insanlarla kurdukları ilişkilere de zarar verir. Öfkeli kişiler, etraflarındaki kişilerle olumsuz iletişim kurarlar, hatta öfkelerinden dolayı çevrelerindeki insanlara saldırabilirler. Öfkeli kişiler, küfretme, bağırma, çağırma gibi tepkileri çevrelerine verirler. Öfkeli kişiler, her şeyden şikayetçi olurlar ve eleştirel tavır takınırlar. Düşmanlık duyguları beslerler ve başkalarını çekiştirirler.
Maneviyat /gelecek açısından belirtiler: Öfkeli kişiler, yaşadıkları olumsuz duyguların etkisiyle kötümser bir bakış açısına sahip olabilirler. Geleceklerine umutsuz bir şekilde bakabilirler. Problemleri çözülmez olarak görebilirler ve hatta çaresizlik duyguları yaşayabilirler.
Peki öfkeye ne zaman müdahale edilmesi gerekir, yani öfkeye müdahale edilmesi gerektiğini gösteren ipuçları nelerdir bunlara değinelim;
Kişi; sık sık öfkelenip çevresindekilerle tartışıyorsa, aynı yaştaki kişilere göre daha çok öfkeleniyorsa, çevresindekilerin sakinleştirme çabalarına yanıt vermeyip onlara da öfkeleniyorsa, hiç önemli olmayan konularda dahi öfke nöbetine giriyorsa beş dakikadan çok öfke nöbeti geçiriyorsa, yaşamın her alanında öfkelenecek bir şey buluyor ve belli bir kişi, olay nedeniyle değil; genel olarak kendini öfkeli hissediyorsa, olaylarla baş etme yöntemi olarak öfkeyi kullanmaya başlamışsa işte bu tür durumlar müdahale zamanıdır.
Kişiler öfke karşısında, üç tür tepki verirler. Bunlar, öfkenin inkarı, sakinleştirilmesi ve ifade edilmesidir. Öfkenin ifade edilmesinde doğru ve sağlıklı olan; öfkenin inkar edilmeden sakinleştirilip kişinin kendisine ve başkasına zarar vermeyecek şekilde ifade edilmesidir.
Öfkemizi kontrol almanın yollarına değinelim;
Nefes egzersizi: Öfke anında nefesiniz hızlanır ve daha yüzeysel bir hal alır. Bu nedenle, bedenimizi normal hale getirmek için yapmamız gereken en önemli iş, doğru nefes alma tekniğini kullanmaktır. Diyaframınızdan derin nefes alın; göğsünüzün üst kısmıyla nefes almanız sizi rahatlatmaz. Nefes alıp verdiğinizde göğsünüz değil, karnınız şişmelidir. Derin nefeslerinizi alırken, kendi kendinize tekrar tekrar “Gevşe” ya da “Sakin ol” diyerek telkinde bulunun. Ya da belleğinizden çağırarak ya da hayal ederek sizi gevşetecek bir yer ortamı düşünün ve gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Bu teknikleri her gün pratik yaparak ezberlerseniz, daha sonra karşılaşacağınız gergin ortamlarda otomatik olarak uygulayabilirsiniz.
Sizi sinirlendiren bir durum ya da olay olduğunda tepki vermeden önce, durumla ilgili hızlı bir değerlendirme yapabilir veya ortamdan bir süre uzaklaşıp kendinize bir zaman tanıyabilirsiniz. Böylece istemediğiniz davranışı kontrolsüz biçimde sergilemeden önce değerlendirmek için vaktiniz olur.
Kendinizde bir öfke yönünde duygu değişikliği hissettiğinizde duygunun hemen farkına varmaya ve hemen öncesinde aklınızdan ne geçtiğini tespit etmeye çalışın. Olayları aslında olduğu gibi göremiyor, abartıyor ya da aşırı genelliyor, kişiselleştiriyor olabilirsiniz. Bu çarpıtmaları fark ederek olayları tam da olduğu gibi nötr gözle görmeye ve böyle değerlendirmeye çalışabilir, bu düşüncelere alternatif düşünceler üretmeye çalışabilirsiniz.
Öfkenizi içinize atmadan uygun bir biçimde ifade etmelisiniz; Yani beden dili ile, “Kızgınım çünkü, misafirlerin yanında beni küçük düşürdün” şeklinde ifade edebilirisiniz.
Öfkenizle yapıcı şekilde başa çıkabilmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.
PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI BULUT
İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.
RADYO FANİDUNYA FM
www.fanidunya.net