* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Öfkeme Hakim Olamıyorum  (Okunma sayısı 30 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı webtasarim

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 392
Öfkeme Hakim Olamıyorum
« : Dün, 07:52:19 ÖS »


Öfkeme Hakim Olamıyorum

Değerli okuyucular, öfke ile ilgili pek çok tanım yapabiliriz ancak özetle öfke; bireyin varlığını korumak isteğinden, tehdit algılamasından, isteklerinin doyurulamamasından, çıkarına zarar gelmesinden, haksızlıkla karşılaşmasından dolayı gösterdiği bir heyecandır, krizdir, saldırganlık tasarımıdır ve duyusal bir tepkidir.

Kişiler öfkelendiğinde bazı belirtiler yaşarlar bunlar;

Bedensel belirtiler: Öfkelenen kişinin nefes alıp vermesi yoğunlaşır, kan basıncı artar, kalp atım hızı yükselir, ağzı kurur, mutsuzluk ve gerginlik yaşar, eli terler, vücudu titrer, midesi ağrıyabilir.

Başarıya yönelik belirtiler: Öfke anında bireyler, yaptıkları işe odaklanamazlar, bu noktada konsantrasyon problemi yaşarlar. Aynı zamanda performans düzeyinde düşüklük görülür, böylece üretkenlik azalır.

İlişkisel belirtiler: Öfke, bireylerin insanlarla kurdukları ilişkilere de zarar verir. Öfkeli kişiler, etraflarındaki kişilerle olumsuz iletişim kurarlar, hatta öfkelerinden dolayı çevrelerindeki insanlara saldırabilirler. Öfkeli kişiler, küfretme, bağırma, çağırma gibi tepkileri çevrelerine verirler. Öfkeli kişiler, her şeyden şikayetçi olurlar ve eleştirel tavır takınırlar. Düşmanlık duyguları beslerler ve başkalarını çekiştirirler.

Maneviyat /gelecek açısından belirtiler: Öfkeli kişiler, yaşadıkları olumsuz duyguların etkisiyle kötümser bir bakış açısına sahip olabilirler. Geleceklerine umutsuz bir şekilde bakabilirler. Problemleri çözülmez olarak görebilirler ve hatta çaresizlik duyguları yaşayabilirler.

Öfkeye müdahale edilmesi gerektiğini gösteren ipuçları nelerdir bunlara değinelim;

Kişi; sık sık öfkelenip çevresindekilerle tartışıyorsa, aynı yaştaki kişilere göre daha çok öfkeleniyorsa, çevresindekilerin sakinleştirme çabalarına yanıt vermeyip onlara da öfkeleniyorsa, hiç önemli olmayan konularda dahi öfke nöbetine giriyorsa Beş dakikadan çok öfke nöbeti geçiriyorsa, yaşamın her alanında öfkelenecek bir şey buluyor ve belli bir kişi, olay nedeniyle değil; genel olarak kendini öfkeli hissediyorsa, olaylarla baş etme yöntemi olarak öfkeyi kullanmaya başlamışsa işte bu tür durumlar müdahale zamanıdır.

Kişiler öfke karşısında, üç tür tepki verirler. Bunlar, öfkenin inkarı, sakinleştirilmesi ve ifade edilmesidir. Öfkenin ifade edilmesinde doğru ve sağlıklı olan; öfkenin inkar edilmeden sakinleştirilip kişinin kendisine ve başkasına zarar vermeyecek şekilde ifade edilmesidir.

Öfke kontrolü ile ilgili tedavide Bilişsel-davranışçı terapi oldukça işe yarar.

Bilişsel –davranışçı terapilerde; birçok müdahale kendilik-farkındalığını artırmayı içerir; böylece, kişi öfke tetikleyicilerin, deneyimin, ifadesinin ve sonuçlarına karşı daha uyanık olur. Danışanların bu konulardaki farkındalığı arttıkça, baş etme becerileri gelişir ve terapideki işbirlikleri artar.

Bilişsel müdahaleler, öfkeye neden olan düşünce ve görüntüleri, işlevsel olmayan ailesel ve kültürel varsayımları, yanlı değerlendirme, bilgi işleme vb. süreçleri kapsar. Danışanlara öfkeye neden olan bilişleri tanımlamalarında ve onları daha gerçekçi olanlarla değiştirmelerinde yardımcı olunur. Bilişsel yeniden yapılandırma ve problem çözümü müdahaleleri, öfkenin bilişsel elemanlarına odaklanır. Terapist öfkeyi azaltan bir iç diyaloğun ve imgelemin geliştirilmesinde ve kişinin tetikleyici olaylarda sakinliğini koruyup, amaç odaklı hareket etmesinde danışana yardımcı olur. Terapide bu bilişsel baş etme becerileri prova edilir ve daha sonra ödevler aracılığı ile gerçek hayata genellenir. Bilişsel müdahalelerin, öfke problemi yaşayan medikal hastalarda, öfkeli toplum gönüllülerinde, kolej öğrencilerinde ve sürücülerde de etkili olduğu saptanmıştır.

  Davranışsal müdahaleler, öfke uyandırıcı durumlar için, alışılmış davranışsal ifade itemlerine yönelik, olumlu becerileri tanımlamak ve güçlendirmeyi hedef alır (ör; saygılı ve karşıdakinin sözünü kesmeden dinleme becerisi, problemin netleştirilmesi ve çözülmesi, atılgan duygusal ifade, yapıcı bir biçimde olumlu ve olumsuz geri bildirim verilmesi, uygun sınırlar koyma, mola (time-out) almak, çatışma-yönetim becerileri gibi). Bu beceriler, öfke uyandırıcı durumlarda, danışan geniş ve esnek bir davranış repertuarına sahip olana ve önceki durumları yönetebilir hale gelene kadar, seans sırasında ve seanslar arasında, prova edilir. Kişi tetikleyici durumlarda becerilerini geliştirdikçe, öz yeterlilik artarken, duygusal uyarılma ve negatif sonuçlar azalır.

Değerli okuyucularım, öfke anında sakinleşebilmek için;

Sizi sinirlendiren bir durum ya da olay olduğunda tepki vermeden önce, durumla ilgili hızlı bir değerlendirme yapabilir veya ortamdan bir süre uzaklaşıp kendinize bir zaman tanıyabilirsiniz. Böylece istemediğiniz davranışı kontrolsüz biçimde sergilemeden önce değerlendirmek için vaktiniz olur.

Kendinizde bir öfke yönünde duygu değişikliği hissettiğinizde duygunun hemen farkına varmaya ve hemen öncesinde aklınızdan ne geçtiğini tespit etmeye çalışın. Olayları aslında olduğu gibi göremiyor, abartıyor ya da aşırı genelliyor, kişiselleştiriyor olabilirsiniz. Bu çarpıtmaları fark ederek olayları tam da olduğu gibi nötr gözle görmeye ve böyle değerlendirmeye çalışabilir, bu düşüncelere alternatif düşünceler üretmeye çalışabilirsiniz.

Öfkenizi içinize atmadan uygun bir biçimde ifade etmelisiniz; Yani ben dili ile “Kızgınım çünkü, misafirlerin yanında beni küçük düşürdün” şeklinde ifade edebilirsiniz.

Öfkenizle yapıcı şekilde başa çıkabilmeniz duasıyla Allah’a emanet olunuz.

Kıvanç Tığlı Bulut.

İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.

YENİ SİTE GİR,İŞİMİZ.

Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Kurtuluş Yolundaki Engeller Gönderen: webtasarim
[Dün, 09:05:53 ÖS]


Asr Suresi Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:46:42 ÖS]


islam Kardeşliği Cennete Doğru Bir Yoldur Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:06:31 ÖS]


Zor İmtihan Gönderen: webtasarim
[Dün, 08:01:51 ÖS]


Öfkeme Hakim Olamıyorum Gönderen: webtasarim
[Dün, 07:52:19 ÖS]


Çocuğun Zihinsel Duygusal Gelişiminde Babanın Rolü Gönderen: webtasarim
[Dün, 07:37:54 ÖS]


Gençliğin Sosyal Medya İle İmtihanı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:38:32 ÖÖ]


İyiliğe Öncülük Etmek Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:25:28 ÖÖ]


Üç Kişi Vardır Ki Kıldıkları Namaz Okudukları Kur'an Allah'a Arz Olunmaz Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:07:50 ÖÖ]


Kutsal Değerleri Koruma Kanunu 1 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:57:30 ÖÖ]


Yüzünü Görmesen Bile Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:47:28 ÖÖ]


Din Kardeşin Hakkında Onun Hoşlanmadığı Şeyi Söyleme Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:38:49 ÖÖ]


Mustafa Özcan Güneşdoğdu - Karma İlahiler 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Temmuz 03, 2025, 07:16:35 ÖS]


Türk Gururu Karma - 320 kbps - NETTE İLK FANİDUNYA NETTE Gönderen: fanidunya NET
[Temmuz 03, 2025, 12:44:45 ÖS]


Osman Gündüz - Yürüyelim Kudüse Doğru 320 kbps - NETTE İLK - ÖZEL SERİ Gönderen: fanidunya NET
[Temmuz 03, 2025, 12:33:28 ÖS]


İnsan Yetiştirmek Gönderen: türkiyem
[Temmuz 03, 2025, 12:19:44 ÖS]


Ahiret Yolunun En Hayırlı Yoldaşı Gönderen: türkiyem
[Temmuz 03, 2025, 12:13:35 ÖS]


Son Nefeste İman İçin Gönderen: türkiyem
[Temmuz 03, 2025, 12:09:12 ÖS]


Gönül Huzuru ile İbadet Etmek Gönderen: türkiyem
[Temmuz 03, 2025, 12:06:11 ÖS]


Nefse Karşı Büyük Cihad Gönderen: türkiyem
[Temmuz 03, 2025, 12:01:18 ÖS]