* FANİ DUNYA FORUM HABERLER

Gönderen Konu: Güzel Ahlak ve Güzel Muamele  (Okunma sayısı 1415 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı türkiyem

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 2299
Güzel Ahlak ve Güzel Muamele
« : Kasım 05, 2024, 08:37:38 ÖS »


Güzel Ahlak ve Güzel Muamele

Ebu Hureyre radıyallahu anh'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "Mü'minlerin iman bakımından en kamil olanı, güzel ahlak sahibi olandır." (Tirmizi, Raza:11; Ebu Davud, Sünnet:14)  Başka bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:  "Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim."  mam Malik,Hüsnü’l-Huluk: 8    Hz. Aişe radıyallahu anha'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Mü'min güzel ahlakı ile, geceleri nafile ibadet için kalkan, gündüzleri  nafile oruç tutanların derecesine ulaşır." (Ebu Davud:4798)

   Bakın; güzel ahlak ne kadar kıymetlidir. Kendimizi az bir gayretle güzel ahlak sahibi yaptığımızda Allah-u Zülcelal bizlere kat kat mükafatlar veriyor ve insanı cehennem ateşinden muhafaza ediyor.
   
          GÜZEL DAVRANIŞ

      Hz. Aişe radıyallahu anha şöyle rivayet etmiştir: "Birgün Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve  sellem'in bir adam huzuruna girmek için izin istedi. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem: “İzin verin.” dedi ve: “O ne kötü davranışlı bir adamdır.” buyurdu. Adam içeri girince Rasulullah ona iyi davrandı.

    Adam Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in huzurundan çıktıktan sonra; Resulullah’a önceki sözünü hatırlattım. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ya Aişe kıyamet gününde yeri en kötü olan kişi; insanların o kişinin şerri yüzünden onu terkettikleri kişidir." (Buhari,Edeb:38; Müslim,Bir:73; Ebu Davud:4791; Tirmizi:1996; İmam Malik, Hüsnü’l-Huluk:4)

    İbn Ömer radıyallahu anh'dan rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "İnsanlarla güzel geçinen ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanan mü'min, insanlarla muaşere etmeyen ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanmayan mü'minden daha üstündür." (Tirmizi:2527; İbn Mace: 4032; Buhari, Edebü’l-Müfred: I/401, hd.388)

    Buradanda anlaşılıyor ki; kişi mü'minlerin arasında olursa ve onlardan gelen eziyet ve sıkıntılara katlanırsa; bu Allah'ın yanında çok üstündür ve o mü'minin göstermiş olduğu güzel ahlakdan dolayı Allah-u Zülcelal o mü'mine cehennem ateşinden muhafaza eder.
 
Seyda Muhammed Konyevi.

İNTERNET RADYOMUZ. 24 SAAT YAYINDADIR.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Sedat Anar Sufi Estrümental - 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:34:50 ÖS]


Enver Mete Aslan - Tel Boyunca (Enstrümantal) - 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 10:23:29 ÖS]


Süleyman Yardım - Sırr-ı Nay Estrümental Sufi Music) 2013 320 kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:16:22 ÖS]


Ethem Adnan Ergil - Ney İle Peşrevler Estrümental - 320 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:08:24 ÖS]


Abdulkerim Tiryaki - Dini Öyküler 1 2019 192 Kbps - NETTE İLK Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:53:01 ÖS]


Kimden Dolayı Kardeşsiniz Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:42:28 ÖS]


Din’le Dünyayı Talep Edenler Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:38:44 ÖS]


İstiğfarın Fazileti Hakkında Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:33:54 ÖS]


Ana Baba Hakkı Gönderen: KOYLU
[Dün, 06:25:25 ÖS]


Ölümle Dost Olmak Gönderen: KOYLU
[Dün, 05:50:14 ÖS]


Bir Kova Yalnızlık Gönderen: KOYLU
[Dün, 05:40:51 ÖS]


Gül Bahçesi Kazanmak İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:27:24 ÖÖ]


İnsan Olmanın Ayrıcalığı Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:21:50 ÖÖ]


Gündem Belirleyen Ümmet Olalım Gündeme Uyan Değil Gündem Belirleyen Ümmet Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:06:07 ÖÖ]


Cahiliye Toplumu ve İslâm 8 Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:57:21 ÖÖ]


Aile İçindeki Birlik ve Beraberlik Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:45:53 ÖÖ]


Ömrümüzün Hayırlı ve Bereketli Geçmesi İçin Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 08:37:10 ÖÖ]


Önderlerin Sorumluluğu Gönderen: melek
[Haziran 21, 2025, 06:23:14 ÖS]


İslam Farkını Korumak Gönderen: melek
[Haziran 21, 2025, 06:13:45 ÖS]


Zaten Hayat Da Uzun Bir Duadır Gönderen: melek
[Haziran 21, 2025, 06:00:40 ÖS]