Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Akıllı Dört Maymun 2
FANİ DÜNYA FM
🎵 RADYO DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN.
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Akıllı Dört Maymun 2 (Okunma sayısı 51 defa)
0 Üye ve 19 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 9362
Akıllı Dört Maymun 2
«
:
Bugün
, 08:03:55 ÖÖ »
Akıllı Dört Maymun 2
4. Maymun, ‘Gördüm-Duydum-Biliyorum…ama Bizden!’
*4. Maymunun kapalı bir yanı yoktur. Gözü iyi görür, kulakları çok iyi işitir, dili çok güzel ‘laf’ yapar, yalakalıkta üzerine yoktur, topluluk reisini bile ‘kafaya alır’. Aklı da zehir gibidir, cin gibidir.
Kurnazlıkta tilkiler eline su dökemez. Her hale ve şarta çok iyi uyum sağlar. Tezatlar içinde yaşamakta da ustadır, bukalemun yanında çırak dahi olamaz.
Her şeyin farkındadır, sadece seçicidir ve işine yarayan, lehinde olan şeyleri ıskalamaz. Ama işine gelmeyeni, aleyhinde olanı görmezden, duymazdan ve anlamamazlıktan gelir. Hatta çarpıtır, tersyüz eder. Fanatik bir tarafgirdir. Kendisi, tarafı olduğu birey/ topluluk, vs, olumsuz, kabul edilemez bir iş yaparsa, ona katiyyen toz kondurmaz, düzeltmeye çalışmaz ve hep altında bir hikmet arar / aratır, bir gerekçe bulur. ’Sor bakalım niye’ der. Yapılan işin yanlışlığını, kötülüğünü, uydurduğu gerekçe ile meşrulaştırmaya çalışır. Birisi olumsuzlukları söyleyecek olsa hemen müdahale ederek, ‘sakın bahsetme, yayma! O/onlar bizden’ der. Ama sevmediği, muhalif olduğu kişi/kurumdan biri/birileri aynı kötü fiilleri işlediği zaman hiç affetmez, müsamahası yoktur ve onu abartarak hertarafa yayar.
*Bir kuruma, memur-işçi mi alınacak; onun için, liyâkat-ehliyet önemli değildir, sadece ‘bizden mi, değil mi? anlayışı önemlidir. ‘Bizden ise ehliyet önemli değildir, bizden olması kâfidir ve uygundur’.
’Bizden değilse, ehliyetli de olsa, uygun değildir’. Bir kuruma mı girilecek; Hemen torpil bulunmaya çalışılır ve iltimas yapılması istenir. Ve oradaki muhatab, ‘efendim, mevzuat var’ dediğinde, ‘geç bunları geç! seni buraya niye getirdik’ diye çıkışır.
4. Maymunun Felsefesi de şudur;
*‘Ben, hedonizm’den yanayım, günümü gün etmeye bakarım. Şu kısa ömürde zevk almaya bakarım.
Hedefim haz almaktır, haz almak, sevmek kötü müdür? Asıl kötülük bunları men etmektir. Nefsimi tatmin için her yol mubah olmalı değil mi?. Öyle akletmek, düşünmek, meselelere çare aramak, vs bunlar ‘akla ziyan’ şeylerdir. Aklımı bunlara yorup da şu kısa ömürde niye rahatımı bozayım. İmkanım oldukça, fırsat bulunca, aklımı, hevâmı tatmin yolunda kullanırım. Yaşamda Epikürist (epikuros) felsefeyi tercih ederim.
*Öyle fakir, yoksul varmış, işsiz-güçsüz varmış, hukuksuzluk varmış, bunları ben niye düşüneyim, yetkili ve de etkili büyüklerimiz var değil mi? Onlar düşünsünler. Bu gibi şeyler beni niye ilgilendirsin ki?
Böyle şeyleri benim kafam almaz. Hem ben haddimi bilirim, ben kimim ki, büyüklerime akıl vereceğim?
Ben günümü gün etmeye, zevkime bakarım. Hem büyüklerimiz ‘Arı kovanına çomak sokma, fincancı katırlarını ürkütme!, sonra başına türlü belalar açarsın’ dememişler midir?’
*'Öyle ilke imiş, hak-hukukmuş, adaletmiş… Geç bunları geeeççç…
‘Dünya’da her şey iktidardan, kuvvetliden yana değil mi?, Hep kuvvetli olanlar haklı olmuyorlar mı?’ Vefâ da neymiş? Gelen ağam, giden paşam. Kral öldü, yaşasın yeni kral…’ desen bir şey mi kaybedersin?
‘Ben oportunistim, menfaatime bakarım’.
*’Çıkarım neyi gerektiriyorsa onu yaparım. Çıkarcı akıldan yanayım. Her zaman bir yolunu bulur iktidardan, güçlüden yana olurum. 'Devletlüm çok yaşa demek kötü mü? Zülf-ü yâre dokunmak da niye?’ İtaâtkârımdır. Yapılanlar, söylenenler aklıma yatmasa da hiç itiraz etmem, ’yerindedir, isabetlidir, bir hikmeti vardır’ derim.
İtiraz edenin sevilmediğini de bilirim. Sorgulamadan, doğru –yanlış olduğuna bakmadan, sadece bana söylenenleri yaparım. Böylece her zaman kafam dinç kalır, rahatım da yerinde olur. Aklımı seveyim’.
*’Bu hayatı seviyorum, sevmek suçmudur? Ayrıca damak tadım da iyidir. Ballı- kaymağı da severim. Ne yapayım konforlu yaşamayı seviyorum…. ’
*4. maymun daha bunlara benzer çok şeyler söyledi… Kendi zaviyesinden haklı da olabilir. Çünkü felsefesine her devirde çok müşteri çıkmış, halen de çıkıyor ve geçerli de olmuştur, oluyor da. Ama akla bir soru takılıyor. O da şudur:
BU SÜRDÜRÜLEBİLİR MİDİR VE HAKİKAT, BU FELSEFEYE NE DİYOR?
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Akıllı Dört Maymun 2