Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Cahiliye Toplumu ve İslâm 13
FANİ DÜNYA FM
🎵 RADYO DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN.
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Cahiliye Toplumu ve İslâm 13 (Okunma sayısı 34 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 9057
Cahiliye Toplumu ve İslâm 13
«
:
Dün
, 06:37:43 ÖS »
Cahiliye Toplumu ve İslâm 13
TOPLUMLARIN SAADETİ İSLÂM’A BAĞLIDIR
…İslâm, kadını yüceltmiştir
Kamuda kadın
* Hz. Peygamber zamanında kadınların kamuda (devlet işlerinde) çalıştıkları da görülmüştür.
Bunlardan Şifa bint el-Adeviyye Medine pazarında zabıtalık yaparak, fiyat ve kalite kontrolü yapmıştır.
Yine Semra bint Nuheyk el-Esediyye’nin yanında kamçı taşıyarak (polis –jandarma gibi) ve çarşıları dolaşarak bir inzibat görevi yaptığı, nizam ve intizamı sağladığı bildirilmiştir(1).
Hz. Peygamber’den(sav) sonraki devirlerde kadın
* Hz. Peygamber’den sonraki devirlerde de Müslüman kadınlar ilmî çalışmalarına devam etmişlerdir. X. YY. ikinci yarısında Endülüs Emevilerinde özellikle 2. Hakem döneminde ilmî çalışmalara hız verilmiştir. Bu devirde yetişen kadın alimlerinden Lübna, matematik, dil ve edebiyat alanında önemli ilmî çalışmalar yapmıştır. Lübna, ilmî çalışmaların merkezi durumundaki Medinet’z Zehra kütüphanesinin tesis edilmesinde de önemli rol oynamıştır. 944-1091 yıllarında yaşamış Wallada bint el Mustakfi, Sevillalı Hassania, Safiye ve El Fasuli’nin kızı Meryem de devrin önemli şair ve hiciv sanatçılarındandır. Yine X. YY’da yetişen Zeynep el Şahda önemli kaligrafi uzmanlarından biridir. X. YY’da Bağdat’ta yaşamış olan Sutayta el Mahamali cebir, aritmetik, fıkıh, hadis, edebiyat sahalarında şöhret sahibi olmuş kadın alimdir. İbn Kesir ve Hatib el Bağdadî, Sutayta’dan övgüyle bahsetmişlerdir. Yine Meryem el İcliyye, gök cisimlerinin konumlarının belirlenmesi, kıblenin tesbit edilmesi, namaz vakitlerinin belirlenmesi gibi konularda önemli çalışmalar yapmış ve çeşitli usturlapları (gök cisimlerinin hareketlerinin incelenmesine yarayan, biri sabit, diğeri hareketli iki parçadan oluşan bir Astronomi cihazı) icat etmiş bir Astronom ve mühendistir. Fatıma el Mecritiye, matematik ve astronomi konusunda uzman olan bir başka kadın alimdir. Yemenli Fatıma bin Saad el Hay, Şam’dan, Valensiya’ya, oradan Çin’e kadar dolaşarak hadis derleyen bir seyyah hadis alimidir. Matbaanın henüz icat edilmediği dönemlerde, kitaplar elle istinsah ediliyordu (elle yazılarak çoğaltılıyordu.). İstinsah işinde de kadınlar önemli işler başarmışlardır. Sadece Endülüs’te istinsah işinde 170 müstensih hanımın çalıştığı bildirilmiştir. Abbasi halifesi Harun Reşid’in (VIII. YY) eşi Zübeyde bint ebu Cafer şair ve edebiyatçıdır. Aynı zamanda Mekke’ye su kuyuları projesini yapan bir mühendistir. IX. YY’da Fatıma el- Fihri, eşi ve babasından kalan mirasla Fes şehrinde (Fas) dünyanın ilk üniversitelerinden olan Karaviyyin üniversitesini yaptırmıştır. Orta çağda Muradiler hanedanından Ebu el Abbas’ın torunu Tunuslu Türk asıllı Azize Osman (1606-1669) Tunus’un el Azzefine mahallesinde Aziziye şifahanesini yaptırmış ve fakirleri ücretsiz tedavi ettirmiştir. Bu gün Tunus’ta hâlâ hizmet veren hastanede müzikle akıl hastalıklarının tedavisine devam edilmektedir. Ve her gün iki saat ud, rebap ve saz heyeti tarafından hastalara fasıl yapılmaktadır. Orta çağda Müslüman kadın hekimler olduğu gibi kadın cerrahlar da yetişmiştir. XV. YY’ın ünlü Türk hekimi Sabuncoğlu Şerafettin, ünlü eseri ‘Cerrahiyyetu’l Haniyye’de pek çok Müslüman cerrah kadınlara yer vermiştir. Yine Muhammed Ekrem Nedvî, 8.000 e yakın Müslüman kadın alimi keşfedip ‘el Muhaddithat’ isimli 53 ciltlik eserinde bunlarla ilgili bir biyoğrafi sözlüğü yazmıştır.
Orta çağ İslâm dünyasında, kadınların erkeklerle eşit olarak tahsil aldıklarını ve alim unvanı alarak erkeklerle birlikte eğitim kurumlarında ders verebildiklerini ibn Asakir rivayet etmiştir(2).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaynakça
(1): Ahmet Acarlıoğlu, Hz. Peygamber döneminde kadının çalışma hayatındaki yeri. S. Demirel Üniversitesi İlahiyat Fak. Dergisi 2019/1, sayı; 4
(2): Nermin Taylan Erkutlu, İslâm tarihinin yüz akı Müslüman Bilim Kadınları. Diyanet aylık dergisi. Aralık 2022 sayı-384
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.
YENİ SİTE GİR,İŞİMİZ.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Cahiliye Toplumu ve İslâm 13