Kayıt Ol
Giriş Yap
Menu
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Cahiliye Toplumu ve İslâm 14
FANİ DÜNYA FM
🎵 RADYO DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN.
FANİ DUNYA FORUM HABERLER
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Cahiliye Toplumu ve İslâm 14 (Okunma sayısı 54 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fanidunya NET
Administrator
İleti: 9082
Cahiliye Toplumu ve İslâm 14
«
:
Temmuz 02, 2025, 06:52:18 ÖÖ »
Cahiliye Toplumu ve İslâm 14
TOPLUMLARIN SAADETİ İSLÂM’A BAĞLIDIR
…İslâm, kadını yüceltmiştir
İslâm’da kadının eş seçme hürriyeti vardır
* İslâm’da kadının eşini seçme hürriyeti vardır. Kızların evlenmesinde ebeveyni sadece tavsilerde bulunabilir. Kızını istemediği birisiyle evlenmeye zorlayamaz. Nihayi söz evlenecek kızındır. Bunun dışındaki uygulamalar gelenek kaynaklıdır. Nikâhta kadınların ifadeleri muteberdir. Hür ve akıl baliğ olan kadın, kendisini başkasına nikâhlayabilir. Hür ve akıl baliğ olan kadınların kendilerini evlendirmek için bir vekil tayin etmeleri de caizdir. Bir veli, bulûğ çağına giren kızını evlenmeye zorlayamaz. Kadınların haklarının korunması hususunda sevgili Peygamber’imiz önemle durmuştur. Bununla ilgili olarak pek çok tavsiyelerde bulunmuştur. ‘Sakın ha, kadınlara da iyi muamele yapın. Bilin ki, sizin kadınlarınız üzerinde bazı haklarınız var. Kadınlarınızın da sizler üzerinde bazı hakları vardır.
Sizin kadınlarınız üzerindeki haklarınız; istemediğiniz kimselere yatağınızı çiğnetmemeleri ve evlerinize hoşlanmadıklarınızın girmesine izin vermemeleridir.
Onların sizdeki hakları ise; yiyecek ve giyeceklerinde iyi davranmanızdır’ (Tirmizî, Tefsir 9, 3087, IV, 274). Hz. Câbir (ra) anlatıyor: “Resulullah (sav) buyurdular ki: ‘Bir mü’min erkek, bir mü’min kadına buğzetmesin. Çünkü onun bir huyunu beğenmezse başka bir huyunu beğenir.’ “ Müslim, Radâ 61, II, 1091. Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Resûlullah (sav) buyurdular ki: “Mü’minler arasında imanca en kâmil olanı, ahlâkça en güzel olanıdır. En hayırlınız da ailesine hayırlı olandır.” Tirmizî, Radâ 11, III, 466; Ebu Dâvud, Sünnet 16, V, 60. Yine Ebu Hureyre (r. a)’den gelen bir rivayette; “Resûlullah(sav) buyurdular ki, “Allahım! Ben şu iki zayıfın hakkının çiğnenmesinden cidden sakındırırım. Yetim ve kadın.” İbn Mace, Edep, 6, II, 1213; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/439. Allah Resûlü’nün bu ifadelerinden de anlaşılacağı üzere İslâm, kadına değer verip, onu yüceltmiştir. İslâm’a muhalif olanların itirazları ya cehaletten, ya da buğzlarından ileri gelmektedir.
ÇOK KADINLA EVLİLİK MESELESİ (Teaddüd-i zevcât)
* Çok kadınla evlilik meselesi hep istismar edilen bir mesele olmuştur. Bu mesele hem bazı Müslümanlarca, hem de İslâm’ı bilmeyenlerce veya bildiği halde İslâm’ı kötülemek maksadıyla ifsâd ediciler tarafından bilerek sebep olunan bir konu olmuştur. Çok eşlilik; Erkeğin veya kadının birden fazla eş ile evli olması demektir. Erkeğin birden fazla kadınla evli olmasına ‘Poligami’, kadının birden fazla erkek ile evli olmasına da ‘Poliandri’ denilir. Poliandri yaygın uygulanan bir durum değildir. Poligami ise yeni olmayıp, eskiden beri toplumlarda uygulanan bir durumdur.
Eski kavimlerde poligami
* İslâm’daki Teaddüd-i zevcât (çok eşlilik), İslâm’ın getirdiği bir durum olmayıp, İslâm öncesi devirlerden beri gelen bir gelenektir. İslâm’a muhalif olanların ‘kadınları rencide eden bu ilkeyi ilk defa Muhammed koymuştur’ sözleri boş bir söz olmaktan da öte hem İslâm’a ve hem de Hz. Peygamber’e bir bühtandır.
Çünkü çok eşlilik İslâm öncesi yaşamış/ yaşayan kavimlerde, şeriatlarda da uygulanıyordu. Yahudi şeriatında birden fazla kadınla evlilik vardı. Hz. Davud, Hz. Süleyman, Hz. Yakup ve Hz. Musa (a.s.’lar) birden fazla evliliğe karşı çıkmamışlardır.
Hristiyanlıkta da çok eşliliği yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde hiçbir konsül birden fazla evliliğe karşı çıkmamıştır. Martin Luther iki kadınla evliliği kabul etmiştir.
Anababtistler, Mormonlar gibi bazı Hristiyan mezhepleri de birden fazla kadınla evliliği kabul etmişlerdir. Hristiyanlıktaki birden fazla kadınla evlenme yasağı sonradan konmuştur. Çin’de hanımı kısır olan bir kimse ikinci bir hanımla evlenebilirdi. Hatta Çin’deki ‘Konfüçyusçu Li’ hukukunda bir erkek 120 kadınla evlenebilirdi. Eski kavimlerden Babilliler, Persler, Brehmanlar ve Asurlularda da çok eşlilik vardı. Eski Mısır’da Firavunlar çok kadınla evlenmişlerdi. Eski İran’da da bugünkü Muta nikâhına benzer bir gelenek mevcuttu. Birden fazla kadınla evlenmek isteyen erkek kadınlara belli bir ücret öderdi. Eski Yunanlılar ve Hintlilerde de çok eşle evlilik yaygındı.
* İslâm’dan önceki cahiliye toplumunda sınırsız bir şekilde (istenildiği kadar) çok eşle evlenme vardı. Hatta birden fazla eşle evli olanlar Müslüman olduktan sonra Hz. Peygamber’e gelerek hanımlarını ne yapmaları gerektiğini sorarlardı. Görüldüğü gibi birden fazla eşle evlenmeyi İslâm getirmiş değildir.
İSLÂM’DA DÖRT KADINLA EVLENME BİR EMİR DEĞİLDİR
* İslâm, sayısız eşle evlenmeyi tadil etmiştir (yeniden düzenlemiştir.) İslâm’da dört kadınla evlenme farz-vacip değildir, bazı özel durumlar için bir ruhsattır (izindir). İslâm’da asıl olan tek eşliliktir. Ama İslâm, insanların karşılaştıkları/ karşılaşacakları birden fazla eşle evlenmeyi gerektiren özel durumları da ıskalamayıp, onlara da çözüm getirmiştir. İslâm’ın özel durumlar için getirdiği çözümde de sayısız eşlilik değil, illa ki, dört olacak hiç değil, en fazla birden, dörde kadar bir sınırlama yapılmıştır. Onun da belli şartları vardır (1, 2). İslâm, çok eşliliği birden dörde çıkarmamış, daha önceki sayısız çok eşliliği en fazla dörde indirmiştir.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kaynakça
(1): “…Size helâl olup hoşunuza giden kadınlardan birini, hatta bunlardan iki, üç veya dördünü birden nikâhlayabilirsiniz. Şâyet bunlar arasında da adâleti sağlayamayacağınızdan endişe ederseniz, o zaman sadece bir kadınla evlenin…”(Nisa-3).
(2): “Ne kadar isteseniz de eşleriniz arasında adâleti sağlamaya güç yetiremezsiniz. Hiç olmasa birine büsbütün meyledip, diğerini ne kocalı ne de kocasız bir halde askıda bırakmayın. Eğer yanlış davranışlarınızı düzeltir ve birbirinize haksızlık etmekten sakınırsanız, şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır ve engin merhamet sahibidir.” (Nisa-129)
(3): Emir Ali el-Hindi, Merkezu’l-Mere’ti fi’l-İslam. s. 36. 1912-Mısır
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.
YENİ SİTE GİR,İŞİMİZ.
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT
KÖŞE YAZARLARI - KARMA
Yusuf Özertürk Prof Dr
Cahiliye Toplumu ve İslâm 14