www.FaniDunya.Net |HUZURUN, DOSTLUGUN, KARDEŞLİGİN EN GENİŞ PAYLAŞIMIN TARAFSIZ, KALİTELİ, DEVAMLI HİZMETİN ADRESİ
FANİDUNYA NET TARİH, KÜLTÜR, SANAT, EDEBİYAT => KÖŞE YAZARLARI - KARMA => Yusuf Özertürk Prof Dr => Konuyu başlatan: fanidunya NET - Temmuz 03, 2025, 07:02:04 ÖÖ
-
(http://www.fanidunya.net/resimler/besmele.png)
Cahiliye Toplumu ve İslâm 15
TOPLUMLARIN SAADETİ İSLÂM’A BAĞLIDIR
ÇOK KADINLA EVLİLİK MESELESİ (Teaddüd-i zevcât)
İSLÂM’DA ÇOK EŞLİLİK BİR RUHSATTIR
* İslâm bir kadınla evlenmeyi esas almıştır. Birden fazla (en fazla dörde kadar) eşle evlenmeye tıbbî, ahlâki ve sosyal zaruretlerden dolayı müsaade edilmiştir. Bu ruhsatta da eşler arasında adaletin gözetilmesi şart koşulmuştur(1). Allah’ın, birden fazla eşle evlenmede adaleti şart koşması, insanların da eşleri arasında adaletli davranmalarının güçlüğü dikkate alındığında, zaruret olmadıkça çok eşliliğin istenmediği aşikârdır. Ayrıca İslâm, kadına nikâhlanırken evleneceği erkeğe başka bir kadınla evlenemeyeceği şartını koyma hakkı vermiştir.
ÇOK EŞLİLİĞİ GEREKTİREN ZARURETLER
* İslâm evrensel bir dindir, bir topluma, belirli bir zamana has değildir. Çeşitli ırklara, sosyal hadiselere, tıbbî durumlara, değişen şartlara göre hasıl olan zaruri ihtiyaçlara da cevap verir. Bu zaruretlerden bazıları şöyle sıralanabilir:
1-Kadın nüfusun erkeklerden fazla olduğu haller
* Savaşlar, hastalıklar, çalışma şartlarının ağırlığı, kız doğumlarının daha fazla olması sebeplerinden dolayı kadın nüfusu erkeklerden fazla olduğunda ne yapılacaktır? Bu gibi durumlarda evlenemeyen kadınların güvencesiz, emniyetsiz ve ağır ekonomik şartlar altında perişan olması mı iyidir, yoksa isteğe bağlı olarak ekonomik durumu müsait olan, güvenli bir erkeğin ikinci eşi olması mı iyidir? Kadın istiyorsa neden olmasın.
2-Kadının kısır veya iyileşmeyen bir hastalığının olması
* Evlilik maksatlarından biri de neslin devamının sağlanmasıdır. Bu da kadının çocuk doğurmasıyla olur. Kadın kısırsa, eşi de çocuk istiyorsa bu durumda ailenin durumu ne olacaktır? Erkeğin eşini boşaması mı iyidir, yoksa hanımının izniyle ikinci bir eş alması mı iyidir? Boşanmış, dul bir kadının cemiyet hayatında karşılaşacağı zorluklar nazara alınınca eşinin ikinci eş almasına rıza göstermesi daha iyi olmaz mı? Kadının iyileşmeyen (kanser, vs) bir hastalığının olması veya kaza geçirip yatalak olması, vb durumlarda kadın eşine karşı vazifesini yapamadığı zaman ne olacaktır? Erkeğin merhametsizlik edip eşini terk etmesi mi iyidir, yoksa iznini alarak ikinci bir eş alıp, her ikisine de bakması mı iyidir?
3-Erkek-kadın cinsel durum farklılığı
* Erkek ve kadının fizyolojik ve hormonal olarak cinsel durumları farklıdır. Kadınların her ay devam eden regl (aybaşı hali) durumlarında, hamilelik ve lohusalık durumlarında erkeğe karşı vazifesini yapamaz. Yine kadınların menopoz durumunda (45-55 yaş) cinsel isteksizliği başlar. Erkeklerin cinsel faaliyeti 65-70 yaşına kadar devam eder. Her erkeğin cinsel gücü de aynı değildir. Bazı erkeklerin sabretmesi güç olabilir. Böyle durmlar erkeğe çok zorluk çıkarıyorsa ne olacaktır? Erkeğin eşini aldatması, zina yapması mı iyidir? Yoksa eşinin iznini alarak ikinci bir eş alması mı iyidir? Kadınlar ihanete uğramayı kaldıramazlar.
4-Engelli kadınların durumu
* Cinsel ilişkiye giremeyecek derecede engelli olan, fakat sevdiği erkekle aile kurmak isteyen engelli kadınlar ne yapacaklardır? Böyle kadınlar evlenmeyip perişan mı olsunlar? Yoksa sevdiği erkeğin himayesine girip, onun ikinci bir eş almasına razı olması mı iyidir?
5-Birden fazla evlilik fıtrata uygundur
* İslâm’ın birden fazla evliliği yasaklamayıp izin vermesi yaratılışa uygundur. Bunun delili cemiyet hayatındaki inkâr edilemeyen gerçeklerdir. Şöyle ki, bugün kendilerini ‘medeni, ilerici, insan haklarına saygılı, demokrat, vs’ olarak tanımlayan toplumlarda (genelde Batı toplumları) zina serbest değil mi?
Nikâhsız yaşama serbest değil mi? Eşlerini aldatanlar az mıdır? Fuhuş vergilendirilmiş bir sektör olarak kabul edilmiyor mu? (genel evler, randevu evleri, seks adaları, çıplaklar kampı, vs yok mudur?) Madem bunlar vardır ve inkâr edilemiyor. O halde riyakârane hem zina yapıp, metres hayatı yaşayıp, çoklu gayrimeşru eşli yaşayıp, hem de İslâm’ın meşru, aleni nikâhlı ikinci eşe müsaade etmesine dil uzatmak ikiyüzlülüğün daniskası değil de ya nedir? Tükürün ikiyüzlü münâfıkların yüzüne! Eğer denirse ki, ‘Bir kadının üzerine başka bir kadın getirildiği zaman eşler arasında çeşitli problemler yaşanmaz mı?’ Elbette çıkar. Problem çıkmaz demek yanlış olur. Lakin daha önce de belirtildiği gibi İslâm tek bir eşden yanadır(1).
Birden fazla evlilik farz değil, zaruret durumlarında başvurulacak bir izindir. İslâm duyguyu ihmal etmez, fakat ailenin fayda ve akıl temeli üzerine kurulmasından yanadır. Hem duygu(aşk), hem de mantık birlikte olursa bu ‘nurun âlâ nur’dur. Ama bunlar birlikte olmazsa akıl ve hikmet tercih edilir.(2-4).
“Ne kadar isteseniz de eşleriniz arasında adâleti sağlamaya güç yetiremezsiniz. Hiç olmasa birine büsbütün meyledip, diğerini ne kocalı ne de kocasız bir halde askıda bırakmayın. Eğer yanlış davranışlarınızı düzeltir ve birbirinize haksızlık etmekten sakınırsanız, şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır ve engin merhamet sahibidir.” (Nisa-129)
(2): M. Özgü Aras, İslam’a göre çok evlilik. Selçuk Ünv. İlahiyat Fak. Der. 24;183-188.
(3): İbrahim Yılmaz, İslam hukukunda çok eşliliği meşru kılan şartlar ve buna ruhsat veren özel durumlar. Nevşehir Hacı Bektaş Ünv. İlahiyat Fak. Bilimname;2019/1, 559-591
Prof. Dr. Yusuf Özertürk.
İNTERNET RADYOMUZ FANİDUNYA FM 24 SAAT YAYINDADIR.
YENİ SİTE GİR,İŞİMİZ.
https://www.fanidunya.com.tr/