Gönderen Konu: Dinlemeyi ve Nükteyi – Konuşmayı - Bilmek  (Okunma sayısı 125 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5904
Dinlemeyi ve Nükteyi – Konuşmayı - Bilmek
« : Ağustos 07, 2023, 07:25:56 ÖÖ »


Dinlemeyi ve Nükteyi – Konuşmayı -  Bilmek

Dinlemek ve gönül alıcı (nükteli) konuşmak kâmil olmanın birer göstergesidir. Dinleyen çok şey kazanır.

Mesnevi’nin ilk beyti Farsça “Önce dinle” diye başlar.

Cenab-ı Allah insana iki kulak bir dil vermiş, yani iki dinle bir konuş. İki kulak aklın ve kalbin dünyaya açılan muhabere (iletişim) aracıdır, bu aracı yerince kullanmak büyük bir nimet ve fırsattır.

Nükteli konuşmayla ilgili de Sadi Şirazi hazretlerinin Bostan ve Gülistan kitaplarında hoş kıtalar var. Bir örnek şöyle:

“İki komşu genç birbirilerine âşık olur. Ne var ki görüşüp konuşma imkânları pek olmaz. Delikanlının anne babası bir akşam şehrin uzak bir mahallesine gezmeye gider.

Delikanlı evde yalınız kalır. Ders rahlesini önüne koyup mumu yakıp ders çalışmaya başlar. Kızın ailesi de o akşam gezmeye giderler, kız da evde yalınız kalır. Kız dayanamayıp sevgilinin yanına gitmeye karar verir. Kız ansızın delikanlının odasına girince delikanlı sevinçle birlikte telaşlanır. Hızlıca ayağa kalkar. Bu arada eteğinin rüzgârıyla mum söner.

Kız: “O kadar çirkin miyim de yüzümü görmemek için ışığı söndürdün?”

Delikanlı: “Sen odaya güneş gibi doğdun, güneşin olduğu yerde ışığın ne hükmü kalır” der...

Churchill, avam kamarasında konuşma yaparken kahve içer, ona muhalif bir kadın vekil ise “Ben karınız olsaydım o içtiğiniz kahveye zehir katardım” der.

Churchill de: “Siz karım olsaydınız o kahveyi seve seve içerdim” cevabını verir.

Fatih Sultan Mehmet hazretlerine bir dilenci yaklaşır sadaka ister o da dilenciye bir altın verir. Dilenci “aman hünkârım insan kardeşine hiç, bir altın verir mi?” der.

Fatih Sultan Mehmet “Nereden kardeş oluyoruz?” der.

Dilenci: “Hünkârım ikimiz de Hazreti Âdem ve Havva soyundan değil miyiz?” deyince Sultan “Çabuk git, diğer kardeşlerin duyarsa sana zırnık düşmez” cevabını verir.

Konuşmada nefret dilini değil sevgi dilini kullanmak insanların kalbini hoş yüzünü güleç eder. Kem söz insanın kalbini kırar kişiyi rencide eder. Yunus Emre bu dizelerle gönül kırmamayı mahlûkata sevgiyle bakmayı ne güzel yazmış: “Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz”

Orhan Yavuz Ejder.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42