Gönderen Konu: ÇOCUKLARIMIZ İÇİN RIZK NASİHATİ  (Okunma sayısı 231 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fanidunya

  • Ziyaretçi
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN RIZK NASİHATİ
« : Aralık 01, 2019, 10:26:40 ÖÖ »
ÇOCUKLARIMIZ İÇİN RIZK NASİHATİ

Rızk kaygısıyla kimsenin önünde eğilip, bükülme evladım! Kimsenin seni rızkınla tehdit etmesine, terbiye etmesine, yola getirmesine, haktan çevirmesine müsaade etme evladım! Çünkü rızkı veren de alan da Allah’tır. Bütün kullarının rızkını veren Allah’ımız buyuruyor ki:

"Yeryüzünde hareket eden hiçbir canlı yoktur ki, onun rızkını vermek Allah'a ait olmasın." (Hud, 6)

Daha fazla rızk elde etmek için sakın ola haram yollara başvurma! Bil ki, ne yaparsan yap, Allah’ın sana takdir ettiğinden bir lokma bile fazla yiyemezsin. Madem rızkı takdir eden Allah’tır, zaten sana ayrılmış bir rızk için yalan söyleme, kimseyi kandırma, rüşvet yeme, torpil yapma, iltimas geçme, kimsenin hakkını gasp etme, kul hakkına girme, yetim hakkına el uzatma, faiz bataklığına düşme! Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki:

“Rızkınız da aynı eceliniz gibi sizi arayıp bulur. Hiç kimse dünyada yiyeceği rızkını tamamlamadan ölmez. O halde Allah'tan korkun! Rızkınızı elde etmek için haram yollara başvurmayın. Çünkü Allah'ın nimetlerine ancak ona itaatle ulaşılır.” (Camiussağir)

Daha fazla rızk elde etmek ya da rızk kazandığın makamını ve koltuğunu korumak için idarecilere yardakçılık ve yalakalık yapma! Onların haram işlerine payanda olma! Zulümlerine destek verme! Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Hırsızların en kötüsü, idareciye nüfuz edip yularını eline geçirerek onu istediği gibi konuşturmak ve bir Müslüman’ın haksız yere malını almaktır.” (Taberani)

Sakın unutma evladım! Mal, makam, mevki ve dünyalık peşinde hangi zalimin zulmüne rıza gösterirsen sonunda o zalim sana da musallat olur. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Kim bir zalime yardım ederse, Allah o zalimi ona da musallat eder.” (Camiussağir)

Rızkımı kaybederim diye hakkı söylemekten, hakkın yanında saf tutmaktan, haksızlıklara karşı çıkmaktan korkma! Hak yolunda kimseye eyvallah etme! Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Hakkı söyleyin! Korkmayın! Hakkı söylemek, rızkınızı sizden uzaklaştırmadığı gibi, ecelinizi de size yaklaştırmaz.” Ve yine buyuruyor ki:

“İnsanoğlu kaçmasına rağmen ölüm nasıl onu arayıp bulursa, rızkı da tıpkı ölüm gibi onu arayıp bulur.” (Ebu Nuaym)

Sakın unutma evladım! Allah’ı gazaplandırma pahasına insanları razı ederek elde ettiğin rızk, imanını zedelemekten başka bir işe yaramaz. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Şunlar iman zafiyetindendir. Allah'ı kızdırmak pahasına insanları razı etmen, Allah'ın verdiği rızktan dolayı insanları övmen, Allah'ın sana vermediği rızktan do¬layı insanları kötülemen. Bir kimse ne kadar şiddetle isterse istesin, Allah'ın nasip etmediğini elde edemez. Hiç kimsenin karşı çıkması da Allah'ın sana verdiğini geri alamaz.” (Ebu Nuaym)

Mal ve makamın cazibesine kapılıp hakkın olmayan şeylere el uzatma! Aç gözlülük yapma! Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Şu mal caziptir, tatlıdır. Kim onu hak ederek alırsa kendisi için mübarek kılınır. Kim de onu aç gözlülükle elde ederse bereketini gör-mez. Bu kişi yiyip de doymayan kişiye benzer. Veren el alan elden üstündür.” (Buhari)

Sürekli helal lokma peşinde ol evladım! Çünkü helal peşinde olmak aynı Allah yolunda cihat gibidir. Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki:

“Kişi küçük çocuklarının rızkını temin için çalışmaya çıkarsa, Al¬lah yolundadır. Yaşlı anne ve babasının bakımı için çıkarsa, Allah yolundadır. Nefsini harama karşı korumak için çıkarsa, Allah yolun¬dadır. Yok eğer gösteriş ve başkalarına karşı öğünmek için çalışma¬ya çıkarsa şeytan yolundadır.” (Taberani)

Unutma! Helal lokma peşinde sıkıntı çekmek aynı zamanda günahlara da kefarettir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Günahlardan öyleleri vardır ki, ne namaz, ne oruç, ne hac ve ne de umre onlara kefaret olur. Bunları ancak geçim yolunda çekilen sı-kıntılar affettirir.” (Ebu Nuaym)

Abdülaziz Kıranşal.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41