Gönderen Konu: Nereye Gidiyorsunuz - Nasıl Ööylesine Savruluyorsunuz  (Okunma sayısı 61 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5783
Nereye Gidiyorsunuz - Nasıl Ööylesine Savruluyorsunuz
« : Temmuz 01, 2022, 11:57:25 ÖÖ »
Fe eyne tezhebûn (Hâl böyle İken) Nereye Gidiyorsunuz? Fe enna tu’fekun. Nasıl Ööylesine Savruluyorsunuz?

Son yaşadıklarımız, aydın geçinenlerin dinsizliklerini, ahlaksızlıklarını, namus, iffet ve hâyâ düşmanlıklarını basın, medya, gazete dedikleri paçavralarında paylaşmaları insanı çileden çıkarıyor. Fuhşun aleniyete dökülme rezilliklerine, müdahaleyi özgürlüklerine müdahale olarak görmeleri insanı insan yapan değerlerden ne kadar uzak olduklarını gösteriyor.

Bizim için hayat olan, hayat tarzı olan, dünya görüşü olan, İslâm hayattan çıkarıldı. Kendi hayat tarzımız ve dünya görüşümüz bizi terk ettikçe, kalan boşluğu, batı hayat tarzı, batı dünya görüşü doldurdu.

İslam; toplumun hayat tarzıdır, sistemidir. Kendisine layık toplumlarda yalnız onun hükmü geçerlidir. Konuşmak, tartışmak, felsefe haline getirmek, hayatın dışına çekmek, vb. hastalığı devam ettirir. Biz sadece Türkiye’deki Müslümanları değil, dünyanın en ücra köşesindeki Müslümanları da düşünmek zorundayız.

Çevrenize bakınız; her bir azası diğerinden haberdar ve duyarlı bir millet miyiz, yoksa kalabalıklar halinde ama yalnız yaşayan insanların oluşturduğu bir toplum muyuz? Yaşanılan ahlak facialarına, sosyal medyanın tahribatına, internet ağıyla kuşatılmışlığımıza bakarsanız; bu ülkenin insanının sistemli olarak sekülerleştirildiğini, bu ülkenin medeniyet ruhunun, iddialarının, ideallerinin, dinamiklerinin dinamitlendiğini görürsünüz. Bu size, bir uçurumun kenarında olduğunuz korkusunu, bir yıkılışın hezimet duygusunu vermiyor mu? Ahlâkî buhranların baskısı vicdanınıza dokunmuyor mu? Toplumun sosyal bağlarının çözülüşünü görürken bir eziklik hissetmiyor musunuz? Kişisel çıkarları toplum menfaatine tercih etmek vicdanınızda yara açmıyor mu? Dinî, millî ve insanî ideallerin çözülüşünü görüp hayıflanmıyor musunuz? Hudutsuz kazanç ve zevk hırsından rahatsız olmuyor musunuz? Lüks, konfor ve dünyevileşmenin hayat tarzı haline getirildiğini, kimlik-kişilik-şahsiyet kaybımızın farkında mıyız? Hassasiyetlerimizi mi kaybettik?

Dijital işgalden kurtulup ellerimizi şakaklarınıza, dirseklerimizi dizlerimize dayayıp şöyle soralım kendinize: ‘Ben nasıl bir insanım? Kimim, gayem ne, dünyaya niçin gönderildim, özgür müyüm esir miyim? Yaşadığım hayatın ölçüsü, dengesi var mı? Sekülerizme, paganizme, nihilizme, Kemalizm’e, sahte kutsallara nasıl alıştırıldım? Kendi aidiyetimle değerlerimle ne zaman, nasıl, nerede buluşacağım?’

Bu hissiyat içinde Kitabımız, dayanağımız, hayat tarzımızda uyacağımız ilkelerin/prensiplerin/emir ve yasakların kaynağı Kur’an-ı Kerim’e başvururken iki ayet dikkatimi çekti. Meallere baktığımda iki ikaz ayetiyle hemhal oldum. Hep beraber düşünelim, kendimize çekidüzen verelim. “Üsve-i Hasene” olalım. Sünneti çağa taşıyalım.

Fe eyne tezhebûn (Hâl böyle iken) nereye gidiyorsunuz? (81 Tekvir 26)

Öyleyse nereye gidiyorsunuz?

“Öyleyse nereye gidiyorsunuz?” sorusu, “Bu Kur’an’dan, onun gereklerini yerine getirmekten uzaklaşıp da nereye gidiyorsunuz?” veya “Size burada açıklanandan daha doğru bir yol var mıdır ki Kur’an’ın yolunu bırakıp da o yoldan gidesiniz” gibi farklı şekillerde açıklanmıştır. Âyetin, artık inkâr edemeyecekleri gerçeklerle karşı karşıya bulunan ve her yönden delillerle kuşatılmış olan müşriklerin, inkârlarına hiçbir mâkul gerekçe gösteremeyeceklerini ifade ettiği de belirtilmiştir.

Fe enna tu’fekun. Nasıl böylesine savruluyorsunuz? (35 Fâtır 3)

Ey insanlar! Allah’ın size bağışladığı nimetleri hatırlayın! Size göklerden ve yerden azık sağlayan Allah’tan başka bir yaratıcı var mı? (Hayır!) O’ndan başka ilah yoktur: ama nasıl olur da zihinleriniz bu (apaçık hakikatten) sapar!

Siz ey insanlar! Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın! Allah’tan başka sizi gökten ve yerden sürekli doyuracak bir yaratıcı mı var? O’ndan başka ilah yoktur: şu halde, nasıl böylesine savruluyorsunuz? O halde nasıl aldanıyorsunuz? Böyle iken nasıl oluyor da (imandan inkâra) çevriliyorsunuz? Nasıl da saptırılıyorsunuz? Neye güvenerek yanlışa sürükleniyorsunuz?

Ey insanlar! Allah’ın, üzerinizdeki (bunca) ni’metini (kalbinizle) hatırlayın, (dilinizle) anın. Sizi gökten ve yerden rızıklandıracak Allah’tan gayri bir yaratan var mı? Nasıl oluyor da (gerçeklerden) döndürülüyorsunuz!

 


* BENZER KONULAR

Zaralı Alışkanlıklardan Korunmak Gönderen: anadolu
[Bugün, 07:19:12 ÖÖ]


Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı Gönderen: anadolu
[Bugün, 07:13:25 ÖÖ]


İslam Ahlakı Gönderen: anadolu
[Bugün, 07:08:04 ÖÖ]


Mutaki Olmak Gönderen: anadolu
[Bugün, 07:03:31 ÖÖ]


İbadetin Özü Dua Gönderen: anadolu
[Bugün, 06:57:45 ÖÖ]


Haya – Ahlak – İmandır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:34:05 ÖÖ]


İkiyüzlülük- Münafıklık – Manevi Bir Hastalıktır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:28:39 ÖÖ]


İslamda Birlik ve Beraberliğin Önemi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:21:39 ÖÖ]


İnsanlara İyi Muâmele Etmek Aklın Yarısıdır Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:12:43 ÖÖ]


Akıllı Kime Denir Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 06:04:51 ÖÖ]


2014 - Ahmet Yağmur - Medine'ye Hasret Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:03:52 ÖS]


Asıl Derdimiz Dertsiz İnsanlar Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:27:42 ÖÖ]


Hayatını Düzene Koymak İsteyen Müslüman Gençlere Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:17:49 ÖÖ]


Bizi Aldatan Bizden Değildir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:53:08 ÖÖ]


BenimKkim Olduğumu Biliyor musun Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:42:56 ÖÖ]


Çocuklarımıza Sahip Çıkmalıyız Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:35:33 ÖÖ]


Zulmün Zararları Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:22:59 ÖÖ]


Kutsal Yolculuğun Heyecanı Başlarken Gönderen: gurbetciyim
[Nisan 27, 2024, 11:22:37 ÖÖ]


Hac Gönderen: gurbetciyim
[Nisan 27, 2024, 11:14:26 ÖÖ]


Yetim ve Kimsesiz Çocuklara Sahip Çıkalım Gönderen: gurbetciyim
[Nisan 27, 2024, 10:49:10 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41