Gönderen Konu: İtaatte Ölçü 1  (Okunma sayısı 178 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5778
İtaatte Ölçü 1
« : Mayıs 25, 2023, 07:54:00 ÖÖ »


İtaatte Ölçü  1

Dünya gezegenindeki zorunlu ve sıkıntılı yolculuğumuzun güvenli ve huzurlu geçmesi için, âlemlerin Rabbi Allah Teala, bize; birisi kitap (Kur’an), diğeri de Peygamber (S.A.V.) olmak üzere iki hidayetçi rehber (Taha/123) ikram ve ihsan buyurmuştur. Bunlara ve Rabbimizle yaptığımız “kulluk” sözleşmemize uyduğumuzda (Araf/172) hem dünyada hem de ahirette güzel, mutlu bir hayat vaat etmiştir. Yeter ki biz; tağutlara (Nahl/36), şeytanlara (Yasin/60-61) kulluktan ve şirkten (Tevbe/31, Lokman/13, Nisa/116) kaçınarak sadece O’na (C.C.) kulluk yapabilelim (Fatiha/5). 

Sözünde durmak, sözleşmelere vefa Rabbimizin emirlerinden. “Doğru söylememek, sözünde durmamak nifaktandır” (S.A.V). Ahit, akit, anlaşma, antlaşma, misak, biat, intisap kelime ve kavramları söz ve sözleşmelerle ilgilidir. Sözleşmeler; hem Rabbimizle ruhlar âleminde yaptığımız “kulluk sözleşmesi”ni hem de kişilerin, toplumların ve devletlerin yaptığı her türden anlaşmaları kapsar genişliktedir. Toplum da düzen de ancak kurallara ve taraflar arasında yapılan “meşru” sözleşmelere uymakla mümkün olabilir.

İtaat; yasaklardan (haramlardan) kaçınmak ve emirleri (farzları) eda etmekle, sünnete uymakla olur. ...“Ancak sana kulluk ederiz...”

“...Bizi, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaplanan ve dalalette olanların yoluna değil...” (Fatiha/5-7).

“Allah’a, Resulü’ne itaat edenler, kendilerine nimet verilen peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salihlerle beraberdirler...” (Nisa/69).

Allah Teala bizi ancak ve sadece kendisine kulluk edelim, başkalarını reddedelim diye dünyaya sınav için gönderdi (Zariyat/56). “Lâ ilahe, rabbe, mabude, taate, illallah...”

Maide/1. ayette yapılan akitlere uymamız emrediliyor. 7. ayette de gerek Rabbimizin üzerimizdeki nimetini (İslâm, iman), gerekse “işittik, itaat ettik” dediğimizde O’na (C.C.) verdiğimiz andımızı hatırlamamızı buyuruyor.

“Maide/7. ayetteki sözden maksat, ruhlar âlemindeki söz (Araf/172) olabileceği gibi; Resulullah’a iman ederken, Akabe ve Hudeybiye’de verilen sözler de olabilir. Bu sözlerin yerine getirilmesi emrediliyor.

Ayrıca kelime-i tevhit/şehadet de Allah’a verilen sözün ikrarıdır, yenilenmesidir. Fatiha’daki “...iyyakenabudu...” da aynı anlamdadır.

Müminlerin, elest bezminde ruhların “kalû bela!” (evet Rabbimizsin) demeleri ile söylediği şehadet kelimesi ve “Ya Rabbi! İşittik, itaat ettik” ifadeleriyle O’nun hâkimiyetine/egemenliğine girmeye söz vermeleri demektir. Allah Teâlâ, bu ahdi hatırlatmaktadır. (Feyzül Furkan).

Araf/172’de Rabbimizle ruhlar âleminde/“kalü bela”da yaptığımız “kulluk sözleşmemiz”, şehadetimiz zikrediliyor.

Fatiha/5. ayette “iyyakenabudu...” beyanıyla ezeldeki ahdimizi hatırlıyor, yeniliyoruz.

Yine kelime-i şehadetle, tahiyyatta, ezanda aynı sözümüzü tekrarlıyoruz... Sözümüzdeyiz, diyoruz.

Fetih/10. ayette: Resulullah’la yapılan biatin, Allah Teala’yla yapılmış olduğu bildiriliyor.

Biat/beyat Allah adına yapılan itaat sözleşmesidir.

Siyasi/hukuki de olsa (yöneticilere), ahlaki/manevi de olsa (mürşitlere) intisap, Allah adına olduğundan marufta (meşru) olmak şartıyla yöneticilere de mürşitlere de itaat edilir. Çünkü onlara itaat gerçekte onların şahsında Allah Teala’ya itaattir. “El ele, el de Hakk’a bağlıdır. Baş başa, baş da şeriata/hukuka bağlıdır.” Aykırılıktaysa tağutluk, dalalet ve rububiyet ihlalleri ortaya çıkar. Bu nedenlerle itaat kayıtlı ve şartlıdır (Kur’an ve sünnetle).

“Resulullah (S.A.V.) maruf üzere beyat almıştır...”

Kendisine itaat/biat; Allah’a itaat/biat olmasına rağmen... (Fetih/10).

El ele, el Hakk’a bağlıdır.” İntisap, mürşide Allah adına biat/itaat sözleşmesidir.

Bahaddin Elçi.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41