Gönderen Konu: Doğal Doğum  (Okunma sayısı 67 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5794
Doğal Doğum
« : Mart 30, 2023, 08:14:50 ÖÖ »


Doğal Doğum

Günümüzde doğum yöntemleri birçok kişisel tercihle yönlendirilebilmektedir. Doğum boyunca yönlendirmelere maruz kalmadan aktif bir katılımcı olmak, elektronik izleme gibi rutin müdahalelere daha az sahip olmak ve isteyen kadınlar için doğal doğum iyi bir seçenektir.

Doğal doğum, tıbbi müdahalenin sınırlı olduğu vajinal bir doğum şeklidir. Doğal doğum yapmak isteyen kadınlar, doğum sancısını ve rahatsızlıklarını sürecin normal bir parçası olarak kabul ederler ve anestezi seçeneklerini kullanmamaktadırlar.

DOĞAL DOĞUMUN AVANTAJLARI NELERDİR?

Doğal doğum yönteminde tıbbi müdahalelerin yerini, beden gücü ve içgüdüler almaktadır. Bu da, kadının doğum esnasında kendini daha fazla güç sahibi olarak algılamasına neden olmaktadır. Doğal doğumun diğer bir avantajları şöyledir;

Doğum partneriniz ve bebeğinizin birbirine bağlanmasını sağlar:

Doğal doğum esnasında muhtemelen bir eş, aile üyesi veya yakın arkadaşın sürekli olarak desteğine ihtiyaç duyulacaktır. Bu esnada doğum partneri ve bebek arasında bağın, doğumdan önce oluşmasını sağlar.

Emzirmede daha başarılı olabilirsiniz:

Yapılan çalışmalar doğal doğumun; bebeğin uykusunu, kilo alımını ve beyin gelişimini iyileştirmenin yanı sıra, ağlamayı azalttığını göstermiştir. Aynı zamanda anne ve bebeğin bağlanmasını kolaylaştıracağı için, emzirme sürecinin daha çabuk başarıya ulaşmasına yardımcı olmuştur.

Hareket etme özgürlüğü bulunur:

Diğer normal doğumlar esnasında genellikle birtakım izlemeler yapıldığı ve ilaçlar verildiği için hareket etme kabiliyeti sınırlıdır. Fakat doğum esnasında hareket etmenin ağrıyı ve rahatsızlığı azalttığı bilinen bir gerçektir. Doğal doğumda herhangi bir müdahale yaşanmadığı için, gebe devamlı olarak hareket edebilmektedir.  Yürümek, duş almak, egzersiz topu üzerinde sallanmak gibi birçok hareket, doğal doğum yapanlar için mükemmel aktivitelerdir.

Doğum süresi kısalır:

Epidural, normal doğum yapanlar için çoğu zaman gerekli bir ağrı kesici yöntemidir. Ancak yapılan çalışmalar, epidural yönteminde doğum yönteminin yarım saat ile bir saat arasında uzadığını göstermiştir. Bunun temel nedeni, epidural alan kadınların hareket özgürlüğünün bulunmamasıdır. Sancı esnasında hareket eden gebelerin doğumu daha kısa sürede gerçekleşmektedir.

Daha çabuk iyileşme görülür:

Doğal doğum yapan kadınlar, genellikle doğumdan hemen sonra yürümeye başlamaktadır. Bunun nedeni herhangi bir ilaç nedeniyle vücudun uyuşuk olmamasıdır. Kadının doğumdan hemen sonra aktif bir pozisyona geçmesi daha çabuk iyileşmeye, toparlanmaya yardımcı olur ve kabızlık gibi sık görülen problemlerden kaçınılmasını sağlar.

Vücudunuzdan gurur duyacaksınız:

Aslında tüm doğum yöntemleri mucizevi bir süreçtir ve her kadının kendiyle gurur duyması gerekir. Fakat doğal doğum yapan kadınların hiçbir medikal destek almadan bu süreci başarmış olmaları kendilerini daha güçlü ve gururlu hissettirmektedir.

DOĞAL DOĞUMUN RİSKLERİ NELERDİR?

Doğal doğum, her doğum yönteminde olduğu gibi birtakım riskler içermektedir. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz;

Acı hissi yüksek olabilir:

Bazı kadınlar ağrının beklenenden çok daha yoğun olduğunu fark eder. Bununla birlikte, acı hissinin dayanılmayacak kadar çok olduğu durumlarda hekiminize bu durumu bildirmelisiniz.

Genel anestezi gerekebilir:

Doğal doğum esnasında bebeğinizin kalp atış hızı düşerse, kordon prolapsları veya beklenmedik bir başka acil durum meydana gelirse, güvenliğiniz için genel anestezi altına alınabilirsiniz. Böyle bir durumda bebek sezaryen ile dünyaya getirilir.

Komplikasyon riski yüksektir:

Doğal doğum planlaması yapan ve bunu ev ortamında yapmayı tercih eden gebeleri birçok risk bekliyor olabilir. Ev ortamında yapılan doğum, hastane doğumuyla karşılaştırıldığında iki kat ila üç kat daha fazla ölüm riski söz konusu olmaktadır. Bunun nedeni, doğum esnasında bazı komplikasyonların ortaya çıkması ve hastanede yapılması gereken müdahaleler için geç kalınmasıdır.

Havva Pars Ağargün.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

Çevrimdışı fanidunya NET

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 5794
Ynt: Hamilelikte Gaz Sancısı
« Yanıtla #1 : Mart 30, 2023, 08:22:01 ÖÖ »


Hamilelikte Gaz Sancısı

Hamilelikte gaz ve şişkinlik problemlerinin artması, normal sürecin bir parçası olarak kabul edilir. Hamilelik döneminden önce bu tür sorunları hiç yaşamayan kadınlar dahi, vücutta gaz oluşumunu tetikleyen etkenlerle karşı karşıya kalabileceği için hamilelikte gaz sancısı durumundan mustarip olabilmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Gaz sancıları, kişinin biyolojik etkenlerine ve yaşam biçimine göre hamileliğin ilk günlerinden itibaren başlayabilir. İkinci trimester olarak adlandırılan dönemde hamileliğe dair semptomlar daha az görüldüğü için, genellikle ilk ve son 3 aylarda daha sık karşılaşılmaktadır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

Hormon seviyelerin değişmesi:

Hamileliğin erken aşamalarında hormon seviyeleri değişmektedir. Progesteron seviyesi arttıkça sindirim yavaşlar ve dolayısıyla daha fazla gaz üretilir. Gazın yeteri kadar atılamaması halinde problemler oluşur.

Rahimin büyümesi:

Hamilelik ilerledikçe rahim genişler ve ağırlaşır. Bu durum, bağırsakların ve midenin sıkışmasına neden olur. Baskılanmış haldeki sindirim organları yeteri kadar işlevsel olamayacağı için sindirim yavaşlar ve daha fazla gaz üretilir.

Kas rahatlatıcı etki:

Hamilelik hormonları kasları ve bağ dokularını gevşetici bir etkiye sahiptir. Bunun sonucunda gaz geçişini kolayca kontrol edemeyen gebeler, istem dışı bir şekilde gaz çıkarma eğiliminde bulunabilmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Mide ve bağırsaklarda biriken yoğun gaz; karın ağrısı, kramp, şişkinlik, sık sık geğirme ve gaz çıkarma gibi etkilerde bulunur. Birçok gebe, gazın yeteri kadar vücuttan çıkarıldığını düşünse de yeterli gelmediği durumlarda sancı hissine neden olabilmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Yaşayanlar Neler Yapmalıdır?

Beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir.

Fasulye, lahana gibi gazı arttıran besinler sınırlı olarak tüketilmelidir.

Lif içeriği yüksek olan besinlerden yararlanılmalıdır. Lif, bağırsak hareketlerinin düzenli kalmasına yardımcı olarak gaz ağrılarını ve rahatsızlıklarını azaltacaktır.

Öğünlerde yiyecek miktarının sınırlandırılması oldukça önemlidir. Sık aralıklarla fakat küçük porsiyonlarla, vücudun yiyecekleri daha hızlı parçalamasını sağlar ve daha rahat sindirime yardımcı olur.

Hızlı yemek yerken daha fazla yutkunma ihtiyacı hissedilir. Böylece daha fazla hava yutulduğu için midede gaz kabarcıkları gelişir. Besinleri iyice çiğnemeli, yemek yerken acele edilmemelidir.

Her insanın farklı bir metabolik sistemi mevcuttur. Bu nedenle gaz oluşumunu tetikleyen besinler, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Gaz yoğunluğu yaşayan gebeler, gün içerisinde tüketmiş olduğu besinleri ve o gün hissettiği gaz miktarını not alarak; hangi yiyeceklerden kaçınması gerektiğini kolayca tespit edebilir.

Yaşam tarzı alışkanlıkları değiştirilmelidir:

Uzun süre sabit kalma zorunluluğu bulunanlar ve yeteri kadar hareket edemeyen gebelerde gaz problemleri daha sık görülür. Ana öğün yemeklerden bir süre sonra yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak oldukça faydalıdır. Ayrıca egzersiz, stres faktörünü de en aza indirgeyerek mide ve bağırsak sorunları için yararlı olabilir.

Yemeklerden hemen sonra yatay pozisyona geçmek sindirim için zararlıdır ve gaz oluşumunu arttırır. Bunun yerine ayakları karın hizasına doğru kaldırarak oturmak, gazı hafifletecektir.

Sıkı giysiler giymek, gaz sancılarına ve şişkinliğe katkıda bulunabilir. Kıyafetler çok sıkı olduğunda, vücudun yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmesi daha zor olacaktır. Bunun yerine, özellikle yemek yerken her zaman gevşek kıyafetler giyildiğinden emin olunmalıdır.

Mide ve bağırsak bölgesini sıcak tutmak, gaz akışını daha kolay bir hale getirecektir. Gaz sancısı esnasında ılık bir duş almak faydalı olabilmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gaz miktarının artması ve bundan dolayı hissedilen sancılar yalnızca gebeyi etkiler. Anne karnındaki fetüs, gaz problemlerinden olumsuz olarak etkilenmemektedir. Fakat gaz sancılarına eşlik eden mide bulantısı, aşırı kusma, kanlı dışkı veya rahim kasılmaları gibi başka belirtiler de mevcutsa mutlaka hekim desteği alınmalıdır.

Hamilelikte gaz sancısını azaltmak için bazı ilaçlar da mevcuttur. Ancak, hamilelik döneminde doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Havva Pars Ağargün.

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Dinin Faydası Önce Dünyadadır Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:02:58 ÖÖ]


Hayatı Kul Olarak Yaşamak Gönderen: KOYLU
[Dün, 07:53:03 ÖÖ]


Ahir Zaman Bilinci Gönderen: KOYLU
[Dün, 07:43:18 ÖÖ]


Ölüm Gününüz Doğum Gününüz Olsun Gönderen: KOYLU
[Dün, 07:37:24 ÖÖ]


Cemiyette Hayır Koymayan Günahlar Gönderen: KOYLU
[Dün, 07:26:30 ÖÖ]


İman Ettik Demekle Kurtulacakmısınız Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:53:43 ÖÖ]


Mutlu Evlilikler Nasıl Gerçekleşir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:45:50 ÖÖ]


Kaliteli Kulluğun Kriterleri Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:37:45 ÖÖ]


Mucize Bir Yeteneğimiz Konuşmak Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:30:58 ÖÖ]


Her Hastalığın İlâcı Vardır Yalnız Ölüme Çare Yoktur Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:17:54 ÖÖ]


Kuran'a Daha Sıkı Sarılmak Gerek Gönderen: melek
[Nisan 30, 2024, 08:42:36 ÖS]


İnsanoğlunun Yükü Ağır Gönderen: melek
[Nisan 30, 2024, 08:37:25 ÖS]


Ahir Zamanda Doğru Düşünebilmek Gönderen: melek
[Nisan 30, 2024, 08:28:33 ÖS]


İtikadın Bozulması Amelleri Heba Eder Gönderen: melek
[Nisan 30, 2024, 08:18:31 ÖS]


Allah İle Arama Kimse Giremez Gönderen: melek
[Nisan 30, 2024, 08:08:08 ÖS]


Zekt Mali Bir İbadettir 1 Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 30, 2024, 06:54:39 ÖÖ]


Zekt Mali Bir İbadettir Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 30, 2024, 06:45:27 ÖÖ]


Manevi Seyahat Hac Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 30, 2024, 06:38:59 ÖÖ]


Sabrın Sonu Selamettir Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 30, 2024, 06:31:56 ÖÖ]


2014 - Asfa Temiz Kalpler Korosu - Tertemiz 320 kbps + Wav Gönderen: fanidunya NET
[Nisan 30, 2024, 06:21:20 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41