Mekke’nin Fethi Fetihlerin Fethidir
Hadis-i şerifte Resulullah Efendimizin (S.A.V.) kullandığı kelimeleri de iyice anlamak gerekir. Nusret kelimesinin kökü ‘nasr’ kelimesidir.
‘Nasr’ demek zafer anlamına gelir. Aynı zamanda istenen bir şeyin olması için yardım istemeyi ifade etmek için de kullanılır. Ancak hadis-i şerifte ‘nasr’ dinin kemala ermesi, nimetin tamamlanması anlamına geliyor.
Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi’nde, “Bugün size dininizi ikmal ettim ve size nimetimi tamamladım” diye buyuruluyor. Söylediğimizin doğrultusunda Maide Suresi’nde yazmış olduğumuz Ayet-i Kerime’de de buyuruluyor.
‘Fetih’ de cennetin kapısının açılması manasında kullanılmıştır. Bunun açıklamasını işte Peygamber Efendimiz (S.A.V.) hadis-i şerifte yapıyor. Kur’an-ı Kerim’de, “Kapılar açıl” diye buyurulması da ‘fetih’ anlamına geliyor. ‘Nasr’ konusunda şöyle bir bahis de vardır, Peygamber Efendimizin (S.A.V.) bahsettiği ‘nusret’, Kureyş’e zafer geldi manasında olduğudur. Alimlerimizin bu yönde sözleri vardır.
“MEKKE’NİN FETHİNE VESİLE OLAN SAHABEDİR”
Peki, Mekke’nin fethini Allah’ın nusretine tahsis etmenin anlamı nedir? Mekke’nin fethi ‘Muazzam Fetih’ olarak geçer. Mekke’nin fethinin arkasından dinin kapıları açılmıştır. Bu zafer, yani nusret ancak Allah katından olur.
Âl-i İmrân Suresi’nde, “Nusret ancak Allah’tandır” diye buyuruluyor. Bu nusretin, yardımın ancak ve ancak Allah’a layık olduğunu bilmek gerekir. Zafer ancak Allah tarafından verilir ve ancak zaferi Allah ihsan eder. Biz Müslümanlar olarak zafer, nusret, fetih gibi kavramların ancak Allah tarafından kullarına ihsan edileceğini bilmemiz ve buna iman etmemiz gerek. Peygamber Efendimize (S.A.V.) sahabeler yardım ettiler ve Mekke’nin fethi nasip oldu. Çünkü her şeyi veren Allah, Mekke’nin fethine vesile olan sahabedir.
“HAYBER’İN FETHİ YAHUDİLERE KARŞI ALINMIŞ ÖNEMLİ ZAFERLERDENDİR”
Allah’ın nusretiyle gerçekleşen önemli fetihleri arz etmek istiyorum. Fetihlerin fethi olarak tabii ki ilk önce Mekke’nin fethi anılmalıdır.
Mekke’nin fethi birçok önemli gelişmenin olmasına vesile olmuştur. “Fetih geldi, Allah’ın yardımı, nusret geldi” hadis-i şerifi aynı şekilde Hz. Ali’nin aracı kılındığı Hayber’in fethi için de kullanılır. Hayber’in fethi, Yahudilere karşı Müslümanların almış olduğu önemli zaferlerdendir. Hayber’in fethi de büyük gelişmelere vesile olmuştur. Üçüncü olarak Taif’in fethidir. “Fetih geldi, Allah’ın yardımı, nusret geldi” hadis-i şerifinde geçen fetih, Taif’in fethidir. Taif’in fethi de kafirlere karşı alınmış önemli bir zaferdir ve önemli hayırlara vesile olmuştur. “Allah’a ortak koşanların memleketi fetih edildi” sözüyle Ebu-Müslim Efendimiz, Taif’in fethini ifade etmiştir. “Fetih geldi, Allah’ın yardımı, nusret geldi” hadis-i şerifinden Peygamber Efendimizin (S.A.V.) bir maksadı da bütün ilimlerden Cenab-ı Hakk’ın başta Peygamber Efendimiz olmak üzere bütün Müslümanlara lütfettiğidir.
Prof. Dr. Cevat Akşit.