Gönderen Konu: Evlât Eğitimi ve Sorumluluklarımız  (Okunma sayısı 89 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı KOYLU

  • *****
  • İleti: 2126
Evlât Eğitimi ve Sorumluluklarımız
« : Temmuz 26, 2023, 10:37:20 ÖÖ »


Evlât Eğitimi ve Sorumluluklarımız

ÇOCUK sahibi olmak hiç kuşkusuz bütün insanlar için önemlidir. Dünya hayatı için süslerden bir süs ve mutluluk vesilesi olan nimetlerdendir. Allah’ı ilah olarak kabul etmiş müminler eşyayı değerlendirirken “İmtihan” nazarıyla değerlendirirler. Bu nedenle Muvahhid müminler, dünya nimetlerini isterken Allah’ın rızası doğrultusunda istemeli ve sahip olduktan sonra da hedefleri rıza-i ilahi olmalıdır... Muvahhid müminlere her konuda hayat rehberi olsun diye indirilmiş Kur’an’da çocuk istemenin gerekçesi, Hz Zekeriya’nın şahsında muşahhaslaştırarak Müminlere örnek verilmektedir: ”Yâ Rabbi, bana kendi katından temiz bir nesil bahşet. Doğrusu sen duâyı işitirsin.” (3/Âl-i İmrân Sûresi: 38) Hz. Zekeriya Hz. Meryem’in durumunu, kendisini ibadete verişini, Yüce Allah’ın ona bol rızık ihsan edip lütfetmesini görünce, Rabbisine onun gibi Hz. Yakub soyundan gelen salih bir evlat bağışlaması için dua etti. Ayet-i kerime aynı şekilde insanın; oğlunun ve eşinin hidayete iletilmesi için yaratanına niyaz edip yalvarmasının, onlara başarı istemesinin hidayete ile-tilmeleri, doğruluğa, iffet ve Allah’ın himayesinde olmaları için dua etmesinin, dünyada da ahirette de onlardan sağlayacağı menfaati daha büyük olsun diye, dini ve dünyası hususunda ona yardımcı olmaları için Rabbine niyazda bulun¬masının vacip olduğuna delâlet etmektedir. Nitekim Hz. Zekeriya’nın; “Rabbim sen onu razı olduklarından kıl.” (Meryem Sûresi: 19/6) ve, “Bana senin tarafından çok temiz bir zürriyet bağışla” diye buyurduğuna dikkat edelim.(1)

İslâm; Kur’ân ve Hadîs’in ışığında aileye lâyık olduğu değeri, önemi ve yeri vermiş, onu her türlü tecavüzden korumuştur. Çünkü vücut için omur¬ga ne ise, toplum ve ülke için de aile odur. O bakımdan ilgili âyetle, evle¬nip yuva kuracak eşlerin dindarlık, ahlâk, fazilet ve soyluluk cihetiyle göz¬lerin aydınlığı olacak düzeyde bulunmalarına dikkat etmemiz duâ yoluyla tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda çocuk eğitimine ciddiyetle eğilmemi¬ze işaret edilerek ihmalinin gözleri aydınlatmıyacağı, huzur ve mutluluk getirmeyeceği hatırlatılmakta ve böylece Müslüman olarak aile ve çocuk ko¬nusuna ağırlık vermemiz istenmektedir.”(2) Çocuk terbiyesi ertelenemeyecek ve ihmale gelmeyecek kadar mühim bir meseledir. Ve yine çocuk eğitimi başkalarına havale edilemeyecek kadar önemlidir. Çocuk eğitiminde ana ve baba birinci olarak sorumludurlar. Eş seçimiyle başlayan süreç çocuk dünyaya gelince ilk iş olarak kulağına ezan okumak olarak devam eder ve ardından çocuğun fıtrat üzere yetişmesi için her yaşa uygun bir şekilde akıl ve buluğa kadar baba ve ananın öğretmenliğinde eğitimi sürdürülmelidir. Hz. Lokman’ın örnek verildiği lokman suresindeki ayetler çocuk eğitiminde nereden başlanacağı ve nasıl devam edeceği noktasında yol göstericidir.

Şöyleki:

1. ”Hani bir vakit Lukmân oğluna öğüt vererek dedi ki: «Oğulcağızım! Sakın Allah’a ortak koşma. Çünkü gerçekten ortak koşmak büyük bir zulümdür.” (Lokman Sûresi:13) Âyet-i Kerime önce TEVHİD eğitimine, sonra da çocuklara babaları tarafından şirkin öğretilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Babalarımız Hz. Lokman’ı örnek alarak evlerimizi darul-ilme, darus-selama çevirmek durumundadırlar. Aile dersleri asla ihmal edilmemelidir. Kendi ailesine, kendi çocuklarına faydası olmayanları, başkalarına faydaları dokunamaz. Kendi ailemiz ateşte iken başkalarını kurtarmaya çalışmak bir tezattır.

2. (Lokmân yine oğluna dedi ki): «Oğulcağızım! (işlediğin iyilik ol¬sun, kötülük olsun) bir hardal tanesi ağırlığınca bile olsa ve o bir kayanın içinde veya göklerde ya da yerde bulunsa, Allah mutlaka onu getirir (or¬taya kor). Şüphesiz ki Allah çok lûtufkârdır; en ince, en gizli şeyleri bilen¬dir, her şeyden haberlidir. ”(Lokman Sûresi: 16) Âyet, hesap gününe olan imanı pekiştiriyor ve ayrıca yine ihsan bilincine yöneltiyor. Çocuğa verilecek en önemli hususların başında hesap günü şuuru gelmektedir. Çünkü ahiret bilinci insanda sorumluluk bilincini güçlendirir. Dünya hayatını düzene sokar. Her nerede olursa olsun Allah tarafından bilinip görüldüğü inancı insanın temiz kalmasını sağlar. Aile ders müfradatımızın bir konusu da ayetin işaret ettiği bu hususlar olmalıdır.

Ayetler, imanın eğitiminden sonra amel eğitimi ile devam etmektedir.

3. ”Oğulcağızım! namazı dosdoğru kıl, (dince, akılca ve sağlam örf¬çe) uygun olanı emret, kötü olandan da men’et. Başına gelene sabret. Şüp¬hesiz ki bunlar azmedilmeğe değer işlerdendir.” (Lokman Sûresi:17) Hz. Lokman oğluna tevhid ve şirk eğitimini verdikten sonra imanın gereği olan salih amel eğitiminde şu husulara dikkat çekmiştir.

a. Namazı dos doğru kıl (ikame et). Babanın imam, aile bireylerinin cemaat olduğu bir evde Allah’a itaat eğitimi yaşanarak verilmelidir. Hiç yolu yok, yedi yaşına kadar namaz eğitimi çocuklara verilmelidir ki Peygamberimiz (sav) “Yedi yaşına gelince çocuklarınıza namazı emredin” diye buyurmuştur. On yaşından sonra artık biraz daha titizlikle devam etmesi gerekecektir çünkü...

b. Emr bi’l-ma’ruf Toplumsal duyarlılık imanın bir gereğidir. Çocuklar iyi ile kötüyü “Furkan” olan Kur’an’ın ölçüleriyle öğrenecek ve iyiliklerin taşıyıcısı olacak duyarlılığı babalarından öğrenecekler...

c. Nehy ani’l-münker... Bir kötülük gördüğünde ortadan kaldırma çabası olmayan insanların, kötülüğü işleyenlere gelen cezalara müstahak oldukları bir gerçektir. Duyarlılık imanın gereğidir ve yine çocuklar bu eğitimi önce aileden almalıdırlar.

d. Başına gelene sabret... Sabır icma ile her mümine hemde hiç sakıt olmayan bir farzdır.

Tüm bunları yaparken, kulluk imtihanından geçerken muhtaç olduğumuz en önemli azıklardan birisidir sabır. Ve sabır yine babanın çocuklarına vereceği en önemli eğitim konularından biridir.

İman, amel eğitiminden sonra Hz Lokman evladına ahlak eğitimi vermektedir. Ve zaten bir kişinin şahsiyetini oluşturan en önemli üç husustur iman, amel ve ahlak. .

4. ”İnsanlardan (büyüklük taslayarak) yüzünü çevirme; yeryüzünde çalımlı çalımlı yürüme. Şüphesiz ki Allah, her böbürlenen kendini beğen¬mişi sevmez. Yürüyüşünde ortalama bir davranış içinde ol; sesini alçalt. Çün¬kü seslerin en hoşa gitmeyeni, şüphesiz ki eşek sesidir. ” (Lokman Sûresi: 18-19)

Yürürken, konuşurken ve insanlarla diğer muamalelerde nasıl olunması gerektiğine ışık tutan ayetler aile eğitiminde de sırasıyla nelerin verileceğini de beyan etmektedir.

Yaşadığımız süreçte ebeveynlerin evlatlarından dolayı duydukları memnuniyetsizlik her geçen gün artıyor. İnsana ait değerlerin erozyonudur genel anlamda yaşadığımız. .

Ahlaken çektiğimiz sıkıntılar sosyal, siyasi, ailevi kısacası her alanda, hayatımızın tüm bölümlerinde insanlığı acıtıyor... Emniyet duygusunu tanımaz olduk. Cinayetlerin, tecavüzlerin, çalmaların, soygunların sıklıkla yaşandığı bir ortamda(!) İnsan sormadan edemiyor; Kim bu insan öldüren adamlar?. Kimin çocuklarıdır insanlığa kast edenler?..

Kim bu Çocuklar?. Sokaklarda müstehcen hareketleri haya etmeden icra edenler hangi ailelerin eseridir? Müslümanlığını iddia edenlerin çocukları niçin bonzai, eroin, fuhuş vb. rezilliklerin kurbanı olmaktadırlar? Hangi eğitim sürecinin sonucudur yaşadıklarımız?! Tesettürle sorunu olan kızlarımız, namaz ile sorunu olan oğullarımız bizim eserimiz değil mi? Ya da bizim ihmallerimiz sonucu böyle oldularsa hesap günü için cevabımız hazır mı?.

İki dünyalı Mü’minlerin tek dünyalılar gibi hayat yaşaması, eşyayı değerlendirmesi mümkün değildir. Biz, bize verilen her nimetten hesaba çekileceğimize inandık. İlk emri “ıkra/Oku” olan bir dinin mensuplarıyız. Neyi, nasıl, niçin okuyacağımızın cevabı hayat kitabımız Kuran’da verilmiştir. Okumadan eğitim süreci başlamayacaktır, ama sadece okumak insanın eğitimli olması manasına gelmemektedir. Bu konuda Allah (cc), “Bildikleriyle amel etmeyenlerin kitap yüklü merkep olduklarını” (Cuma Sûresi: 5)
buyurmuştur.

Çocukların eğitimi başkalarına havale edilemeyecek kadar ciddi bir iştir. Bu nedenle eğitimin ana merkezi ailedir. Ana ve baba tüm yönleriyle Tevhidin canlı şahitleri olurlarsa kendilerine emanet edilen çocukların eğitiminde zaten epey yol kat etmiş olacaklardır. Eğitim müfredatının nitelikli olması, nitelikli çocuklar yetişmesine vesile olacaktır.

------------------------------------------------------

(1)   Tefsir-i Münir (Vehbi Zuhayli)

(2)   İlmin Işığında Asrın Kur’ân Tefsiri (Celal Yıldırım)

RADYO  FANİDUNYA FM
Yükleme linklerini görebilmek için üye olmanız gerekmektedir. Üye Ol veya Giriş Yap

 


* BENZER KONULAR

Kutsal Yolculuğun Heyecanı Başlarken Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 11:22:37 ÖÖ]


Hac Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 11:14:26 ÖÖ]


Yetim ve Kimsesiz Çocuklara Sahip Çıkalım Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:49:10 ÖÖ]


Yalşayan Hurafeler Karşışında Müslümanların Tavırları Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:40:06 ÖÖ]


Yalanın Zararları Gönderen: gurbetciyim
[Bugün, 10:02:40 ÖÖ]


Ahiretin kapısı ölümü Hatırlamak ve Ona Hazırlanmak Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:49:11 ÖÖ]


Hicr Süresi Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:32:26 ÖÖ]


Güven Duygusunu Nasıl Elde Ederiz Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:22:28 ÖÖ]


Korku ve Ümit Ahiret İnancından Doğar Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:09:23 ÖÖ]


Süleyman Aleyhisselam Gönderen: fanidunya NET
[Bugün, 07:00:28 ÖÖ]


Zikir İbâdeti Kalbin Cilâsıdır Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 09:45:16 ÖS]


Müslüman’ın Müslüman’a Muamelesi Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:47:12 ÖS]


Ölüm Hadisesi ve Mümin’in Tutumu Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:42:28 ÖS]


Kaza ve Kadere İmanın Keyfiyeti Üzerine Notlar Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:36:50 ÖS]


İnsan Hakları, Kadın-Erkek Eşitliği ve Adalet Gönderen: KOYLU
[Dün, 08:31:26 ÖS]


PCLOUD ÜCRETSİZ ÖMÜR BOYU DİLEDİĞİNİZ KADAR DEPOLAMA ALANINA SAHİP OLMAK Gönderen: andrewmemut
[Dün, 05:30:06 ÖS]


İnsan ve Dua Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:59:29 ÖÖ]


İman Etmeyenler Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 07:33:17 ÖÖ]


Sorumluluk Bilinci Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:57:24 ÖÖ]


Resulü Müctebâ Efendimiz (S.A.V.): “10 Haslet Vardır Ki Helak Olma Sebebidir Gönderen: fanidunya NET
[Dün, 06:43:20 ÖÖ]

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41